Dome slatki dome
ODRŽAVANJE VISOKOTLAČNOG ČISTAČA

Tajna je dugovječnosti u redovitom servisiranju
Objavljeno 8. rujna, 2022.
Ako primijetite da vaš čistač ima poteškoće u radu, kao što je curenje ulja ili vode na glavi pumpe, vrijeme je za servis
O Kränzle visokotlačnim čistačima već smo naveliko pisali, a za one koji možda još nisu upoznati s ovim uređajima, riječ je o vjerojatno najboljim visokotlačnim čistačima na tržištu. No kako bi vam bilo koji Kränzle uređaj služio dugi niz godina, potrebno je obaviti i određene servisne radnje. Visokotlačni čistači izrađeni su da traju. Sam autor ovih redaka posjeduje Kränzle K1150 koji me vjerno i beskompromisno služi već punih 15 godina. Tajna je dugovječnosti, osim u visokoj kvaliteti izrade, i u redovitom servisiranju. Kao i kod svakog radnog stroja ili alata, tako je i čistače potrebno servisirati.

Servisiranje Kränzle uređaja podijelit ćemo u dvije kategorije. Prva je redovno servisiranje, ili bolje rečeno održavanje, koje može gotovo svatko obaviti doma. Druga je kategorija nešto zahtjevniji servis koji samo pojedinci mogu obaviti doma, a za sve druge najtoplija preporuka je otići u profesionalni servis. Kada gledamo što kao vlasnik uređaja možete napraviti kod kuće, prvo i osnovno je voditi brigu o uređaju. Na početku i kraju svakog rada preporuka je vizualno pregledati uređaj i razinu ulja. Bilo kakvo oštećenje visokotlačnog crijeva ili možda strujnog kabela nužno je servisirati, odnosno zamijeniti prije rada jer riječ je o sigurnosno najvažnijim elementima. Ostatak vizualne kontrole svodi se na opći dojam samog stroja i pregled svih dodataka, visokotlačnog pištolja. Sve spojeve crijeva preporučljivo je s vremena na vrijeme, idealno na početku ili kraju sezone, podmazati kvalitetnom silikonskom masti. Vrlo važan detalj je i izmjena ulja u uređaju. Nju možete samostalno obaviti odvrtanjem ispušnog vijka na dnu te čepa na vrhu, a za ulje sukladno uputama preporuka je koristiti Kränzle ulje ili motorno ulje viskoziteta 15W/40. Na kraju sezone rada preporuka je provjeriti i stanje ventila, odnosno brtvi na njima. Svih šest ventila nalazi se na glavi pumpe i lako su dostupni odvrtanjem čepova ključem broj 13. Ako je neki ventil oštećen ili ima loš "dihtung", preporuka je zamijeniti ga. Savjet stručnjaka na kraju sezone, ako će Kränzle miniwash biti pohranjen negdje gdje se očekuje niska temperatura, dobro je kroz uređaj provući malo antifriza. Osim što će spriječiti pogubno smrzavanje eventualnih ostataka vode, pridonijet će i održavanju gumenih brtvi, kao i svih ostalih kanala kojima prolazi voda.
 
Marin REŽIĆ
Podmazati brtve
Ako primijetite da vaš uređaj ima poteškoće u radu, kao što je curenje ulja ili vode na glavi pumpe, vrijeme je za veći servis. U pogledu "velikog" servisa na visokotlačnom čistaču mijenjaju se brtve za vodu i ulje. Ako imate sav alat i možete samostalno obaviti servis, obvezno se držite uputa i shema koje stižu kao sastavni dio uputa svakog uređaja. Nove brtve također je po preporuci profesionalnih servisa preporučljivo malo podmazati silikonskom masti. Osim lakše montaže, silikonska mast djeluje kao izvrsno mazivo te je blagotvorna prema gumenim elementima. Nakon servisa, uređaj bi ponovno trebao raditi kao nov.

Najčitanije iz rubrike