Regija
PUNE SE SMJEŠTAJNI KAPACITETI

Bogat rujan u Baranji: Predviđaju bar 15.000 gostiju
Objavljeno 24. kolovoza, 2022.
Bit će Najveća hrvatska fišijada, Ribarski dani, Vinski maraton i ribolovno svjetsko prvenstvo
BELI MANASTIR - Od početka godine Baranju je posjetilo više od 13.000 turista, koji su ostvarili približno 23.000 noćenja.

Rezultati su znatno bolji nego lani, na razini rekordne 2019. Pravi plimni val dolazaka i noćenja očekuje se tijekom rujna, kada će se u Baranji održati nekoliko manifestacija koje su poodavno izišle iz baranjskih, čak i iz županijskih, okvira.

- Sudeći po najavama, samo na rujanskim manifestacijama računamo s 15-ak tisuća posjetitelja, većinom domaćih, ali uz respektabilan broj i inozemnih - kaže Matej Perkušić, direktor TZ-a Baranje, naglašavajući kako bi se to itekako trebalo osjetiti na popunjenosti smještajnih kapaciteta diljem Baranje, ali i onih u Osijeku i okolici. Sve počinje Najvećom hrvatskom fišijadom, koja će u Belom Manastiru biti 3. rujna. Riječ je o natjecanju "dva u jedan" - Prvenstvu Hrvatske, za pobjednike slavonsko-baranjskih fišijada, i amaterskom prvenstvu, za sve ostale. Ukupno, očekuje se više od 200 kuhara.

- Zasad je prijavljeno 70-ak kuhara amatera, a najveći dio prijava očekujemo dan-dva uoči krajnjeg roka, koji istječe za manje od tjedan dana - priča Perkušić. Uz brojne zanimljive igre, za zabavu će biti zaduženi TS Žeteoci i Magazin.

Sredina rujna rezervirana je za još jednu etabliranu baranjsku manifestaciju, Ribarske dane u Kopačevu. Desetak tisuća posjetitelja bilo je na njima prošle godine, a toliko ih se očekuje i ove.

- Zbog korone lani smo odlučili da Ribarski dani budu trodnevna manifestacija i to se pokazalo punim pogotkom. Stoga će i ove godine biti održani u petak, subotu i nedjelju (16. - 18. rujna) - kaže Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje, ističući kako će posjetitelje dočekati između četiri i pet tona ribe, čemu treba dodati i "gastroprograme" organizirane mimo središnjeg dijela. Osim u autohtonim delicijama gosti će moći uživati i u kulturno-zabavnom programu. U petak, nakon službenog otvaranja, zasvirat će Gazde, a nakon njih, u šatoru, TS Kvinta. Subota je rezervirana za The Garden, klapu Rišpet i TS Nesanica (u šatoru), a u nedjelju će biti tradicionalna fišijada, nastupit će brojni KUD-ovi i TS Sitan vez.

- Iako je ove godine problem s nabavom ribe, članovi lovačkog društva iz Kopačeva na vrijeme su počeli pripreme, pa će ribe biti dovoljno - ističe Cickaj.

A posljednjeg rujanskog vikenda (petak i subota) svi će putovi voditi u Zmajevac, u tamošnje surduke, podrume i gatore.

- Očekujemo da će i ove godine maraton "trčati" približno 2500 maratonaca, moguće i više. Prijave su počele još u veljači. Primjerice, ekipa iz Mađarske koja je prošle godine sudjelovala na maratonu imala je šest članova. Ove su godine ekipu proširili na 73 člana, i to za oba dana - u ime organizatora, Udruge Surduk, kaže Kristijan Horvat. Ove će godine zemlje partneri biti Mađarska i Sjeverna Makedonija. Posjetitelje očekuje i zanimljiv zabavni program. Iako se još uvijek "slažu kockice", u petak bi zajednički trebale nastupiti Frajle, mađarska violinistica Nyari Bernardett i makedonska umjetnica Tijana Dabčević. Moguć je dolazak i Tamare Tadevske, koja je branila makedonske boje na Eurosongu. Za subotu su planirani koncerti na dvije pozornice.

Ivica Getto
Ekipa iz Mađarske lani je na Vinskom maratonu imala šest članova, a sada će ih biti 73, i to za oba dana

Ribiči “bonus”
Velik broj ljudi u Baranju će dovesti i Svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak, koje će se od 5. do 11. rujna održati na Staroj Dravi kod Bilja. Anđelko Martinčević, predsjednik baranjskog ZŠRU-a, organizatora natjecanja, očekuje dolazak 30-ak reprezentacija od minimalno 15 članova. Suša i niski vodostaji organizatore su prisilili na dodatne napore.

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PEDAGOŠKI ŠUMSKI CENTAR

Mjesto za šumske radoznalce
- jedinstveno u Hrvatskoj

2

NA VIJEĆU UZ DAN OPĆINE PETRIJEVCI I O NOVIM PROJEKTIMA

Priključci na odvodnju za građane će biti besplatni

3

BELOMANASTIRSKO GRADSKO VIJEĆE

Novim stadionom upravljat će Zajednica športskih udruga