Regija
POSTUPAK KATASTARSKE IZMJERE TRAJAT ĆE NAJVIŠE 19 MJESECI.

Nakon gotovo stotinu godina Kuševcu katastarska općina
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Počinje katastarska izmjera za dijelove k.o. Ivanovci Đakovački i Viškovci
ĐAKOVO/KUŠEVAC- Nakon gotovo sto godina od početaka nastajanja Kuševca, danas prigradskog naselja Đakova, to je mjesto napokon pred dobivanjem, formiranjem, svoje katastarske općine, a bez koje je niz problema, pa i nonsensa s postojećim zemljišnim stanjem i neslaganjem sa zemljišnim knjigama.

Konačno formiranje k.o. Kuševac najavilo je u srijedu, 14. rujna, službeno otvaranje radova na katastarskoj izmjeri na području Grada Đakova za dijelove katastarskih općina Ivanovci Đakovački i Viškovci – naselje Kuševac, a čime Grad Đakovo nastavlja katastarske izmjere na svom području, svjestan njihove važnosti. Ugovor o javnoj nabavi usluga – Katastarska izmjera i izrada elaborata katastarske izmjere za područje više katastarskih općina, predmet kojega je obavljanje geodetsko-katastarskih usluga u svrhu izrade katastra nekretnina u naselju Kuševac, sklopljen je 13. lipnja ove godine između Državne geodetske uprave, Osječko-baranjske županije i Grada Đakova u svojstvu naručitelja s jedne strane, te Instituta IGH u svojstvu izvršitelja radova s druge strane. Vrijednost usluge nešto je veća od 460.350 kuna, od čega Grad Đakovo sufinancira 30 posto. S obzirom na to da mjesto nema svoju katastarsku općinu, nominalno ono nema ni svoje zemlje, pa su Kuševac znali zvati i "selom bez zemlje", iako je u njemu značajna poljoprivredna aktivnost. Razlozi su u tek jednostoljetnoj prošlosti mjesta, koje je ovdje najkasnije nastalo, i to kao radničko naselje, a vezuje se za vrijeme oko 1930. godine, kada tu niču prve kuće.

- Sve je to bilo ili ivanovački ili viškovački "atar", a između se počeo formirati Kuševac. S vremenom je postao naselje. Postoji granica naselja, ali ne i njegova katastarska općina - kaže gradonačelnik Marin Mandarić. Dobivanjem vlastite k.o. slijedi opsežan i zahtjevan posao vezan za sređivanje zemljišnih knjiga, usklađivanje na terenu sa stvarnim stanjem.

- Zbog toga je dosta problema s nepodudaranjem čestica sa stvarnim stanjem - dodaje Mandarić, koji je sa suradnicima nazočio službenom početku radova na katastarskoj izmjeri. Zbog neusklađenosti stanja na terenu sa stvarnim stanjem, primjerice, nečije dvorište ide do pola ceste ili je ulica "ušla" u nečiju česticu više metara. Otvaranje radova obilježeno je otkrivanjem ploče sa službenim referencama projekta izmjere, čime je označeno radilište. U ime Državne geodetske uprave svečanosti su nazočili načelnik Sektora za katastarske izmjere i infrastrukturu Ante Rupić i voditelj Odjela za katastar nekretnina Đakovo Goran Sokolović. U ime Osječko-baranjske županije službenom početku radova nazočili su pomoćnik pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Josip Lovković i voditeljica Zemljišno-knjižnog odjela Općinskog suda u Đakovu Sanja Glavašević, u ime izvođača voditelj Geodetskog odjela Borna Gradečak i Vesna Kovač te predstavnici VMO-a Kuševac.

Postupak katastarske izmjere trajat će najviše 19 mjeseci.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike