Tehno
TEST: SAMSUNG GALAXY S22

Trenutačno najbolji kompaktni Android pametni telefon
Objavljeno 26. kolovoza, 2022.
S prednje strane je 10 MP selfie kamera koja snima odlične portrete i 4K videozapise
ko je već duže vremena na tržištu, Samsung Galaxy S22 još uvijek je aktualan jedan od top-modela južnokorejskog proizvođača. Stoga, za uzeti na test i napisati osvrt na uvjerljivo najbolji kompaktni pametni telefon pokretan Androidom nije bilo dvojbe. Zašto je opet najbolji, donosimo u našem osvrtu.

Dizajn za pet


Samsung svoju S seriju brusi već godinama malo-pomalo. Svaka nova serija za nekoliko nijansi bolja je od prethodne, i to u svim aspektima. Samsung Galaxy S22 nije iznimka. Vanjštinom očekivano dominiraju premium materijali, staklena Gorilla Glass Victus+ prednja i stražnja strana s metalnim obručem između. Prednja i stražnja ploha u potpunosti su u ravni, uz izuzetak lijepo uklopljenog modula kamera koji je blago izdignut. No, upravo ravne plohe uz zaobljene rubove pružaju odličan osjećaj u ruci. Telefon djeluje znatno svježije, novije, modernije od još uvijek za mnoge odličnog prethodnika S21. Iako dajemo najtoplije preporuke za silikonsku maskicu, držati i raditi na S22 bez ikakve zaštite itekako je privlačno, dobro. Testni primjerak stigao je u crnoj boji i djeluje baš elegantno. Svi su fizički gumbi na desnom boku, dok su na donjem rubu USB-C za brzo 25W punjenje i ladica za dvije nano SIM kartice. Naravno, punjač nije dio paketa, tek kabel, stoga ako nemate brzi punjač, planirajte i njegovu kupnju.

Uvjetno kompaktan


Kako smo u dva navrata u uvodu spomenuli kako je S22 lako je proglasiti trenutačno najboljim kompaktnim Android pametnim telefonom, ovo kompaktno treba uzeti s rezervom. Ne nikako u pogledu dimenzija, jer S22 sa svojih 146 x 70,6 x 7,6 mm stvarno je kompaktan i za većinu idealnih dimenzija. Rezervu kompaktnosti stavljamo na fantastični 6,1-inčni zaslon koji nikako nije toliko malen, ili kompaktan. Prema našem mišljenju on je taman, baš onoliki koliki želimo. Valja imati na umu da su ove dijagonale prije nekoliko godina smatrane "divovskima". Zaslon je Dynamic AMOLED 2X uz 120Hz osvježavanje i uvjerljivo je vrh onoga što telefoni danas nude. Android 12 na Galaxy S22 telefonu Samsung prekriva svojim One UI 4.1 sučeljem, koje će za većinu postojećih korisnika djelovati poznato, a za one koji tek ulaze u Galaxy svijet nudi ponajbolje iskustvo korištenja uz pregršt opcija i mogućnosti.

Kamere na razini


Nakon dizajna i operacijskog sustava, gotovo prva sljedeća stvar koja zanima sve jesu fotografije. Nakon telefoniranja, interneta i ostalih mogućnosti koje nudi Andorid kroz mnoge aplikacije, prva sljedeća stvar za koju koristimo pametni telefon jesu fotografije. Poslovično za Samsung, one vas neće razočarati i možete očekivati jedne od najboljih. Nećemo reći najbolje, jer samo u Samsung tu su još Plus i Ultra modeli koji donose bar jedan korak bolje, no za 99 % korisnika fotografske mogućnosti na S22 bit će i više nego dovoljne. Straga su tri moćne kamere, glavna 50 MP sa senzorom veličine 1/1.56” i pikselima veličine 1.0µm, Dual Pixel PDAF autofokusom i OIS stabilzacijom. Snima odlične fotografije kako u dnevnim, tako i u zahtjevnim uvjetima s oskudnim osvjetljenjem.

Tom kamerom snima i videozapise do 8K rezolucije. Uz nju tu je i 12 MP ultraširokokutna kamera te 10 MP telefotokamera s OIS-om za 3x optičko povećanje. S prednje strane je 10 MP selfie kamera kojom S22 snima odlične portrete, ali i 4K videozapise. Trošiti mnogo riječi na okinute fotografije nećemo jer su jednostavno - odlične. Odlične su i performanse, jer u unutrašnjosti telefona kuca Exynos 2200 uz 8 GB radne memorije te 128 ili 256 GB interne memorije za pohranu. Baterija kapaciteta 3700 mAh bit će dostatna za cjelodnevne aktivnosti.

Za kraj, ostaje cijena od oko 6500 kuna naviše, ovisno o modelu. Za taj novac dobit ćete najbolji kompaktni Android i, ako nas pitate, zajamčeno zadovoljstvo za uložen novac.
Jasminka Knežević
Najčitanije iz rubrike