Regija
TRADICIJA U VINKOVCIMA

Župan Dekanić svečano otvorio Foklorne večeri
Objavljeno 9. rujna, 2022.
Svake večeri do srijede će se predstaviti 42 KUD-a iz najistočnije hrvatske županije

Vezani članci

UVODNE PRIREDBE 57. VINKOVAČKIH JESENI

Dvorište ideja puno djece, male folklorne skupine u nedjelju idu u mimohodu

Na pozornici na Trgu Vinkovačkih jeseni, nastupom folkloraša KUD-a Šokadija iz Starih Mikanovaca, praćene kišom, u petak su počele Folklorne večeri 57. Vinkovačkih jeseni. Svake večeri do srijede, nastupiti će 42 KUD-a iz Vukovarsko-srijemske županije koji njeguju izvorni folklor svoga mjesta, pa je to ujedno i Županijska smotra folklora.Tradicionalno, župana Damira Dekanića koji je i proglasio Folklorne večeri otvorenima, i gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, do ispred tribine, dovezle su konjska zaprege i fijaker jer oni su, odjeveni u šokačka "ruva" upravo došli s 21. Večeri vinkovačkih šokačkih rodova pa ih je, shodno tradiciji, domaćin Andrija Matić, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih durštava, dočekao s fraklićem rakije.


- Volimo se podičiti kako smo ovih dana prijestilnica tradicijske kulture. Sigurno to i jesmo!, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić, odjeven u kožušak sa stakalcima i šokačkom kapom na glavi. I župan Damir Dekanić je bio prigodno odjeven, u "rajtozne" i čizme, rubinu i šokačku kapu,

- Jeseni su prilika da pokažu naše snaše, momci i lole, što su radili cijelu godinu, da pokažu svoje nošnje i plesove. Otvaram Folklorne večeri i želim vam da uživate sve do službenog otvorenja 57. Vinkovačkih jeseni - rekao je župan Dekanić.

Prve večeri nastupili su osim Šokadije, KUD-ovi Branimir iz Bošnjaka, Onder Pekar iz Soljana, Đuro Pandža Keka iz Nijemaca, Slavonja iz Soljana, Matija Gubec iz Ilače te skupine koje njeguju koreografirani folklor, KUD Julije Benešić, Ilok i Šumari iz Vinkovaca. Što su naučili od odraslih folkloraša, pokazale su i dječje skupine iz Županje, Starih Mikanovaca, Nijemaca i Vinkovaca.

Miroslav Flego
Možda ste propustili...

ODREDIO JU DIO ĐAKOVA “OKO NOGOMETA”

Jedina rođena na Pazarištu bb, ispod nogometnih tribina

ZA FOTOGRAFIJE LIPICANACA

Silviji Butković druga nagrada

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

2

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera

3

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će
uklonjene na tri lokacije