Novosti
OD JESENI SKUPLJI ENERGENTI

Najgore će proći građani koji su sklopili ugovore s tržišnim opskrbljivačima struje i plina
Objavljeno 25. kolovoza, 2022.
Za Osijek je izvjesno poskupljenje gradskog grijanja, a voda ne bi trebala poskupjeti

Strah od toga hoće li domaće tržište ove zime imati dovoljno struje i plina dodatno su ovih dana pojačale i dvojbe po kojim cijenama će kućanstva i gospodarstvenici plaćati energente. Hoće li cijene struje, plina, vode i toplinske energije doista odletjeti u nebo? Objavljene su razne analize stručnjaka prema kojima će se formirati cijene za kućanstva za najosnovnije režije, ali točne brojke i postotci povećanja nisu poznati za sve energente.



Racionalno ponašanje


Za sada je poznato da bi od početka listopada računi za struju trebali narasti za 30 posto. U spiralu poskupljenja, zbog rasta cijena struje, ulazi i poskupljenje vode za 50 posto. Izračuni za plin pokazuju još drastičniji skok, za čak 76 posto. Šest hrvatskih gradova grije se na toplinsku energiju, a neslužbeno se govori da bi i ona mogla poskupjeti za 50 posto. Međutim, valja prije svega podsjetiti na to kako na hrvatskom tržištu, kod potrošača iz kategorije kućanstva, postoje oni koji su se odlučili za uslugu zajamčene cijene plina i električne energije, kao i oni koji su se odlučili za ugovore s tržišnim opskrbljivačima. To znači da se njima cijena mijenja ovisno o cijenama na tržištu. I oni su ti koji trenutačno prolaze kao "bosi po trnju".

Tržišni opskrbljivači plina su već poskupili, od početka kolovoza u prosjeku za devet posto. No takvih je kućanstava u Hrvatskoj manje od 20 posto. Veći problem mogao bi biti to što neki od takvih tržišnih opskrbljivača nisu ni ponudili poskupljenje jer im je poslovanje postalo neisplativo i oni jednostavno raskidaju ugovor s građanima te ih upućuju da se vrate opskrbljivaču u obvezi javne usluge. A opskrbljivači javne usluge, što je primjer sa zagrebačkom Gradskom plinarom, nisu na njih računali kada je ugovarala količine plina za svoje potrošače.

Što očekuje Osječane, kao općenito najveće potrošače plina i električne energije na istoku Hrvatske? Za one koji se griju na plin s 1. travnja počela je nova ogrjevna sezona, zajamčena je cijena s 0,25 kuna po kilovatsatu skočila na 0,45 kuna/kWh. No to je Vlada RH nadomjestila smanjenjem PDV-a s 25 na pet posto i umanjenjem od deset lipa po potrošenom kilovatu, što znači kako je kućanstvu koje je u travnju (kad se još koliko-toliko grijalo) za potrošenih 89 kubika plina, što preračunato u isporučenu energiju iznosi 853 kWh, ukupni račun (nakon PDV-a) umanjen za 85,30 kuna. Odnosno, ukupni račun veći je za pedesetak kuna. Tako bi trebalo biti sve do 30. ožujka iduće godine. Hoće li plin ipak tijekom sezone grijanja poskupjeti, nije se usudio prognozirati Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin, no on upozorava na nešto drugo.

"Ako subvencija države bude previsoka, tada postoji opasnost da se potrošači neracionalno ponašaju u pogledu potrošnje, u ovom slučaju plina. Naime, ako nešto ne plaćate po adekvatnoj cijeni, onda se uvijek postavlja pitanje kako ćemo se racionalno odnositi prema tom energentu", smatra Pudić. Upozorava kako subvencije, posebice previsoke, dovode i u pitanje srž energetske učinkovitosti. "Naime, pri niskim cijenama može se dogoditi da povrat uloženih sredstava u izolaciju domaćinstva bude deset godina, a po stvarnim tržišnim cijenama izolacija bi se isplatila u dvije godine", ističe čelnik Hrvatske stručne udruge za plin.

