Regija
OBILJEŽENA ZNAČAJNA OBLJETNICA

Dan oslobođenja vojarne i karaula
Objavljeno 16. rujna, 2022.
SLATINADana 16. rujna 1991., nakon blokade i zapriječenog ulaza i izlaza iz slatinske vojarne, isključene struje i vode te prekida mogućnosti komunikacije s drugim vojarnama, nadređenim zapovjedništvom i graničnim karaulama, hrvatskim braniteljima predala su se tri "oficira" i 32 vojnika, i bila je to prva oslobođena vojarna na velikom području od Koprivnice do Osijeka.

Hrvatski branitelji tada su se dodatno naoružali sa zatečenih 2000 komada pješačkog naoružanja, deset netrzajnih topova, dvadeset minobacača, 16 različitih vozila, dva bojna oklopna vozila, oko tisuću ručnih bombi i 250 mina. Priključenje mnogih dragovoljaca hrvatskim obrambenim snagama i aktivnosti na oslobođenju vojarne rezultat su neprijateljskog postavljanja barikada na prometnice, okupacije Voćina i pokolja 24 osobe u potpapučkim selima Balincima, Četekovcu i Čojlugu 4. rujna iste godine.

Oslobođenjem vojarne u najužem središtu grada, a potom i graničnih karaula Zanoš u Kapincima i Bobrovac u Noskovcima, prestala je neposredna opasnost od neprijateljskog napada na grad, koji je trebao postati središte tzv. SAO Zapadna Slavonija, a otklonjena je i opasnost od zauzimanja jedine cestovne i željezničke poveznice središnje Hrvatske s istočnom Slavonijom.

Polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade i kod spomen-ploče na vratarnici nekadašnje vojarne u Slatini obilježena je 31. godišnjica tih značajnih događaja iz Domovinskog rata koji su, između ostaloga, pozitivno djelovali i na moral hrvatskih branitelja.

Govoreći o tim događajima, izaslanik virovitičko-podravskog župana i predsjednik županijskog Odbora za hrvatske branitelje Mato Bubaš istaknuo je ulogu Stjepana Tota, koji je montirao razglas i svakodnevno vojnicima u vojarni emitirao domoljubne pjesme i istinite informacije o događajima u Hrvatskoj s pozivima na predaju. Bubaš je također naglasio da je vojarna oslobođena bez ijedne žrtve.

Zamjenik gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić naglasio je zadovoljstvo što se na prostoru bivše vojarne nalazi škola, a gradonačelnik Denis Ostrošić zahvalio je roditeljima poginulih branitelja i svima koji kroz udruge rade na tome da se ne zaboravi proživljena tragedija, herojska borba i junačka pobjeda u stvaranju hrvatske države. P.Ž.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PET KOLARSKO-STOLARSKIH GENERACIJA STRNADA

Obrtnici od 1872., štite tajnu
obrta pa sanjke savijaju noću

2

HRVATSKE CESTE: PROJEKTI SU PREDANI NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU

Rekonstrukcija dvaju raskrižja
u kružne tokove na ulazu u
Županju očekuje se u 2023.

3

FOTOMONOGRAFIJA O OPĆINI VILJEVO UZ NJEZIN DAN I BLAGDAN SV. ANDRIJE

Priznanja svjetskoj viceprvakinji Lani Mađarić i Udruzi žena Ruže