Magazin
TJEDNI OSVRT

Sve nevidljivijoj oporbi jedini je cilj rušenje Vlade
Objavljeno 10. rujna, 2022.

U Saboru se održala po mnogome promašena sjednica 11 udruženih oporbenih klubova, od ljevice do desnice, kako bi raspravili situaciju nakon afere s preprodajom plina u Ini, a nakon što su vladajući odbili sazivanje izvanredne sjednice parlamenta. Cilj im je bio raspravljati o energetskoj krizi i “pljački stoljeća” u Ini, naravno, najviše uz zahtjev za ostavku Vlade i raspisivanje prijevremenih izbora.



Kao i često do sada, ništa se važno nije dogodilo ni čulo, a kamoli da su ponuđeni bilo kakvi konstruktivni prijedlozi, bar kada je o energetskoj krizi riječ. Kako bi se u narodu reklo, što se babi htilo, to se babi snilo, pa nije bilo ni većeg medijskog odjeka tog ispraznog okupljanja. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ocijenio je kako oporba samo nastoji profitirati na toj aferi i najavio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine i rušenje Vlade. Podsjetimo, i prije afere u Ini spominjala se velika jesenska ofenziva SDP-a protiv HDZ-a, ali bazirana na nagomilanim socijalnim problemima, najviše na inflaciji, koja udara po džepu građana. Ali ni kada je riječ o tako ozbiljno osjetljivoj temi, SDP, kao i ostale oporbene stranke, baš se nije komunikacijski iskazao. Kako se doznaje, čak i sve više dužnosnika SDP-a, prema anketama, još uvijek najjače oporbene stranke, smatra da im je javna komunikacija loša, čak i kad imaju nešto reći. A bar je u posljednjih pola godine bilo više od nekoliko odličnih prilika u kojima je bilo koja oporbena stranka, a pogotovo ona najjača, hrpom zakonskih prijedloga usmjerenih na zaštitu životnog standarda mogla ozbiljno izazvati HDZ i Plenkovićevu vladu te profitirati skupljajući političke bodove, navodi i većina analitičara. Doduše, SDP je nešto i pokušao predstavivši i treći antiinflacijski program, ali je zakasnio jer je Vlada već usvojila novi milijunski paket pomoći građanima i poduzetnicima. Da je razmišljao strateški, SDP bi svoj antiinflacijski paket javnosti predstavio puno ranije nego što će Vlada to učiniti, preuzeo bi inicijativu. Ovako im je preostalo samo udarati po Vladi i tražiti prijevremene izbore, baš kao i puno slabija desnica.

Naime, i tako slabi i nevidljivi, desničari su odlučili krenuti na Plenkovića i Vladu. Nekakva udruga “Slobodni zajedno” najavila je za danas prosvjed pod nazivom “Dajemo vam otkaz”, koji će se održati u Zagrebu na Trgu žrtava fašizma, ispred središnjice HDZ-a, ali s obzirom na to tko ih vodi, sumnja se da će i oni uzdrmati HDZ i prirediti im, kako se to voli reći, vruću političku jesen.

Damir Gregorović
Možda ste propustili...

DAN PLANETA ZEMLJE: VEDRAN OBUĆINA O VJERSKIM ZAJEDNICAMA I EKOLOGIJI...

Ekološka je kriza prije svega duhovna kriza čovjeka

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

Najčitanije iz rubrike