Autoglas
PET IZVEDBI

U Hrvatsku je stigao Tonale, prvi Alfin kompaktni SUV
Objavljeno 13. rujna, 2022.
Napokon je tu, došao je red da se pokaže tko je pravi sportaš u kompaktnoj klasi

Točno pola godine nakon što je održana međunarodna online prezentacija (novo normalno) novog automobila Alfa Romea, Tonale je predstavljen hrvatskom tržištu. Dolazi u pet izvedbi, s turbodizelskim i turbobenzinskim elektrificiranim motorima od 130 do 275 KS i isključivo s automatskim mjenjačima.



U skladu s tradicijom Alfa Romea ističu se "GT linija" - koja se proteže od stražnjeg dijela do prednjih svjetala, i dizajn aluminijskih kotača koji podsjećaju na koncept "telefonskog brojčanika". Nadahnut poviješću utrka Alfa Romea, stil interijera fokusiran je na vozača, kao i na udobnost za putnike. Kombinacija prestižnih materijala - hladne čvrstoće aluminija te topline i mekoće kože i alcantare odražava osobnost mladog, gradskog i dinamičnog kupca.

Tu je ploča s instrumentima u obliku dalekozora koja je već odavno stilska matrica Alfa Romea i trokraki sportski upravljač s aluminijskim ručicama. Pet je izvedbi; Super, Sport, Ti, Veloce i Speciale, a svaka automobilu daje svoj vlastiti karakter. Budući da dijeli platformu s Jeepom Compass i motori su iz Fiatova izloga. Benzinsku ponudu predstavlja 1,5-litreni hibridni 4-cilindraš sa 130 i 160 KS i mjenjačem DCT7, dok je turbodizel 1,6 multijetsa 130 KS i mjenjačem TCT6. Hibridne benzinske izvedbe imaju ugrađeni 48-voltni elektromotor od 15 kW, 55 Nm koji može pokretati kotače čak i kada je motor s unutarnjim izgaranjem ugašen.

Različite EV značajke u Tonaleovu naprednom hibridnom sustavu znače da se automobil može pokrenuti i voziti u električnom načinu rada pri malim brzinama te prilikom parkiranja i krstarenja. Uskoro stiže i plug-in izvedba. 1,3-litreni MultiAir turbobenzinski motor pokreće prednje kotače, dok je električni motor povezan sa stražnjim kotačima. Sustav ima bateriju od 15,5 kWh i isporučuje sistemsku snagu od 275 KS. To ga čini najsportskijom ponudom u svojoj klasi, s ubrzanjem od 0 do 100 km/h za samo 6,2 sekunde, te dosegom samo na struju od 80 km. Cijene benzinskih modela kreću se od 280.538 kn, a dizel je skuplji za samo 300 kn. Vozila su također već dostupna, a nostalgičari Alfe vesele se podatku kako se i dalje sve proizvodi samo u Italiji.

Milan Bugarić
KAO KONCEPT IZ 2019. GODINE
Kompaktni SUV je kao koncept debitirao još na sajmu automobila u Ženevi 2019. Alfe imaju bezvremenski dizajn, pa dizajn prototipa nije mnogo mijenjan niti je išta izgubio na svojoj atraktivnosti. Inovativna “3+3” prednja svjetla i sinusne krivulje stražnjih svjetlosnih grupa, za nepogrešiv “svjetlosni potpis”, oba vjerno reproducirana iz koncepta.

Možda ste propustili...

POPULARAN GRADSKI AUTOMOBIL

Povoljnije do Toyote Axgo X

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku