Osijek
RACIONALIZACIJA U UPRAVI

Grad Osijek ukinut će dva upravna odjela
Objavljeno 14. rujna, 2022.
Vršitelji dužnosti pročelnika novih gradskih ureda bit će David Krmpotić i Nataša Bošnjak

Na sjednici Gradskog vijeća, 11. u mandatu ove vlasti, sazvanoj za utorak, 20. rujna, na dnevnom redu naći će se prijedlog izmjena odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Osijeka.



Kako je vidljivo iz dostupnog materijala za tu sjednicu, predlaže se smanjenje broja upravnih odjela, odnosno spajanje, na način da se dosadašnji Upravni odjel (UO) za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša te Upravni odjel za urbanizam, spoje u jedinstveni Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Drugi par koji se spaja su Upravni odjel za financije i onaj za programe Europske unije, i to u jedinstveni Upravni odjel za financije i fondove Europske unije. Time se broj upravnih tijela s nekadašnjih 11 (uključujući Ured Grada i Ured gradonačelnika) smanjuje na devet.

U namjeri da saznamo razloge ovakve odluke, u gradskoj upravi su nas uputili na obrazloženja navedena u vijećničkim materijalima za sjednicu. Kako stoji u njima, namjera je postizanje veće učinkovitosti, ekonomičnosti i kvalitete obavljanja poslova iz nadležnosti Grada Osijeka. Upućuju nas i na to kako se već ranije pokazalo da su poslovi vezani uz graditeljstvo, prostorno uređenje i izdavanje dokumenata o gradnji isprepleteni i logično je da se poslovi iz tog djelokruga objedine u zajedničku službu. Slična je praksa i u brojnim drugim gradovima.

Slično je obrazloženje i za druga dva odjela. Grad Osijek posljednjih nekoliko godina postao je predvodnik u aplikaciji i, što je još važnije, realizaciji projekta koji se financiraju iz raspoloživih nepovratnih sredstva europskih fondova i nacionalne komponente, tako da nije više nužno njegovo samostalno djelovanje. U okviru novog odjela obavljat će se poslovi vezani uz proračun, računovodstvo, financijsko upravljanje te javnu nabavu. U konačnici, ovaj potez imat će odjeka i na rashodovnoj poziciji - smanjuje se broj pročelnika, bit će ih dva manje.

Neslužbeno doznajemo kako će vršitelj dužnosti pročelnika Upravno odjela u čijoj su nadležnosti financije i dalje ostati David Krmpotić. Njemu se, kao dugogodišnjem pročelniku UO-a za financije, priznaje da je iznimno uspješan u vođenju gradskog proračuna. Dokaz tome su bezuvjetna mišljenja Državne revizije, a uz njegove prijedloge Grad Osijek je kod refinanciranja starih obveza i novih kreditnih zaduženja ostvario rekordno niske kamatne stope.

Kao vršiteljica dužnosti voditeljice drugog odjela spominje se arhitektica Nataša Bošnjak, iz Odjela za urbanizam, koja je također involvirana u brojne projekte Grada Osijeka. Zanimljivo je da nijedno od njih dvoje nisu članovi nijedne stranke.

Dario Kuštro
TKO OSTAJE BEZ SVOJE POZICIJE
Kornelija Mlinarević, koja je dosad vodila Upravni odjel za EU fondove, ostaje i dalje u gradskoj administraciji, dok je pročelnica za graditeljstvo Ljiljana Belajdžić, podnijela prijedlog za sporazumnim raskidom ugovora s Gradom Osijekom. Više informacija o rošadama upravnih tijela Grada Osijeka znat će se u utorak, 20. rujna.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike