Novosti
PRIPREMA ZA KONVERZIJU

Ne žurite mijenjati kune u eure, platit ćete proviziju
Objavljeno 14. rujna, 2022.
Savjet HNB-a: Nužno je izbjegavati sve neslužbene kanale zamjene

Umirovljenici su u rujnu, uz isplatu mirovine, od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dobili i informativni prikaz koliki je iznos njihova primanja u eurima. Dio njih odlučio se odmah tu mirovinu i pretvoriti u eure, no jesu li pogriješili? Jer, iako je utvrđen iznos konverzije kune u euro (7,53450 kuna = 1 euro), on vrijedi tek od siječnja. Sve do tada još će varirati tečajni odnos kune i eura.



"Bilo kakvo pretvaranje kuna u eure prije službenog početka zamjene gotovog novca (od 1. siječnja 2023.) bit će podložno troškovima mjenjačke provizije. Hrvatska narodna banka će, kao i do sada, do kraja godine provoditi režim upravljanoga fluktuirajućeg tečaja. To znači da će tečaj kune u odnosu na euro nastaviti oscilirati, iako se ne očekuju znatnije promjene, kao što je to bilo i u protekle dvije godine ulaskom Hrvatske u europski tečajni mehanizam (ERM II)", pojašnjavaju na naš upit iz HNB-a.

Sličan je odgovor i iz Hrvatske udruge banaka u kojoj kažu kako "unatoč potvrdi Vijeća Europske unije o ulasku RH u europodručje, do 31. prosinca 2023. HNB redovito utvrđuje i objavljuje tečajne liste na temelju kojih ovlašteni mjenjači posluju". Dakle, nema potrebe srljati i odmah sada krenuti u lov na eure.

Ako građani drže veće količine gotovog novca u kunama, preporučuje se da postupno smanjuju zalihe ili da taj gotov novac polože na svoj račun u banci kako bi si pojednostavili konverziju.

"Svi koji uobičajeno ne raspolažu gotovinom u iznosima većima od dvotjedne potrošnje, ne moraju poduzimati baš ništa. Kune će moći normalno trošiti tijekom razdoblja dvojnog optjecaja, koje će trajati dva tjedna nakon uvođenja eura, od 1. do 14. siječnja (uključujući i taj dan), a eure će moći postupno podizati s bankomata. Dakle, zalihe kunske gotovine mogu se smanjiti postupnim trošenjem ili njihovim polaganjem u banke", savjetuju u HNB-u.

Konverzija u euro kunskih sredstava na računima u bankama provest će se trenutačno na dan uvođenja eura bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije. Za razliku od gotovog novca, čija je konverzija logistički vrlo zahtjevan posao, kunska sredstva koja se drže na bankovnim računima pretvorit će se u eure brzo i jednostavno, bez potrebe za prijelaznim razdobljem. Upravo zato u HNB-u pozivaju građane da što više novčanica i kovanica kuna pohrane na račune. Isto tako, građani se trebaju čuvati svih koji im nakon uvođenja eura budu nudili zamjenu uz bilo kakvu proviziju, zamjena će biti besplatna za sve, a nužno će biti i izbjegavati neslužbene kanale zamjene.

Prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura novčanice i kovani novac kune moći će se bez naknade zamijeniti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti. Bez naknade se zamjenjuje najviše 100 novčanica kuna i najviše 100 kovanica kuna po jednoj transakciji. Za količine veće od toga Fina i Hrvatska pošta mogu zaračunati naknadu. Nakon uvođenja eura novčanice kuna moći će se zamijeniti za eure u neograničenom roku, a kovanice tri godine.

Dario Kuštro
DVOTJEDNO PLAĆANJE OBJEMA VALUTAMA
Od 1. siječnja iduće godine HNB će nastaviti objavljivati tečajnu listu za euro u odnosu na druge valute. Ali tečajevi na tečajnoj listi HNB-a neće biti isti kao tečajevi Europske središnje banke (ESB). Tečajna lista HNB-a utvrđivat će se i objavljivati svakoga radnoga dana, a primjenjivat će se od sljedećeg dana. Na tečajnoj listi HNB-a tečajevi stranih valuta bit će iskazani za jedinicu domaće valute, npr. 1 EUR= x BiH konvertibilna marka/srpski dinar/mađarska forinta, te će se objavljivati kupovni, srednji i prodajni tečajevi. Tijekom prva dva tjedna od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja. U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prva dva tjedna počevši od dana uvođenja eura u trgovinama moći plaćati objema valutama. S druge strane, trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima.

Možda ste propustili...