Regija
PLAĆANJE STVARNE POTROŠNJE

Oko 150 stanova tražilo je i imat će svoje vodomjere
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Trošak ugradnje, u prosjeku približno 1500 kuna, platit će Čistoća, Komunalac i vlasnici stanova
ŽUPANJA - Čistoća Županja provela je anketiranje među vlasnicima stanova o zainteresiranosti za ugradnju vlastitog vodomjera u zgradama kolektivnog stanovanja kojima upravlja ova gradska tvrtka, i na temelju iskazanog interesa počeli su radovi.

Cijena utrošene vode za svaki stan u zgradama sa zajedničkim vodomjerima izračunava se na način da se ukupna potrošnja vode u ulazu, odnosno zgradi, dijeli s brojem stanara. Sadašnje stanje vodovodnih instalacija u pojedinim zgradama pokazuje da su gubici vode veliki, nerijetko dolazi do pucanja cijevi i nekontroliranog istjecanja vode. I tu je, napominje direktor Čistoće Ante Klanac, mnogo problema, jer kada negdje u zgradi kolektivnog stanovanja pukne cijev, trošak se dijeli na sve stanare, prema broju članova kućanstva. A upravo zbog nižih računa neki vlasnici ne žele prijaviti točan broj članova u kućanstvu, zbog čega drugi negoduju i traže konačno uvođenje reda. Rješenje je ugradnja vodomjera u svaki stan, koja će značiti pravednu raspodjelu troškova vode, jer će svaki stanar platiti točno onoliko koliko je i potrošio. I više neće biti skrivenog rasta računa zbog neprijavljenog broja članova u stanu kod nekih drugih stanara.

- Provedenom anketom utvrđen je interes za oko 150 vodomjera, odnosno 150 vlasnika stanova pozitivno se izjasnilo i odlučilo prihvatiti ponuđenu opciju. Dosad smo ih ugradili približno 40 i radovi su u tijeku. Krenuli smo u Aleji Matice hrvatske i rješavamo zgradu po zgradu. Planiramo u nekih mjesec-dva ugraditi vodomjere u sve te stanove - kaže Klanac.

Vodomjeri se očitavaju daljinski, ne mora se ulaziti u stan, a računi se šalju prema očitanoj mjesečnoj potrošnji. Svrha ugradnje zasebnih vodomjera poticaj je na štednju, racionalno trošenje vode, a time su i računi niži. Vlastiti vodomjer znači pravednu i transparentnu raspodjelu i plaćanje stvarne potrošnje. A ugradnjom vodomjera u svaki stan gubi se i najmanja mogućnost manipulacije.

Djelatnost održavanja i upravljanja stanovima i stambenim zgradama na području grada dosadašnjih je godina, podsjećamo, bila u nadležnosti tvrtke Stanobiro, koja je početkom ove godine pripojena Čistoći.

Kao razlozi za donošenje takve odluke navedeni su međusobna poslovna povezanost dvaju društava koja obavljaju iste ili slične djelatnosti, racionalizacija poslovanja i smanjenje troškova, povećanje poslovne efikasnosti i jačanje gospodarskog nastupa na tržištu.

Marija Lešić Omerović
POD UPRAVOM “ČISTOĆE” 32 ZGRADE
Ukupan trošak ugradnje vodomjera u stanove u prosjeku je oko 1500 kuna i dijeli se na tri dijela. “Dogovorili smo model prema kojemu ćemo mi, kao upravitelj stambenih zgrada, financirati trećinu troška. Komunalac će, kao distributer vode, također namaknuti trećinu sredstava, a u istom će omjeru ugradnju vodomjera sufinancirati vlasnici stanova”, objašnjava direktor Ante Klanac. Dodaje da su u Gradu odlučili građanima izići ususret i financijski im olakšati trošak. Smatra kako je ovo prilika da se dugogodišnji problem riješi. Ova gradska tvrtka trenutačno pod upravljanjem ima 32 zgrade. A kao prijavitelju projekta nedavno joj je odobreno 1,84 milijuna nepovratnih kuna za energetsku obnovu dviju zgrada u naselju Šećerana.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana