Regija
HKGD “DUNAV” VUKOVAR - TRADICIJA DUGA 155 GODINA

Na Vinkovačkim jesenima redovito im započinje uspješna i kvalitetna sezona nastupa
Objavljeno 16. rujna, 2022.

Jedan od sudionika Vinkovačkih jeseni je i Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo "Dunav" Vukovar, a Zlatko Hegeduš, predsjednik Umjetničkog odbora društva, rekao nam je kako tradicionalno nakon ljetne pauze s nastupima kreću upravo na toj velikoj tradicijskoj manifestaciji u Vinkovcima.



- Posljednjih smo godina dosta angažirani na "Jesenima", u protekle smo tri godine dva puta bili dio svečanog otvaranja, što držimo kao priznanje za rad, budući da organizatori u tom dijelu biraju društva koja mogu dati kvalitetniji program. Ove smo godine nastupili s dvije skupine dječjeg folklora, a imali smo i goste iz Kaštel Kambelovca, dječju skupinu s kojom surađujemo duže vrijeme. Nastupili smo s ukupno 50-ak sudionika, dvije folklorne skupine i tamburašima - naveo je Hegeduš.

Dodao je kako je uslijedio nastup srednje folklorne skupine na programu koji mijenja županijsku dječju smotru folklora, koja se nije održala u svibnju zbog loših vremenskih uvjeta. Stoga su za društva koja rade s pomlatkom prije folklornih večeri organizirali nastupe djece, a mladi su se Vukovarci predstavili koreografijom Slavonija. Nakon toga su članovi društva nastupili na folklornim večerima i prezentirali folklorni ansambl koji je izveo plesove Posavine.

- Svake godine nastupamo s drugom koreografijom, prošle je to bio Srijem. Izvodimo i čuvamo tradiciju i ostalih krajeva Hrvatske, pa svake godine pokažemo drugu nošnju, ples i pjesmu. Ovom je prigodom velika skupina koju čini deset plesačkih parova i 15-ak tamburaša, uz pratnju orkestra izvela posavske plesove. Treba istaknuti kako naš orkestar posljednjih godina slovi za jedan od najkvalitetnijih u ovom dijelu Hrvatske. Vodi ga Dario Hegeduš i državni su prvaci za 2019. i 2020. godinu, s tim da će se ove godine ponovno natjecati na državnoj smotri i nadamo se uspjehu - poručio je.

HKGD "Dunav" sudjelovat će u nedjelju na mimohodu, kada će se skupina od 50-ak članova predstaviti nošnjama Slavonije i Srijema. Tada će također imati goste, društvo "Sveta Ana - Vučjak" iz Karlovca.

Društvo je velikim koncertom u travnju obilježilo 155 godina od osnivanja. Nakon što im je rad zabranjen nakon Drugog svjetskog rata, obnovili su ga 1991. godine. Danas imaju više od 120 članova, odnosno dvije mlađe folklorne sekcije, folklorni ansambl, tamburaški orkestar i folklorni zbor.

Od 2007. godine vratili su se na povijesnu adresu u Hrvatski dom Vukovar.

Dragana Korpoš
Imaju 120 članova, dvije mlađe folklorne sekcije, folklorni ansambl, tamburaški orkestar i folklorni zbor

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike