Dome slatki dome
STANOVANJE SUVREMENA KUHINJA

Kuhinjska tehnologija za zdravu prehranu
Objavljeno 15. rujna, 2022.
Indukcijsko kuhanje sve je zastupljenije, brže je jer se zagrijava samo dno i stranice posude, pa nema gubitka energije

Parno kuhanje postaje sve veći trend. Često je integrirano s pećnicom. Pri ovakvoj vrsti kuhanja povrće zadržava više hranjivih sastojaka, kao i svjež izgled. Razvijaju se i mobilni uređaji za parno kuhanje koji omogućuju brzu i jednostavnu pripremu hrane čak i na radnom mjestu te tako smanjuju troškove i podižu kvalitetu prehrane tijekom dana. Indukcijsko kuhanje također je sve zastupljenije. Ovaj način kuhanja brži je od klasičnog jer se zagrijava samo dno i stranice posude, pa nema gubitka energije, a čuvaju se i hranjive tvari. Indukcija je kuhanje budućnosti. U kombinaciji s kvalitetnom napom, kvaliteta kuhanja je zagarantirana, a održavanje prostora kuhinje vrlo jednostavno. Kuhinja je postala višefunkcionalni prostor koji uključuje rad, prehranu i druženje. Moglo bi se reći da je uloga kuhinje dosegnula svoj vrhunac u razvoju stanovanja. Prilagođavanje radnog prostora po visini, promicanje zdravih radnih procesa, olakšan pristup spremištu ili stroju za pranje rublja - sve su to značajke najnovijih kuhinja. Radne zone su isprojektirane na način da maksimalno zadovolje ergonomske zahtjeve pri kuhanju hrane te olakšaju rad kvalitetnom rasvjetom. Ipak, primarna funkcija kuhinje je priprema hrane. Proizvođači kuhinjskih uređaja maksimalno su koncentrirani na zdravu prehranu kao potrebu suvremenog čovjeka.Nakon kupnje, većina namirnica se pohranjuje u hladnjak. Trend je ostvarivanje energetskih ušteda kao i očuvanje kvalitete namirnica pohranjenih u hladnjak. Stoga hladnjaci imaju različite temperaturne zone za različite namirnice. Svježe voće i povrće ima različite temperaturne zahtjeve za održavanje svježine od mesa, kao i potrebu za vlagom. Pravilnom pohranom hrane u suvremenim hladnjacima produžen je rok trajnosti namirnica koje su se donedavno često bacale.

Ugradnja tuševa u praonike praktična je i korisna za kratko, ali intenzivno čišćenje salate i povrća. Nude se i slavine koje filtriraju vodu ili one koje nude kipuću vodu. Ergonomske su i jednostavne za održavanje.

Jasminka Knežević
Kvalitetni uređaji
Danas se proces pripreme hrane pomno analizira i dolazi se do brojnih novih otkrića. Ona nam pokazuju što čini prehranu zdravom i kvalitetnom, unatoč kuhanju. Ne tako davno bilo je normalno da se miris prekuhane hrane širi po cijelom stanu. Danas je to nezamislivo jer moderno kuhanje zadržava njegov sadržaj vitamina pa tako sprječava i širenje mirisa. Kvalitetni kuhinjski uređaji ubrzat će i olakšati radne procese u kuhinji, a namirnice će očuvati kvalitetu. Uz pravilan funkcionalni raspored i rasvjetu rad u kuhinji postat će pravi užitak za sve ukućane.

Najčitanije iz rubrike