Zahtjev HERA-i


Kada smo kod grijanja, za korisnike gradskog centralnog grijanja u Osijeku izvjesno je poskupljenje. Bar se to iščitava iz odgovora HEP Toplinarstva. "Tarifne stavke za proizvodnju i za distribuciju toplinske energije utvrđuju se na temelju metodologija koje je donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija. Stoga će visina promjene krajnjih cijena za kupce biti poznata tek nakon što HERA razmotri zahtjeve koje će podnijeti HEP i donese odluke o novim tarifnim stavkama", odgovaraju iz HEP Toplinarstva, te napominju kako je ove godine u više drugih gradova u Hrvatskoj u kojima ne posluje HEP Toplinarstvo, zbog drastičnog povećanja ulaznih troškova poslovanja, već došlo do osjetnog poskupljenja toplinske energije. Ipak, srpanjskom odlukom Vlade RH smanjena je stopa PDV-a s 13 na stopu od pet posto za toplinsku energiju iz toplinskih stanica, a to se odnosi i na ogrjevna drva, pelete, sječke i brikete.

Cijena električne energije za kategoriju kućanstva također je pod mjerama Vladina paketa od 1. travnja. To znači da će prosječni račun za struju na godišnjoj razini iznositi 3725 kuna, odnosno 325 kuna više nego dosad. Vladinom intervencijom rast cijene struje ublažen je za 457 kuna na godišnjoj razni. Kad se sve zbroji i oduzme, hrvatska kućanstva će u prosjeku mjesečno plaćati račune za struju 27 kuna više nego dosad. Kada je riječ o cijeni vode, nju definira lokalna zajednica - gradovi i općine. Prema nedavnoj izjavi gradonačelnika Osijeka Ivana Radića, cijena vode se u Osijeku neće mijenjati.

Dario Kuštro
NIŽI PDV NA SJEČKU, PELETE... I SOLARE
Vlada je u srijedu uputila u saborsku proceduru Izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, kojim se predviđa i snižavanje stope PDV-a na pet posto na isporuku sječke, peleta i drva za ogrjev, kao i nulta stopa PDV-a za solarne panele. Tako se predlaže da se sniženom stopom PDV-a od pet posto oporezuje isporuka grijanja iz toplinskih stanica, uključujući i naknade vezane uz tu isporuku, te isporuka ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, obavljena od dana stupanja zakona na snagu pa sve do 31. ožujka 2023. Nadalje, predlaže se da se PDV-om po stopi od nula posto oporezuje isporuka i ugradnja solarnih ploča na privatne stambene objekte, prostore za stanovanje te javne i druge zgrade. Ta bi se stopa primjenjivala na isporuku i ugradnju solarnih ploča samo u krajnjoj potrošnji, dakle na isporuke građanima i njihovim energetskim zajednicama, tj. kod višestambenih zgrada te osobama koje obavljaju djelatnost od javnog interesa.

NOVI PRIJEDLOZI VLADE ZA DESETAK DANA
Oleg Butković, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture, govorio je u srijedu o donošenju mjera za gospodarstvenike zbog naglog rasta u cijenama energenata, pri čemu je ustvrdio da neće biti redukcija struje i plina. “Radimo na mjerama intenzivno. Do kraja tjedna imat ćemo radni prijedlog svih mjera za gospodarstvo, poduzetnike i socijalno ugrožene… Za desetak dana izići ćemo s konkretnim mjerama. Redukcija struje i plina neće biti. HEP o tome vodi računa. Činjenica je da postoje problemi u proizvodnji struje, ali redukcija neće biti”, rekao je Butković. Damir Zorić, predsjednik HUP-a, pozvao je Vladu “da preuzme stvar u svoje ruke i da s jednog mjesta upravlja ovom krizom”.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije