Crna kronika
U DVIJE AKCIJE CARINIKA I JEDNOJ POLICIJE

Zaplijenjene cigarete, ali i duhan
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Tri zapljene duhana i cigareta bile su u Slavoniji proteklih dana. Nikotinski proizvodi su oduzeti, a protiv osoba kod kojih su pronađeni podnesene su kaznene prijave, a na ime trošarine morat će platiti uistinu paprene kazne. Policijska uprava osječko-baranjska izvijestila je kako je nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičila 52-godišnjaka za nedopuštenu trgovinu. U srijedu su policajci na području Osijeka, na temelju naloga Županijskog suda u Osijeku, pretražili dom 52-godišnjaka i druge prostorije, te su pronašli i oduzeli oko 20 kilograma sitno rezanog duhana.

Dvije zapljene imali su i carinici. Naime, provodeći pojačane mjere nadzora, carinici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Osijek, u utorak su pretražili automobil na području Čačinaca, prilikom čega su pronađene veće količine sitno rezanog duhana koji nije bio obilježen duhanskim markicama Ministarstva financija Republike Hrvatske. U automobilu su carinici pronašli i oduzeli 199,15 kilograma sitno rezanog duhana. Muškarca će policija kazneno prijaviti, no ono što će ga najviše mučiti jest trošarinski namet - mora platiti 171.269 kuna! Duhan mu je, ali i automobil u kojem je pronađen, oduzet. Vozilo je osiguranje za naplatu trošarine. Ako ju ne plati, procjenjuje se vrijednost automobila i za toliko smanjuje trošarina. U većini slučajeva vrijednost vozila je puno niža od trošarine. Jako skup šverc!

Cigarete su u srijedu pronađene i oduzete i na graničnom prijelazu Ilok. Pedantni carinici priopćili su kako su spriječili pokušaj krijumčarenja 14.800 različitih vrsta cigareta. Pregledom tovarnog prostora kamiona koji je vozio Makedonac uz deklariranu robu pronađeno je - 14.800 cigareta raznih marki. Protiv vozača je nadležnom državnom odvjetniku podnesena kaznena prijava. Naknadno je obračunan i trošarinski dug za oduzetu količinu cigareta od 14.273,80 kuna. Kako doznajemo, trošarina je plaćena. M.Bugarić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike