Osijek
RUJANSKI SAJAM ANTIKVITETA

Osmijesi posjetitelja i izlagača sve govore
Objavljeno 5. rujna, 2022.
Izlagački je prostor maksimalno popunjen, postoji lista čekanja - zadovoljan je odazivom direktor Alen Vukašinović

Rujansko izdanje Sajma antikviteta, koji se u organizaciji tvrtke Osječki sajam i suorganizaciji Turističke zajednice grada Osijeka, održao u subotu u Perivoj kralja Držislava, privukao je velik broj naših sugrađana, ali i gostiju iz cijele Slavonije i Baranje. Ugodno je subotnje prijepodne bilo idealno za šetnju kroz vrevu, razgledanje brojnih štandova prepunih starina, kušanje popularnih proizvoda domaćih obrtnika i OPG-ova ili za susrete s prijateljima koji su se vratili u Osijek s godišnjih odmora. Već pri dolasku u Perivoj glazba Osječkog puhačkog orkestra, koji je svirao u "Školjci", kao da nas je odvela u neka prošla vremena, no osim njih na svakom smo koraku mogli vidjeti i brojne druge glazbenike u potrazi za publikom.- Svi koji su se zatekli u Perivoju mogli su svjedočiti uistinu prekrasnom događaju, koji se tradicionalno odvija svake prve subote u mjesecu. Posjetio nas je osječki gradonačelnik Ivan Radić sa suradnicima, a upravo zahvaljujući njemu i podršci Grada Osijeka naši su izlagači predstavili svoje proizvode. S obzirom na to da komuniciramo sa svakim izlagačem tijekom Sajma, ali i cijele godine, mogu reći kako su svi zadovoljni prodajom i na samom događaju, ali i nakon njega. Izlagački je prostor maksimalno popunjen, postoji lista čekanja, koju ćemo u budućnosti skratiti uvođenjem novih štandova. Posjetitelja je jako puno, druže se, razgledaju i kupuju, a upravo nam je to, uz poslovni uspjeh izlagača, jedan od indikatora svakog izdanja Sajma - zadovoljan je Alen Vukašinović, direktor Osječkog sajma.

Sudeći prema osmijesima posjetitelja i izlagača, nema sumnje kako se i listopadsko izdanje Sajma antikviteta, prvo jesensko ove godine, jednako nestrpljivo iščekuje.

Nikola Kučar
“Muškatli” Heinricha Webera iz 1947.

 

Na rujanskom Sajmu antikviteta na jednom štandu uočili smo vrlo zanimljivu sliku izvedenu tehnikom tempere na kartonu. Motiv slike dva su crvena muškatla u terakotnim kaljevima s terakotnim podloškom u kojemu je kutija žigica. U donjem je desnom kutu slike potpis autora i godina nastanka djela: “H. Weber/1947”. Na upit o podrijetlu slike, prodavateljica je rekla kako se nalazila u skupini predmeta koji su nedavno dovezeni iz Njemačke.


Potpis i godina nastanka slike upućuju na to da je autor ovog sjajnog djela švicarski dizajner i slikar Heinrich Weber. Weber je rođen 28. siječnja 1892. u Birsfeldenu, istočnom predgrađu Basela, gdje je i umro, 9. srpnja 1962. Od 1907. do 1910. školovao se na Allgemeine Gewerbeschule u Baselu, nakon čega je, od 1910. do 1913., školovanje nastavio u Parizu, gdje se specijalizirao za dizajniranje uzoraka za tapete, svilene tkanine i vrpce. Gotovo je pola stoljeća radio kao dizajner uzoraka, a poslije i kao član uprave i umjetnički direktor tvrtke Salubra, u Grenzachu, u njemačkoj pokrajini Baden-Württenberg, koja se od osnutka 1898. bavi proizvodnjom perivih zidnih tapeta. Kao slikar Heinrich Weber bio je autodidakt, koji je u slobodno vrijeme rado slikao u tehnici akvarela i ulja, te je dizajnirao plakate i murale, pri čemu su mu omiljeni motivi bili krajolici, gradske vedute i mrtve prirode.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana