Kultura
U DJEČJEM KAZALIŠTU BRANKA MIHALJEVIĆA

Predstavljen bogat i raznolik program nove sezone
Objavljeno 3. rujna, 2022.
Nova kazališna sezona 2022./2023. počela je u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića. Predstavljen je program koji je otvorila voditeljica propagande Tatjana Grganović. Ravnatelj dječjeg kazališta prof. Ivica Lučić, rekao je nešto više o onome što očekuje gledatelje u idućoj, 64. po redu kazališnoj sezoni.

- Došlo je vrijeme da najavimo novu sezonu, planiramo opet nešto lijepo, nešto pametno, nešto žuto, nešto zeleno, nešto plavo, pa ćemo vidjeti dokle će to doći. Mi smo se već pomalo zagrijali na radnu temperaturu, na najljepši mogući način započeli smo sezonu, a to je premijera na Osječkom ljetu kulture predstave "Tri medvjeda i gitara". Do kraja ove godine planiramo dvije premijere, jedna je "Vesela kukuriku kutija" te nastavak predstave koja je prošlih godina bila vrlo uspješna na našim daskama pod nazivom "Lav koji nije znao brojiti do tri". Sljedeće godine, odmah na početku, radit ćemo predstavu "Čik", koja je nastala po uspješnom romanu Wolfganga Herrndorfa - kaže prof. Lučić.

Od velikih programa koji se ove godine očekuju jesu susret lutkara i lutkarskih kazališta, inače vrlo hvaljena i rado iščekivana manifestacija značajna ne samo za dječje kazalište, nego i za sam grad Osijek. Ravnatelj je stavio naglasak i na to kako osobitu pozornost polažu na rad s djecom, stoga se i ove godine može očekivati nastavak programa plesne igraonice "Početnice" pod vodstvom Aleksandre Colnarić, baletnog studija pod vodstvom Maje Huber za osnovnoškolce te dramskog studija pod vodstvom Lidije Helajz za osnovnoškolce i voditeljice Arete Ćurković za srednjoškolce.

U nastavku izlaganja voditeljica propagande Tatjana Grganović najavila je početak rada manifestacije "Djeco, kazalište vas zove!", a na kojoj će se izvesti neke od najuspješnijih predstava iz prošlih sezona. Prvoga dana programa (6. rujna) gledatelji će imati priliku pogledati predstavu "Kako je Temnava dobila dan". U srijedu istoga tjedna očekuje se predstava Ivane Brlić-Mažuranić "Bratec Jaglenac i sestrica Rutvica". U četvrtak će igrati nagrađivana predstava "Pliva patka preko Drave", dok se u petak očekuje gostovanje u Osnovnoj školi u Ladimirevcima s predstavom "Zeko, Zriko i Janje", a koja će se odmah potom izvesti i u samom dječjem kazalištu u Osijeku. Na kraju manifestacije očekuje se, u suradnji s gradskom četvrti Donji Grad, izvedba besplatne predstave u povodu dana gradske četvrti "Jednozubi gusar", koja će se odigrati na trgu, u nedjelju, u 11 sati. Nastavak gostovanja očekuje se cijeli rujan i listopad, a prva na redu je predstava "Ljepotica i zvijer" koja će se igrati na PIF-u već 20. rujna, potom "Tri medvjeda i gitara", koja će se igrati u Đakovu, u Centru za kulturu. Početkom listopada (1.10.), u Vinkovcima će se premijerno odigrati koprodukcijska predstava "Rock ʹnʹ roll bajka". "Vesela kukuriku kutija" neće biti premijerno izvedena u Osijeku, nego u Koprivnici, 7. listopada. Nazočnima se obratila i dogradonačelnica Jasenka Crnković koja je navela kako je dječje kazalište jedino pravo lutkarsko kazalište i da je Grad Osijek uvijek tu kao velika podrška te je naglasila kako se vesele predstojećoj sezoni.
Jasminka Knežević
Suradnja sa školama
O suradnji sa školama rekla je nešto više stručna suradnica u prodaji Mia Tomičić. "Vrlo je šarolik izbor predstava koje imamo na repertoaru, od onih za najmanje do onih za tinejdžere. Mislimo da su predstave za tinejdžere, koje su na mala vrata uspjele ući u naše kazalište, prepoznate od strane stručnih suradnika viših razreda osnovnih škola.

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

Najčitanije iz rubrike