Regija
IVAN BOSANČIĆ, GRADONAČELNIK VINKOVACA I PREDSJEDNIK OO JESENI

Vinkovačke su jeseni hrvatski brend, potvrđuju zajedništvo i neraskidive veze s korijenima
Objavljeno 16. rujna, 2022.
Državna smotra izvornog hrvatskog folklora okuplja najbolje od najboljih

Nije pretjerano reći da su Vinkovci, najstarije europsko naselje, sredinom rujna već 57 godina i europsko središte folklora. Među folklorašima je pitanje prestiža biti u Vinkovcima u rujnu. Ovih dana održavaju se 57. Vinkovačke jeseni, pa nema boljeg povoda za razgovor s Ivanom Bosančićem, prvim čovjekom Vinkovaca i Organizacijskog odbora folklorne manifestacije koja ima svoje mjesto na folklornoj karti Europe i svijeta.



Gotovo šest desetljeća Vinkovačke jeseni u gradu na Bosutu okupljaju ono najbolje od hrvatske tradicijske kulture i folklora, a tako će biti i ovih dana. U Vinkovce će se sliti rijeke ljudi, sudionika i onih koji žele uživati u spektaklu...

- Kada su utemeljitelji Vinkovačkih jeseni davne 1966. godine pokrenuli ovu našu najveću manifestaciju želeći očuvati od zaborava izvorni slavonski folklor vinkovačkog kraja, vjerujem kako nisu ni slutili u što će se njihova ideja pretvoriti. Danas svi Vinkovčani, ali i svi Slavonci, mogu biti ponosni ne samo na našu bogatu baštinu nego i na sve ono što su Vinkovačke jeseni postale. One su već godinama itekako prepoznatljiv brend na nacionalnoj razini, vrhunski događaj koji u grad privlači velik broj gostiju iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva. Naši gosti ne dolaze samo zbog onih glavnih, folklornih priredbi, dolaze i zbog bogatog popratnog programa, jedinstvene slavonske gastronomije, a možemo slobodno reći i zbog toga što najstariji europski grad odiše nekim posebnim ugođajem u ovo doba godine.


Životne vrijednosti


Tematski su ovogodišnje Jeseni vezane uz priču o dječaku iz zemljoradničke obitelji, naglasak je na bogatoj slavonskoj ravnici.

- Svečano otvorenje tematski je prožeto stihom "Ravnico, sva u klasju žita zlatnoga!" i priča priču o dječaku rođenom krajem 19. stoljeća u zemljoradničkoj obitelji. Autor scenarija i redatelj Marko Sabljaković odlučio je prikazati važnost zemljoradništva u odnosu prema sve istaknutijoj potrebi mladih za činovničkim napretkom, što je značilo obezvrjeđivanje posvećenosti zemlji i uzgoju njezinih plodova. Vinkovačke jeseni tako će još jednom poslati poruku o važnosti čuvanja životnih vrijednosti koje su na ovome tlu od davnina prenošene s koljena na koljeno, o narodu koji ih je znao čuvati i koji ih čuva i danas. Otvorenje će i ovaj put gledateljima ponuditi prikaz života slavonskog čovjeka kroz zanimljivu priču i glumačka ostvarenja čak 18 naših poznatih glumaca, ali i nastupima četiri folklorna ansambla i dva tamburaška sastava, pjevačkih skupina i pjevača solista te opernih pjevača.

Svečano otvorenje je, uz mimohod sudionika i reviju konjskih zaprega te Državnu smotru izvornog hrvatskog folklora, središnji dio manifestacije. Zahvaljujući prijenosima Hrvatske radiotelevizije, ove spektakularne događaje pratit će ljudi diljem zemlje.

- Glavne priredbe uvijek privlače najveću pozornost tisuća malih i velikih sudionika, još jednom će se u svijet iz Vinkovaca poslati nevjerojatna slika. U mimohodu Dječjih vinkovačkih jeseni gradom je prošlo više od 2500 mališana u narodnim nošnjama. Svoje narodno ruho predstavilo je tridesetak domaćih društava, 13 gostujućih iz ostatka Hrvatske te dva iz susjednih zemalja, jedan iz Srbije te jedan iz Bosne i Hercegovine. U velikom mimohodu u nedjelju, posljednjeg dana Jeseni, ulicama grada u pjesmi i plesu predstavit će se članovi više od 70 folklornih skupina, vidjet ćemo i tridesetak konjskih zaprega i oko 50 jahača, ukupno više od 4000 sudionika, među kojima će biti i čuvari hrvatske tradicijske baštine iz dijaspore. Vinkovci će taj dan biti Hrvatska u malom. Državna smotra izvornog hrvatskog folklora u biti je ono što Vinkovačke jeseni i predstavljaju, vrhunac folklornog stvaralaštva naše zemlje, jer na velikoj pozornici u središtu grada nastupaju najbolji folkloraši iz cijele Hrvatske, pobjednici raznih smotri u svojim sredinama. Svaka županija Lijepe Naše ima svoga predstavnika, uz hrvatske KUD-ove iz Bosne i Hercegovine, Rumunjske i Slovenije, ukupno njih tridesetak. Državna smotra organizirana je u tri dijela, trajat će dva dana, 17. i 18. rujna, a prvi će put svaki dan biti zastupljene sve plesne zone, odnosno Panonska, Alpska, Dinarska i Jadranska. Ne smijemo zaboraviti ni Folklorne večeri u kojima uživamo od prvog do posljednjeg dana svakih Vinkovačkih jeseni, a na kojima sudjeluju društva iz gotovo svih gradova i općina naše županije, njih nešto manje od 60. Posebno bih istaknuo društva iz Nijemaca, Starih Mikanovaca, Rokovaca i Andrijaševaca te Đeletovaca, čiji su članovi nastupili na svakim Vinkovačkim jesenima od nastanka manifestacije prije 57 godina.

