Dome slatki dome
TIKVICE IZVRSNA NAMIRNICA

Ukusne svježe, zamrznute, kuhane ili umjesto tjestenine
Objavljeno 15. rujna, 2022.

Tikvice su izvrsna ljetna i jesenska namirnica koja raste uistinu brzo i u samo nekoliko dana morate pobrati nekoliko primjeraka. Tikvice možete spremati na razne načine, ali ne možete ih sve pojesti baš sad. Preporučujemo da ih narežete na kockice ili listove, a možete ih zalediti i cijele. U zimskim mjesecima s radošću ćete spremiti domaću tikvicu umjesto da brzo odete u dućane. Postoji puno sorti tikvica i većinom se rade hibridi kao križanci vrsta koje najbolje uspijevaju na nekom području. S obzirom na to da je vrsta koja je stalno dostupna u supermarketu, važan je njezin komercijalni značaj. Zbog toga se miješanjem dobivaju vrste koje su najpogodnije za konstantan i masovni uzgoj.



Berba tikvice tijekom plodonosnog razdoblja može biti svakodnevna. Plod je zreo kada dosegne dužinu od 10-ak centimetara. Ako se ostavi predugo, gubi kulinarsku vrijednost. Ipak, svaka je vrsta posebna i treba se isprobati berba u nekoliko faza kako bi se shvatilo koja je veličina najbolja. Svakodnevnom berbom potiče se cvjetanje, što dovodi do još većeg uroda i kvalitetnijeg ploda. Tikvica se bere ručno otkidanjem od biljke te je važno otrgnuti dio stabljike za koji se drži. Berba tikvice tijekom plodonosnog razdoblja može biti svakodnevna. Plod je zreo kada dosegne dužinu od 10-ak centimetara. Ako se ostavi predugo, gubi kulinarsku vrijednost. Ipak, svaka je vrsta posebna i treba se isprobati berba u nekoliko faza kako bi se shvatilo koja je veličina najbolja. Također, svakodnevnom berbom potiče se cvjetanje što dovodi do još većeg uroda i kvalitetnijeg ploda. Tikvica se bere ručno otkidanjem od biljke te je važno otrgnuti dio stabljike za koji se drži. Čim nađete prezrelu tikvu, uklonite je iz biljke bez obzira na to je li kašasta ili ne. Ne želite da bilo koja tikvica ostane predugo jer će postati preteška za uživanje i ukrast će hranjive tvari iz manjih tikvica na biljci.

Tikvica je poznata u narodnoj medicini za ublažavanje različitih bolova i prehlade. Također, bogata je vitaminom A koji je važan za dobar vid. Bogata je antioksidansima koji pročišćavaju tijelo od neželjenih tvari i jačaju imunitet. Pune su vode i vlakana što je bitno za zdravu probavu i kardiovaskularni sustav. Osim toga, kalij može sniziti šećer i srčani tlak. Tikvica je čest dio keto prehrane jer je zasitna i vlaknasta te se može upotrebljavati umjesto tjestenine. Postoji mnogo vrsta koje mogu poslužiti, a najbolja je špageti-tikvica čija se unutrašnjost može razdvojiti kao špageti. Tikvice se mogu jesti sirove (poput krastavca ili mrkve), kuhane na pari, pržene, pečene, pečene na roštilju, pa čak i premazane tijestom i pržene. Cvjetovi tikvica mogu se puniti, pirjati, peći i koristiti u juhama. J.Kn.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike