Dome slatki dome
VRT UKRASNO GRMLJE I DRVEĆE

Redovitom rezidbom grm zadržava oblik
Objavljeno 15. rujna, 2022.
Kod grmova poput tuje i pačempresa ne provodimo drastične mjere orezivanja, već samo redovito šišanje
Orezivanje prema potrebi
Grmovi šimšira, tise, lovorvišnje, božikovine, fotinije, ovisno o tome koliko su se razgranali, trebaju orezivanje prema potrebi. Grm se prorjeđuje i šiša. Kod crnogoričnih grmova ne provodimo drastične mjere, već samo redovito šišanje.
 
 
Cvatu na mladim grančicama
Grmove koji cvatu ljeti poput budleje, žutike, ligistruma, hibiskusa možemo rezati nakon cvatnje, ali i kasnije. Oni cvjetove stvaraju na mladim grančicama tekuće sezone, pa ih ne treba orezivati u proljeće.
 
 
Temeljito rezanje sve do tla
Ponekad je ostarjele neuredne biljke koje slabo cvatu najbolje temeljito odrezati sve do tla. To je najbolje učiniti u vrijeme mirovanja vegetacije. Temeljitim rezom koji obavimo u proljeće ćemo potaknuti rast novih, posve mladih grana.
 
 
Prema potrebi više puta u sezoni
Šišanje grmova provodimo više puta tijekom sezone, prema potrebi. To činimo kad želimo održavati pravilne oblike i uredne živice. Prvo orezivanje obavljamo u proljeće, potom ponovno ljeti kad izgube željeni oblik. Ako je potreban jači rez, to je bolje učiniti potkraj zime ili prije početka vegetacije.
 
Optimalan rast i cvatnja te stvaranje plodova
Kako bismo omogućili optimalan rast i cvatnju te kasnije stvaranje plodova, orezivanje moramo obaviti u određenome razdoblju. Da bi ukrasno grmlje i drveće djelovalo lijepo, potrebno ga je održavati, a ako neko vrijeme nije održavano, potrebno ga je rezidbom i gnojidbom obnoviti. Nakon toga nužno je svake godine u pravo vrijeme obaviti rezidbu kako bi se održavao željeni oblik određenog drveta ili grma i kako bi se potaknulo biljku da bolje cvate i eventualno stvara više plodova koji također mogu biti vrlo dekorativni. Osim toga, rezidbom prorjeđujemo preguste grmove te uklanjamo suhe i bolesne grane koje su izvor bolesti i štetnika, pa tako održavamo drveće i grmlje u vrtu zdravim.
 
 
Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

DIJELJENJE KORIJENA PERUNIKE

Potiče cvatnju

DIZAJN: VEĆA KVALITETA STANOVANJA

Kvaliteta i uz povoljne cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: VEĆA KVALITETA STANOVANJA

Kvaliteta i uz povoljne cijene

2

SAVJETUJEMO ODABIR MADRACA ZA DIJETE

Kvalitetan madrac bitan je za razvoj

3

ODRŽIVO

Energija u kućanstvu