Sokakom do Bircuza


Nakon trogodišnje pauze zbog koronavirusa ove se godine vraćaju i gosti iz drugih zemalja, iz Vinkovcima prijateljskih gradova.

- Tradicionalno u vrijeme Vinkovačkih jeseni ugošćujemo naše prijatelje iz prijateljskih gradova iz Italije, Mađarske, Njemačke i drugih država. U godinama prije problema s COVID-om redovito smo odlazili na događaje važne za njihove gradove, a i oni su redovito dolazili na našu najveću manifestaciju. Veseli me što ćemo ih napokon ponovno ugostiti u našem gradu i što će svi oni, neki od njih i prvi put, osjetiti gostoprimstvo kakvo se samo u Vinkovcima može doživjeti. Vinkovačke jeseni odavno su prerasle granice naše domovine, a tome su zasigurno pridonijeli i odlični odnosi koje međusobno njegujemo s naši stranim prijateljima. Siguran sam kako će i naši građani još jednom pokazati koliko smo dobri domaćini, koliko cijenimo i volimo svakog gosta te kako se svi u Vinkovcima mogu osjećati kao kod kuće.

Popratni program nudi neke već dobro poznate i odlično posjećene sadržaje, ali i one nove...

- Popratni program je iz godine u godinu sve bogatiji, trudimo se da uvijek iznova našim građanima i gostima ponudimo nešto novo. Ove je godine najvažniji novitet Bircuz, mjesto u kojem posjetitelji mogu doživjeti Vinkovce iz nekih prošlih vremena, osjetiti autohtoni slavonski ugođaj te uz tamburaše uživati u našim nadaleko poznatim domaćim delicijama. Novost je i Sky View panoramski kotač, koji nudi fantastičan pogled na grad i Bosut, s kojeg je Vinkovce moguće doživjeti iz jedne sasvim drukčije perspektive. Najfrekventnije mjesto i ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je Slavonski sokak, prostor u kojemu se uz glazbu i ples mogu pojesti domaća jela, kupiti ručno izrađene suveniri domaćih proizvođača i provesti nezaboravne trenutke u odličnom društvu. Svoju ponudu predstavlja 47 izlagača i pet udruga, i to u 16 kućica i na 36 štandova koje su prije četiri godine izradili učenici i profesori naše Drvodjelsko-tehničke škole, a ove godine na Jesenima rade i naši studenti. Tu nam je i odlično prihvaćen i posjećen Vinski sokak, koji ove godine nosi naziv Vinski šor, ali koncept je isti. Osam vinara iz naše istočne regije nudi svoja najbolja vina i svi ljubitelji dobre kapljice mogu na šoru pronaći ono što najviše vole. Zabava je zagarantirana uz velike koncerte glazbenih zvijezda i tamburaških sastava, a kao i uvijek, nastojimo organizirati i što zanimljivije sadržaje za djecu i mlade. Odlično prihvaćeno Dvorište ideja i ove godine okuplja naše najmlađe u igri i druženju, a Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci ponovno je priredila literarni nagradni natječaj "Male vinkovačke jeseni", u kojem su mogli sudjelovati učenici iz cijele Hrvatske, a najuspješnijima su dodijeljene i nagrade.

Koju poruku Vinkovci i Vinkovačke jeseni ove godine šalju posjetiteljima i sudionicima?

- Kao i svaki put dosada, Vinkovci i Vinkovačke jeseni šalju poruku zajedništva, prijateljstva i neraskidivih veza s onim iz čega su nastali. Ljubav prema ostavštini naših predaka te poštovanje prema našoj dugoj i čudesnoj povijesti odraz su naše sadašnjosti i temelj stvaranja sretne budućnosti. Pozivam sve one koji vole Vinkovce, Slavoniju i sve ono što ovaj kraj predstavlja, one koji žele u današnje nepredvidljivo vrijeme osjetiti mir i spokoj nepreglednih ravnica, a ujedno i uživati u pjesmi i veselju jedinstvenih čuvara hrvatske baštine, da dođu i dožive čaroliju Vinkovačkih jeseni. Vinkovci vas čekaju, kao i uvijek, raširenih ruku, velikog srca i širokog osmijeha.

Miroslav Flego
U velikom mimohodu u nedjelju bit će više od 4000 sudionika - folkloraša, vozača zaprega, jahača

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike