Ekonomija
POLJOPRIVREDNICIMA 500.000 KUNA I NOVE MJERE

Potpore sada mogu dobiti pčelari, ali i oni koji obrađuju njive izvan područja Osijeka
Objavljeno 2. rujna, 2022.

Grad Osijek je na 500 tisuća kuna, 200 tisuća više nego prošlih godina, povećao potpore poljoprivrednicima, a za koje se može aplicirati do 31. listopada. Prvi put sada to mogu učiniti i pčelari, zahvaljujući inicijativi udruge Pčela Osijek, kazao je dogradonačelnik Dragan Vulin u petak na predstavljanju tih mjera.



Izmijenjenim programom potpora u poljoprivredi Grad želi potaknuti mlade da se bave poljoprivredom, ljude da se bave ekološkom proizvodnjom. Kako je istaknuto, 53 tvrtke koje se bave poljoprivredom, šumarstvom i ribarstvom imale su lani četiri milijarde kuna ukupnog prihoda i zapošljavaju tisuću ljudi. Uz to, na području Osijeka je i 1300 OPG-ova.

"Četiri su nove mjere – za mlade poljoprivrednike, za ekološku proizvodnju, za osnivanje OPG-a te za povećanje i očuvanje pčelinjeg fonda. Uz pet postojećih potpora, koje ostaju otvorene i uz ove nove četiri vrste potpora, vidi se u kojem smjeru idemo. Ovime kanimo povećati i sigurnost opskrbe i kvalitetu hrane. Novost je i da naši poljoprivrednici mogu dobiti potpore i za obrađivanje zemljišta izvan administrativnih osječkih granica, što do sada nije bio slučaj. Javni poziv otvoren je od 1. rujna", naglasio je Vulin.

Slavko Stojanović, predsjednik udruge Pčela, zahvalio je što je prihvaćena inicijativa za povećanje pčelarskog fonda. Pčelari inače teško dolaze do poticaja, a godine su bile loše za pčelarstvo. Udruga ima 140 članova i vjerojatno će za potpore aplicirati svi.

Maksimum je potpore, navodi Sanela Mihalj, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, 55.000 kuna. “Ove četiri mjere su nove, uz pet prijašnjih, kroz koje nudimo potpore za kontrolu plodnosti tla, istraživačke projekte, za ulaganje i opremanje plastenika, staklenika i gljivarnika te za marketing i otvaranje internetske stranice. Naglašavam da su prihvatljivi troškovi od 1. siječnja 2021. pa sve do deset dana prije prijave na ovaj javni poziv. Uvjeti su da se prijavitelj primarno bavi poljoprivrednom proizvodnjom, da nema duga u evidenciji koju vodi Porezna uprava ni prema Gradu Osijeku, i mora ispunjavati uvjete koji su usklađeni s uredbom de minimus u poljoprivredi. Pozivam sve poljoprivrednike da se prijave za sve nastale troškove ili one koji planiraju, odnosno imaju vremena odraditi investiciju prema navedenom roku. Prihvatljivi troškovi su od 50 do sto posto, ovisno o kojoj je mjeri riječ. Sve se informacije mogu dobiti u UO za gospodarstvo ili na e-mail adresi potpore@osijek.hr”, objasnila je Mihalj. D.Pejić
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike