Novosti
PORUKE DRŽAVNOG VRHA SRBIJI

Optužnica je politički montirana, ministar će se sastati s pilotima
Objavljeno 25. kolovoza, 2022.
Premijer Andrej Plenković ocijenio je četvrtak da je optužnica protiv četiri hrvatska pilota za navodne ratne zločine protiv civila tijekom Oluje "politički montirana" i poručio da se Srbija mora suočiti sa svojom prošlošću.

Premijer je na sjednici Vlade podsjetio kako su se prije nekoliko mjeseci sastali s optuženim pilotima i poručili im da će ih zaštititi u cijelom tom kontekstu. "Smatramo da je čitava ova optužnica politički montirana optužnica i tako je gledamo. (...) Srbija se treba suočiti sa svojom prošlošću, s učincima velikosrpske agresije Miloševićeva režima na Hrvatsku", rekao je Plenković.

Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat imao je oslobodilački karakter i naši branitelji, naši piloti bit će pod posebnom skrbi hrvatske države u ovom kontekstu i naći ćemo odgovarajući način kako da reagiramo na cijelu ovu situaciju, dodao je.

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine optužilo je pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) da su 7. i 8. kolovoza 1995. naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada (prije Bosanski Novi). Plenković je rekao da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pismenu informaciju o optužnici, bilo preko Ministarstva vanjskih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem, preko Ministarstva pravosuđa. Ministar branitelja Tomo Medved u petak će razgovarati i s nekadašnjim pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, najavio je Plenković.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Rardman također je ustvrdio kako su optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota i najavljene optužnice protiv dva hrvatska generala ispolitizirane. "Sve optužnice iz Srbije su ispolitizirane, Haag je rekao svoje", izjavio je novinarima Grlić Radman na dvodnevnoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u zagrebačkom hotelu Westin.

Nakon što je iz Beograda stigla najava o podizanju optužnice protiv generala Pavla Miljavca i admirala Davora Domazeta Loše zbog navodnih zločina počinjenih u operaciji Oluja, hrvatski predsjednik Zoran Milanović kazao je da će “Hrvatska sutra optužiti njihova aktualnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriju Hrvatske ‘95. godine”. Grlić Radman je kazao kako mu je poznato što je Vučić govorio 1995. - u okupiranoj je Glini govorio da Glina nikada neće biti Hrvatska. “Mi to nismo zaboravili”, kazao je Grlić Radman. Na pitanje treba li sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog najave o optužnicama, kako to predlaže predsjednik Milanović, Grlić Radman je kazao kako se u Vladi o tome nije razgovaralo. H/D.Pav.
USKLADITI STAV
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je komentirao optužnice koje Srbija diže protiv hrvatskih ratnih zapovjednika naglasivši da Srbija na to nema pravo. Milanović je istaknuo kako su optužnice još jedan razlog za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost da bi se “uskladio stav kako ćemo reagirati”. “Mi imamo instrumente da reagiramo. Beograd, predsjednik (Aleksandar) Vučić i njegovi suradnici odlučili su da je sada zgodan trenutak podići optužnice protiv četiriju hrvatskih ratnih zapovjednika, od kojih dvojicu osobno poznajem i mogu praktično garantirati, mogu dati ruku za njih, da, recimo, nisu nacionalisti, da nisu odgovorni ni za što”, rekao je Milanović. “Hrvatska će sutra optužiti njihova aktualnog predsjednika, ako bude loše volje, zato što je divljao na teritoriju Hrvatske ‘95. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pjesmi Branka Ćopića, na kojoj su se navodno dogodila ta djela u kojima su navodno poginula neka djeca”, kazao je hrvatski predsjednik o predsjedniku Srbije. Dodao je da mu je žao zbog toga, ali da za to neće odgovarati hrvatski zapovjednici iz Domovinskog rata.

Možda ste propustili...