Kultura
GLUMCI AMATERI O PREDSTAVI

Trudimo se i svi smo odradili odličan posao
Objavljeno 3. rujna, 2022.
Gradsko amatersko kazalište “Leo Srdoč” priprema predstavu “Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice” Olivera Jukića

Novoutemeljeno Gradsko amatersko kazalište "Leo Srdoč" u Slatini priprema svoju prvu predstavu. Riječ je o drami "Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice", koju je Oliver Jukić napisao kao proširenje svoje istoimene kratke priče objavljenje u zbirci "Mavro Bröder i njegovi kamaradi".



Režiju potpisuju umjetnička ravnateljica GAK-a Mirna Ostrošić i autor Oliver Jukić, predsjednik Upravnog odbora slatinskog amaterskog kazališta. Praizvedba te drame planirana je za 20. listopada. Upitali smo glumce amatere koji sudjeluju u predstavi, a za koje Jukić ima samo riječi pohvale, kako doživljavaju amatersko kazalište i kako su se snašli u svojim prvim ulogama.

Odličan posao


- Premda smo amateri i svi smo bez formalnog obrazovanja u glumi, doista se trudimo i mislim da smo svi odradili odličan posao do sada. Slažemo se, međusobno se motiviramo, sve u svemu, ide to nama. Nadamo se da će i gledatelji uživati kad bude vrijeme da pokažemo što smo radili u proteklih nekoliko mjeseci, kaže Ivan Baltić.

- Oduvijek me privlačila gluma, stoga sam radosno dočekala inicijativu o ponovnom pokretanju gradskog amaterskog kazališta u Slatini. Moju ljubav prema glumi naslijedila je i moja petogodišnja kći Neva te je i ona članica kazališta. Obje imamo uloge u predstavi "Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice" i radosne smo što smo dio ovog projekta. Iako se u navedenoj predstavi naša dva lika ne susreću, ipak smo jedna za drugu velika motivacija, podrška, ali kritika. Mislim da smo se obje dobro snašle u glumačkoj ekipi i u ulogama koje nam je redatelj Oliver Jukić dodijelio. Obje se veselimo svakoj probi i iščekujemo 20. listopada, kada će naš trud moći vidjeti, nadam se, i šira publika, poručuje Bojana Crnobrnja.

- Iznimna mi je čast biti član novonastalog Gradskog amaterskog kazališta "Leo Srdoč" Slatina. Jedan od razloga je i taj što mi je otac nekada glumio u amaterskom kazalištu u Slatini, pa sam nekako nastavio gdje je on stao. Od samog osnutka uhvatili smo se posla i naporno radimo na predstavi iz zbirke priča "Mavro Bröder i njegovi kamaradi". Meni je pripala uloga Mavre i uživam raditi na njoj. Uz izvrsno vodstvo našeg redatelja Olivera Jukića i umjetničku ravnateljicu našeg kazališta, akademsku glumicu Mirnu Ostrošić, užitak je raditi. Kolege glumci spremni su na timski rad te pomažemo i bodrimo jedni druge. Čeka nas još puno posla i odricanja, ali svakako mogu tvrditi da smo spremni na nove izazove te se nadamo da ćemo biti ponos našega grada, kaže Toni Bosak.

Pravo vrijeme


- Meni osobno, kao i osobi koju tumačim, a koja je i skupljačica informacija, radnja drame konstantna je gorko-slatka kombinacija. Tema koju sam oduvijek izbjegavala došla mi je na način da i sama sudjelujem u interpretaciji toga doba. Promatrati kolege posve prožete svojim ulogama, za koje moram reći da nisu nimalo lake, meni je transcendentalno iskustvo. Dubina koju ovo djelo ima je izvanredna i zaista mi je iznimna čast biti dio ovoga. "Kvar na dvostrukoj peći s četiri prigušnice" mogao bi se vrlo lako usporediti s klasicima. Budući da ljudima često treba podsjetnik koliko je mir bitan, uvijek je pravo vrijeme za prikazivanje srži ljudske zlobe, koliko daleko možemo ići i koje posljedice mogu nastati. Ne mogu zamisliti idealniji način za opis dubine i shvaćanja te načina kako to dočarati ljudima. Na sceni, pred našim očima, događa se svojevrsna metamorfoza, tvrdi Milijana Kovač.

Milijana Kovač, ali i svi ostali glumci u predstavi, uvjereni su da će listopad slatinskom kinu, gdje će na pozornici izvesti praizvedbu Jukićeve drame, donijeti nešto posve novo i svi glumci jedva čekaju vidjeti gledatelje prepune dojmova nakon te večeri. Nadaju se tek prvoj od mnogih.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike