Regija
NA “JESENIMA” NITKO NEĆE OSTATI GLADAN

Od langošica pa do fiša i čobanca
Objavljeno 13. rujna, 2022.
VINKOVCIVinkovci su ovih dana nezaobilazna destinacija svima onima željnim hedonističkog doživljaja, kako onog zabavnog i kulturnog tako i gastronomskog. Spoj tradicije, domaće kuhinje i dobre zabave zasigurno će biti dobitna kombinacija, a o tome će, uz Vinkovčane, moći posvjedočiti i više od 100 tisuća posjetitelja, koliko ih se u gradu očekuje do nedjelje, 18. rujna. Svoje će nepce ove godine moći osladiti u devet ugostiteljskih kućica na Slavonskom sokaku i u Vinskom šoru. Uglavnom su to palačinke, poderane gaće na slano ili s pekmezom, fritule, tačke i brza hrana kako bi gosti Vinkovačkih jeseni mogli nesmetano siti uživati.

Tu je i "Etno kujna" štitarskih snaša sa svojim nadaleko poznatim langošicama, zbog kojih se u redu čeka i po 20 minuta. Tako veliko zanimanje gladnih ne iznenađuje jer takve prezentacije slavonskog tradicionalnog listarića nema nigdje bliže, ni dalje. Nakon dvije godine stanke na Slavonski sokak, odmah uz bosutsku obalu, vraća se i restoran. Ovaj će put to biti Vinkovčanima dobro poznata Bijela lađa. Ponuda je, najavljuje vlasnik Petar Papić, prava slavonska – tradicionalni čobanac, šaran u rašljama, piletina, roštilj i hladna prasetina, a u prigodno uređenom restoranu, većem od 200 četvornih metara, može odjednom uživati 300 gostiju te rade od 10 sati do duboko u noć.

Neodoljivim mirisima Slavonije pridružit će se i onaj autohtonog domaćeg čobanca, o kojem se drugu godinu zaredom brinu lovačka društva najistočnije županije. Svih deset dana trajanja manifestacije gostima će dijeliti porcije svojeg specijaliteta, koji će kuhati u pet kotluša kapaciteta 80 litara, a svoje umijeće u pripremi čobanca pokazat će 34 lovačka društva. Čobanci se ocjenjuju, a pobjednici će biti proglašeni 18. rujna. U pauzi kuhanja čobanca "uletjet" će drugi slavonski specijalitet – fiš, o čemu se brinu iz županijskog ribičkog saveza.

- Tu smo na istom mjestu, na obali Bosuta, zahvaljujući našem gradonačelniku i Organizacijskom odboru Vinkovačkih jeseni. U deset dana 45 udruga priprema i dijeli posjetiteljima besplatan čobanac, a u dogovoru s ribičkim savezom kuha se i fiš. Prošle godine u šest dana sudjelovale su 24 udruge, ove godine dvostruko više cijelo vrijeme manifestacije. Prema mojoj procjeni, podijelit ćemo između 7,5 i 8 tisuća porcija – ponosan je predsjednik županijskog Lovačkog saveza Blaženko Bajić. M. Flego
Možda ste propustili...

DONACIJA TIROLSKIH VATROGASACA

JVP Našice dobio vatrogasno vozilo

U SUBOTU, 9. OŽUJKA

Polaganje ribičkog ispita

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana