Novosti
DAN POLJA SUNCOKRETA

Sljedeći mjesec možemo očekivati pojeftinjenje ulja
Objavljeno 31. kolovoza, 2022.
Bičvić: Na distributerima i trgovačkim lancima je da snižavanje cijena prenesu na potrošače

Unatoč negativnim posljedicama i okolnostima vezanim uz sušu koja je prisutna u cijeloj Europi, očekuje se odličan prinos suncokreta, pa su i u Tvornici ulja Čepin optimistični oko otkupa ove uljarice, ali i cijene ulja koje su na domaćem tržištu u proteklom razdoblju mnogostruko porasle.



"Vraćamo u redovni ciklus žetve i otkupa suncokreta, i ako baziramo cijenu ulja na temelju današnje cijene suncokreta od 4,30 kn/kg, u rujnu možemo očekivati smanjenje cijene ulja. Mi smo već s cijenama za rujan prema našim kupcima izišli, i one su niže nego što su bile do sada, no, naravno, na samim distributerima i trgovačkim lancima je da to snižavanje cijena prenesu na police i potrošače", izjavio je, između ostaloga, Josip Bičvić, član Uprave Tvornice ulja Čepin, na tradicionalnoj manifestaciji Dan polja suncokreta, koja je u utorak u organizaciji Žito grupe i Tvornice ulja Čepin održana na pokusnom polju pokraj Osijeka.

Tom su prilikom proizvođači, dobavljači suncokreta i partneri Tvornice ulja Čepin imali priliku vidjeti rezultate ovogodišnjeg pokusnog polja. Bičvić je pojasnio kako se poskupljenje cijene ulja događalo u dvije faze: "Prvo poskupljenje bilo je u jesen prošle godine, i to zbog najviše cijene suncokreta u povijesti koja je iznosila čak 4 kn/kg, u odnosu na godinu prije kada je iznosila 2,30 kn/kg. Drugi val poskupljenja bio je u proljeće ove godine i izvan svih očekivanja, a izazvao ga je rat u Ukrajini, jer je zarobljena golemih količina suncokreta u toj zemlji kao velikom proizvodnom tržištu".

Iz Tvornice ulja Čepin istaknuli su kako su i ove godine zainteresirani za otkup svih količina ove uljarice, kulturi koja je najbolje odoljela suši. "Suncokret je u ovoj proizvodnoj godini zasijan na oko 53 tisuće hektara, što je povećanje od gotovo 27 posto u odnosu na prošlogodišnju sjetvu. To je prije svega izazvano cijenom suncokreta koja je prošle godine bila najviša u povijesti, i to je motiviralo dosta proizvođača da na svoje površine zasiju upravo suncokret. Mi smo stabilni otkupljivač, a kao i svake godine, pa tako i ove, zainteresirani smo za otkup svih količina", istaknuo je Bičvić te dodao kako je otkupna cijena i dalje vrlo visoka, čak i viša od prošlogodišnje te iznosi 4,30 kn/kg, a uz očekivani prinos, koji se procjenjuje na oko tri tone po hektaru u prosjeku, proizvođačima je garantirana vrlo korektna zarada koju na soji ili kukukruzu ove godine ne mogu ostvariti.


Inače, godišnja proizvodnja ulja Tvornice ulja Čepin iznosi oko 60 milijuna litara raznih ulja od suncokreta, repice i soje. Ove godine ta tvornica obilježava veliki jubilej, 80 godina postojanja, koji će biti obilježen i završetkom dvije nove investicije koje su počele krajem prošle godine. "Radi se o drugoj fazi investicije koju je Žito grupa najavila prilikom preuzimanja tvornice. U prvoj fazi ulagalo se u skladišne, preradbene i energetske kapacitete, a druga faza bit će dovršena ove godine. To su dva velika projekta, fotonaponska elektrana koja će značajno umanjiti troškove energenata same tvornice te investicija u automatiziranu liniju za punjenje ulja", zaključio je Bičvić.

Josip Miletić, zamjenik osječko-baranjskog župana te zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, istaknuli su zadovoljstvo poslovanjem Tvornice ulja.

Tihana Eršek Cicvarić
PIPUNIĆ GRADI BOLNICU I HOTEL
Kako bi dodao vrijednost regije u kojoj živimo Marko Pipunić osnivač, vlasnik i predsjednik Uprave tvrtke Žito d.o.o., najavio je u utorak dva velika projekta. Radi se o privatnoj bolnici od 6000 kvadrata te hotela sa 62 sobe na oko 1500 kvadrata, čija gradnja, kako je rekao, počinje uskoro.