Regija
GRAD PRODAJE OŠASNU IMOVINU

Za gradski stan najviša ponuda iznosi 291.000, a za kuću 195.000 kuna
Objavljeno 25. kolovoza, 2022.
Od natječajem za prodaju obuhvaćenog stana i tri kuće ponude su stigle za stan i kuću u Miškinovoj
ĐAKOVO - Nakon što je 17. kolovoza zatvoren natječaj za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Đakova - dvije kuće i stana u Đakovu te jedne kuće u prigradskim Piškorevcima, a nekretnine su to koje su mu pripale kao ošasna imovina jer ih nakon smrti vlasnika nije imao tko naslijediti ili nekretninu nasljednici nakon ostavinske rasprave nisu htjeli u nasljeđe zbog obveza nad njom - u maloj gradskoj vijećnici u utorak je održano javno otvaranje pristiglih ponuda.

Prema riječima zamjenika gradonačelnika Antuna Galića, od na natječaju ponuđene četiri nekretnine interes je iskazan za njih dvije, obje u Đakovu – stan na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca 17 i kuću u Ulici P. Miškine.

- Za stan je pristiglo više ponuda, za kuću jedna, a za preostale dvije nekretnine ponuda nije bilo - kaže Galić. Nastavlja, najviša ponuda za stan, čija je početna cijena na natječaju bila 262.000, iznosi 291.000 kuna, a ponuda za kuću u Miškinovoj ulici, čija je početna cijena u nadmetanju bila 192.000, iznosi 195.000 kuna.

Očekivano, najveće je zanimanje za stan na Vijencu, dvosoban je, površine 51,19 četvornih metara i energetskog razreda D. Istina, zahtijeva adaptaciju, no to je povoljna cijena za nekretninu u centru grada kao što je ova. Kuća u Ulici P. Miškine neto je korisne površine 147,84, a ukupne 338 četvornih metara, energetskog razreda E, te zahtijeva veća ulaganja. Druga kuća iz ovog natječaja, a za koju nije iskazan interes, nalazi se u Ulici Ljudevita Šestića 7 u Đakovu, neto je korisne površine 87,11 četvornih metara, odnosno ukupne površine 719 kvadrata, s energetskim certifikatom E-razreda i zahtijeva također veća ulaganja, a početna cijena u ovom nadmetanju bila joj je 144.000 kuna. Treća kuća, ona u Piškorevcima, u Ulici Stjepana Radića 38, neto je korisne površine 86,32 kvadrata, a ukupne 1415 četvornih metara, energetskog je razreda G, također zahtijeva veća ulaganja, a početna cijena na ovom natječaju bila joj je 84.100 kuna.

- Nakon provedenog natječaja, javnog otvaranja ponuda i njihova iskazivanja slijedi administrativna provjera te objava u Službenom glasniku Grada Đakova, a o rezultatima prodaje moraju biti obaviješteni svi ponuđači - kaže Galić.

Grad je procijenio da mu te nekretnine nisu perspektivne, pa ih prodajom unovčuje kako bi tim novcem radio nešto drugo, a njihova prodaja izazvala je zanimanje u đakovačkoj javnosti, ili za adaptaciju ili za rušenje (vjerojatno) da bi se dobilo građevinsko zemljište s već postojećim komunalnim priključcima, odnosno za stan po povoljnoj početnoj cijeni u središtu grada. Na jednoj od te četiri nekretnine bila je hipoteka, zalog za stambeni kredit, koji je Grad isplatio. Jer, kao što je preuzeo imovinu, nekretninu, preuzeo je i njezine obveze. Zakon je tu jasan: jedinica lokalne samouprave u preuzimanju obveza pri preuzimanju nekretnine u boljoj je situaciji jer preuzima obveze samo do visine vrijednosti preuzete imovine, ne više od toga, ma kolika visina obveze bila. Od prodaje nekretnine Grad će si refundirati trošak plaćanja obveze koju je vlasnik imao za nju.

Grad Đakovo već je proveo jedan ovakav natječaj, čiji su predmet bile tri kuće iz kolovoškog nadmetanja, no tada nisu prodane, pa ih je Grad stavio u novi natječaj za prodaju, s tim što je u međuvremenu stekao i pravo nad spomenutim stanom.

– Očekujemo daljnje krugove prodaje, s tim da će nekretninama što će se treći put tu pojaviti cijena ići dolje - najavljuje Galić.

Suzana Župan
Nekretnina za prodaju bit će još
Natjecatelji koji uspiju s ponudom sklopit će s Gradom ugovor o kupoprodaji, a kupoprodajnu cijenu dužni su uplatiti u roku od 15 dana nakon potpisivanja ugovora. Najave su da će gradskih nekretnina za prodaju biti još, no ne samo iz portfelja ošasne imovine. Grad ima brojnu imovinu koja nije namijenjena svrsi, pa ju je bolje unovčiti i pružiti mogućnost privođenja funkciji. Riječ je o zemljištima i sl.

Možda ste propustili...

GRADSKA LIMENA GLAZBA DONJI MIHOLJAC

Nove odore, note, nastupi, seminari

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

Najčitanije iz rubrike