Novosti
SVJETSKA BANKA UPOZORAVA NA OPASNOST OD PRETJERIVANJA

Rast kamata može izazvati recesiju
Objavljeno 17. rujna, 2022.
Središnje banke vodećih gospodarstava svijeta gotovo usklađeno podižu kamatne stope kako bi ublažile nagli rast cijena, ali moraju voditi računa da ne pretjeraju jer će izazvati recesiju u svjetskom gospodarstvu, upozorava Svjetska banka. Stupanj usklađenosti u dizanju kamatnih stopa nije viđen posljednjih pet desetljeća, primjećuju, podsjećajući da središnje banke višim troškovima zaduživanja pokušavaju obuzdati visoku inflaciju. Američka središnja banka i Europska središnja banka (ECB) reagirale su podizanjem kamatnih stopa kako bi "ohladile potražnju", no znatno dizanje može biti kočnica gospodarskom rastu.

Svjetska banka upozorava da je gospodarska aktivnost u tri vodeća gospodarstva, SAD-u, Kini i eurozoni, naglo usporila. "U takvim bi okolnostima čak i umjereni udarac iduće godine mogao gurnuti svjetsko gospodarstvo u recesiju", kažu. Zato bi središnje banke trebale koordinirati poteze i "jasno obavještavati javnost o svojim odlukama", ističu. H
PODUPRIJETI GOSPODARSTVO
Središnje banke obično se ne dogovaraju o monetarnoj politici, ali su u nekoliko navrata koordinirale odluke kako bi poduprle gospodarstvo, ističe BBC. Podsjeća na financijsku krizu 2008. i 2009., koju je izazvalo pucanje balona na tržištu financijskih izvedenica u SAD-u. Tada su američki Fed, ECB, kanadska, švedska, švicarska i britanska središnja banka spustile kamatne stope za 0,5 % da osiguraju likvidnost, podsjećaju.