Osijek
NOVA VIZURA DONJEG GRADA

Otvorena šetnica od Kožare do vojarne Vrbik
Objavljeno 11. rujna, 2022.
Donjogradska šetnica ima odvojenu biciklističku stazu te zeleni pojas i odmorište

Otprilike na mjestu na kojemu je antička Mursa izišla na obalu Drave, sada smo i Osijek ponovno vratili na našu rijeku. Tom je rečenicom Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, u nedjelju svojim sugrađanima prepustio na korištenje novouređenu šetnicu uz Dravu.



Donjogradski je to dio, u Osijeku popularno zvane, promenade, na potezu od nekadašnje Kožare do vojarne Vrbik, u dužini od 840 metara. Pomicanjem obaloutvrde u Dravu stvoren je prostor za šetnicu koja ima odvojenu biciklističku stazu te zeleni pojas koji uključuje drvored i odmorište s klupama. Vrijednost radova na ovoj dionici iznosi oko 35 milijuna kuna, a šetnica je otvorena u povodu obilježavanja Dana Gradske četvrti Donji grad.

"Gornjogradska promenada jedan je od simbola Osijeka, za mnoge i najdraži dio grada gdje se družimo, šećemo, trčimo, bicikliramo... Drago mi je da su i Donjograđani sada dobili takvo mjesto", rekao je Radić.


Na njezinu početnom mjestu, kod Kožare, nalazi se i svojevrsna točka okupljanja - novi je to amfiteatralni prilaz Dravi u dužini od 30 metara. Riječ je o kombinaciji stubišta koja se transformiraju u odmorišta, odnosno gledališta prema rijeci, drugoj obali, ili sadržajima i događajima koji bi se mogli održavati na pozornicama plutajućih objekata. Na taj je način stvoreno "gledalište" kapaciteta oko 240 mjesta.

Zajednički je ovo projekt Grada Osijeka i Hrvatskih voda. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, podsjetio je kako ovaj prostor ujedno ima i funkciju obaloutvrde. Osim samog uređenje obalnog dijela, šetnica i paralelna ulica Donjogradska obala dodatno su razdvojene zaštitnim protupoplavnim armiranobetonskim zidom koji nadvisuje promenadu za 80 centimetara.

Podršku ovom projektu dala ja i Osječko-baranjska županija. "Ovo je poklon Grada Osijeka stanovnicima ne samo Donjeg grada nego cijeloga Osijeka i svima koji dolaze posjetiti Osijek. Prekrasna šetnica po kojoj je ovaj grad jedinstven", naglasio je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.


Inače, druga je ovo od ukupno tri poddionice kapitalnog projekta kojim će u konačnici osječki Gornji i Donji grad biti spojeni jedinstvenom šetnicom. Prva je poddionica između dva mosta (cestovnog i željezničkog) ranije završena, sada je završena i treća poddionica. U tijeku su i radovi na drugoj poddionici, kod KBC-a Osijek, koji će ih spojiti, i koji bi trebali biti gotovi do kraja 2023. godine. Tada će se spojiti šetnicom Donji i Gornji grad u dužini od 6,5 kilometara, a ocjenjuje se kako će to biti najljepši i najveći javni prostori uz neku rijeku u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost cijele investicije nastavka šetnice procijenjena je na sto milijuna kuna.

Gradnja osječke gornjogradske obaloutvrde s priobalnom šetnicom uz Dravu počela je 1967. godine, dvije godine nakon katastrofalnih poplava.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike