Svijet
BUCKINGHAMSKA PALAČA:

Kraljica Elizabeta umrla je mirno u Balmoralu
Objavljeno 8. rujna, 2022.

Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji britanski monarh, umrla je u četvrtak mirno u dobi od 96 godina u Balmoralu, priopćila je Buckinghamska palača.

Palača je objavila njezinu smrt u kratkom priopćenju, nakon čega slijedi 10 dana nacionalne žalosti i odavanje počasti njezinom dugom životu i rekordnoj vladavini.

"Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas poslijepodne", stoji u priopćenju Buckinghamske palače.

"Kralj i kraljica supruga ostat će u Balmoralu večeras i vratit će se u London sutra."

Najstariji od njezino četvero djece, Charles, princ od Walesa, koji je sa 73 godine najstariji nasljednik u britanskoj povijesti, odmah automatski postaje kralj Ujedinjenog Kraljevstva.

Službeno je potvrđeno da će se zvati Charles III.

Obitelj Elizabete II. okupila se u njezinom škotskom domu, dvorcu Balmoralu, nakon što su liječnici izrazili ranije tijekom dana zabrinutost za njezino zdravlje.

Sva njezina djeca - Charles, princeza Anne (72), princ Andrew (62) i princ Edward (58), pohrlila su u njezino utočište u škotskom gorju kako bi bili uz majku.

Pridružili su im se Charlesovi sinovi, princ William i njegov otuđeni brat princ Harry.

Dva dana ranije kraljica je imenovala Liz Truss za 15. premijerku u svojoj vladavini i na fotografijama je snimljena kako se smiješi, ali je izgledala krhko i koristila štap za hodanje.

Kraljica Elizabeta II., koja je ujedno bila najstarija i najdugovječni monarh, došla je na prijestolje nakon smrti svog oca kralja Georgea VI., 6. veljače 1952., kada je imala samo 25 godina.

Okrunjena je u lipnju sljedeće godine.

Nakon objave njezine smrti televizijske i radio postaje emitirale su himnu "Bože, čuvaj kraljicu". Zastave su spuštene, a crkvena zvona su se oglasila u znak sjećanja na ženu koja je jednom opisana kao "posljednji svjetski monarh".

Razdoblje nacionalne žalosti kulminirat će završnim javnim ispraćajem u Westminsterskoj opatiji u središtu Londona.

Charlesova krunidba, razrađeni ritual prožet tradicijom i poviješću, održat će se u istom povijesnom okruženju u kojem se održava stoljećima.

Seizmička promjena

Kraljica Elizabeta II. došla je na prijestolje sa samo 25 godina 1952. nakon Drugog svjetskog rata dok su svjetskom pozornicom dominirale političke ličnosti od kineskog Mao Zedonga do sovjetskog vođe Josifa Staljina i američkog predsjednika Dwighta D. Eisenhowera.

Njezina 70-godišnja vladavina prošla je kroz dva stoljeća seizmičkog društvenog, političkog i tehnološkog preokreta.

Posljednji ostaci golemog britanskog carstva su se raspali. Kod kuće je brexit uzdrmao temelje njezinog kraljevstva, a njezina je obitelj pretrpjela niz skandala.

Ali cijelo vrijeme je ostala popularna i bila je kraljica i vladarica ne samo Ujedinjenog Kraljevstva, već i 14 bivših britanskih kolonija, uključujući Australiju, Kanadu i Novi Zeland.

Također je bila glava 56-članog Commonwealtha, koji okuplja četvrtinu čovječanstva, i vrhovna guvernerka Engleske crkve.

Ali postavljat će se pitanja o tome je li zlatno doba britanske monarhije sada prošlo, kako drevna institucija može ostati održiva u modernom dobu i hoće li Charles uživati ​​isto poštovanje ili će vladati u sjeni svoje majke.

Dugovječnost

Elizabeth Alexandra Mary Windsor je za većinu svojih podanika bila jedini monarh kojeg su ikada poznavali. Sićušne građe, ali ikona popularne kulture, bila je odmah prepoznatljiva po svojim kostimima jarkih boja i odgovarajućim šeširima, biserima, rukavicama i torbici.

Tijekom njezine vladavine, članovi kraljevske obitelji su od ukočenih likova postali hrana za tabloide, a zatim su ponovno popularizirani u televizijskim dramama poput "Krune", koju su gledali deseci milijuna diljem svijeta.

Njezino vrijeme na prijestolju obuhvatilo je razdoblje izuzetnih promjena, od hladnog rata do napada 11. rujna, od klimatskih promjena do koronavirusa, od "puževe pošte", parnih brodova do e-pošte i istraživanja svemira.

Majka jedne od najpoznatijih obitelji na svijetu, zadržala je ogromnu podršku javnosti cijelo vrijeme, preživjevši čak i oštru reakciju nakon smrti Charlesove prve supruge, Diane, 1997. godine.

Nedavno su kraljevsku obitelj potresle tvrdnje princa Harryja i njegove supruge mješovite rase Meghan o rasizmu u kraljevskoj obitelji.

Također je pretrpjela skandal koji je uključivao njezinog drugog sina princa Andrewa, čije je prijateljstvo s osuđenim seksualnim prijestupnicima Jeffreyjem Epsteinom i Ghislaine Maxwell dovelo do nagodbe u građanskoj tužbi za seksualni napad u Sjedinjenim Državama.

'Nitko od nas neće živjeti vječno'

Godine i loše zdravlje natjerali su je da uspori.

Nakon neplanirane noći u bolnici u listopadu 2021. zbog zdravstvenih pretraga, njezino pojavljivanje postalo je rjeđe.

"Nitko od nas neće živjeti vječno", rekla je svjetskim čelnicima koji su sudjelovali na summitu UN-a o klimatskim promjenama ubrzo nakon toga, pozivajući ih da ostave nasljeđe generacijama koje dolaze.

Jedan od njezinih posljednjih odlučujućih postupaka bilo je rješavanje neodgovorenog pitanja o nasljeđivanju, dajući svoj blagoslov da se Charlesova druga žena, Camilla, zove "kraljica supruga". H

Plenković: Kraljica je naraštajima bila izvor nadahnuća

Njezino Veličanstvo kraljica Elizabeta II. naraštajima je bila izvor nadahnuća, poručio je predsjednik vlade Andrej Plenković na Twitteru i izrazio sućut kraljevskoj obitelji i britanskoj naciji.

"Njezino vodstvo i služenje naciji ostat će trajna ostavština", poručio je predsjednik hrvatske vlade.

Truss: Smrt kraljice Elizabete II., veliki šok za naciju i svijet

 

Smrt kraljice Elizabete II. veliki je šok za naciju i svijet, rekla je britanska premijerka Liz Truss u četvrtak navečer ispred rezidencije u Downing Streetu, javlja BBC.

"Svi smo shrvani" viješću o kraljičinoj smrti koja je "veliki šok za naciju i svijet", izjavila je Truss.

Kraljica Elizabeta II., najdugovječniji britanski monarh, umrla je u četvrtak mirno u dobi od 96 godina u Balmoralu, priopćila je Buckinghamska palača.

Kraljicu je opisala kao "stijenu na kojoj je izgrađena moderna Britanija", istaknuvši da je "Britanija upravo zbog nje danas velika zemlja kakva je".

Truss je rekla da kraljica Elizabeta ostavlja za sobom "veliko nasljeđe".

Kazala je da joj je kraljica bila osobna inspiracija kao i mnogim Britancima.

"Njena odanost dužnosti primjer je svima nama."

"Danas kruna prelazi, kao što je činila više od tisuću godina, našem novom monarhu, našem novom poglavaru države, Njegovom Veličanstvu Kralju Charlesu III.", kazala je, nazvavši kralja njegovim novim službenim imenom.

“S kraljevom obitelji žalimo gubitak njegove majke i okupljamo se. Nudimo mu svoju odanost i predanost, baš kao što nam je njegova majka toliko dugo bila odana."

Premijerka je na kraju rekla da je to "završetak drugog elizabetanskog doba" i završila je svoju izjavu riječima: "Bože, čuvaj kralja".

Kraljica Elizabeta II. u utorak je imenovala Liz Truss novom britanskom premijerkom. H

Papa Franjo ožalošćen smrću kraljice Elizabete II.

VATIKAN - Papa Franjo rekao je u četvrtak da je duboko ožalošćen smrću kraljice Elizabete II. i izrazio je sućut njezinoj obitelji i njezinom nasljedniku, kralju Karlu III.

"Spremno se pridružujem svima koji žale zbog gubitka, u molitvi za vječni počinak pokojne kraljice i odavanju počasti njezinom životu u službi za dobrobit nacije i Commonwealtha u kojoj se nije štedila", rekao je Franjo u telegramu kralju Karlu III.

Britanska kraljica Elizabeta II. umrla je spokojno u četvrtak popodne u dvorcu Balmoralu.

Njezina smrt očekivano je izazvala šok u Britaniji. Stotine ljudi već se skupljaju ispred Buckinghamske palače i tuguju.

(Hina)

Sućut iz SAD-a

Američki predsjednik Joe Biden odao je kraljici Elizabeti II. počast kao "državnici neusporediva dostojanstva i čvrstine", istaknuvši da je ona bila "više od monarha". "Ona je bila utjelovljenje jedne epohe", prenosi AFP.

Elizabeta II. je "pridonijela tome da odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država budu 'posebni'", ocijenio je Biden, u priopćenju.

Dodao je da je "nestrpljiv nastaviti razvijati bliske prijateljske odnose s novim kraljem i kraljicom suprugom".

"Ona je bila prvi britanski monarh s kojim su muškarci i žene iz cijelog svijeta mogli uspostaviti osobni i neposredni odnos", ocijenio je Biden, dodajući da je "ona vladala s elegancijom, s nepokolebljivim osjećajem za dužnost i neusporedivom snagom primjera".

Biden (79) je podsjetio da je Elizabetu II. prvi put susreo 1982., a posljednji put sastali su se u lipnju 2021.

"Ona se solidarizirala sa Sjedinjenim Državama u našim najtežim trenucima nakon 11. rujna 2001., kada nas je podsjetila da je 'tuga cijena koju plaćamo zato što volimo'", napisao je.

Za vrijeme vladavine Elizabete II. na vlasti u Sjedinjenim Državama izmijenilo se čak 14 predsjednika, a prvi je bio Harry Truman.

Bivši američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da je vladavinu kraljice Elizabete II. definirala "gracioznost, elegancija i nepokolebljiv smisao za dužnost".

"Imala je pažljivo uho, razmišljala je strateški i bila je izvorište važnih diplomatskih uspjeha", dodao je u priopćenju.

Kraljicu Elizabetu II. "izvanrednom ženom" koja nikad nije griješila nazvao je bivši američki predsjednik Donald Trump.

"Tko bi mogao nadmašiti ono što je ona činila? A ona je to činila toliko dugo, toliko dobro i nikada nije griješila", rekao je za GB News, prenosi Reuters.

George W. Bush, također jedan od bivših predsjednika, rekao je da mu je bila čast poznavati je.

"Bila je žena velikog intelekta, šarma i razboritosti.", rekao je.

Dodao je da je vješto vodila zemlju "kroz teške trenutke s povjerenjem u svoj narod i vizijom u bolju budućnost".

"Naš svijet imao je koristi od njezine postojanosti i odlučnosti i  zahvalni smo na desetljećima njezine službe kao monarha. Amerikanci osobito cijene njezino snažno i nepokolebljivo prijateljstvo"", dodao je Bush.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton rekao je da je "u mislima i molitvama s kraljevskom obitelji i svim ljudima koje je Njezino Veličanstvo inspiriralo tijekom svoje cjeloživotne službe".

Gase se svjetla na Eiffelovom tornju u čast kraljici Elizabeti


Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo objavila je na Twitteru da će se u četvrtak navečer ugasiti svjetla na Eiffelovom tornju u čast pokojnoj britanskoj kraljici Elizabeti II.

Hidalgo je rekla da je britanskoj veleposlanici Menni Rawlings uputila duboku sućut i obećala podršku Pariza građanima Ujedinjenog Kraljevstva.

"Večeras će svjetla Eiffelovog tornja biti ugašena u čast Njezinom Veličanstvu kraljici Elizabeti II.", objavila je Hidalgo.

Najčitanije iz rubrike