Regija
PROGRAMI U BABINOJ GREDI

Potpore za razvoj gospodarstva i za poljoprivredu
Objavljeno 22. kolovoza, 2022.
Općina će davati nepovratna sredstva, u skladu s ciljevima utvrđenim u Strategiji pametnog sela
BABINA GREDA - U Strategiji pametnog sela Općine Babina Greda do 2027. godine među specifičnim ciljevima istaknut je razvoj održivijeg i konkurentnijeg gospodarstva, prvenstveno dodavanjem nove vrijednosti lokalnim proizvodima i jačanjem prepoznatljivosti identiteta, proizvoda i usluga Babine Grede. Sukladno s tim, Općinsko vijeće donijelo je Program poticanja razvoja i unapređenja gospodarskih aktivnosti za 2022. godinu. Sastoji se od tri mjere za koje je u proračunu osigurano 800.000 kuna, a potpore će se davati na temelju javnog poziva, prema utvrđenim kriterijima.

Potencijalni korisnici tako mogu konkurirati i za potporu za razvoj i unapređenje turističke infrastrukture ulaganjem u smještajne kapacitete na području općine, s ciljem jačanja turizma kao jednog od mogućih pokretača ukupnog razvoja općine. Načelnik Josip Krnić ističe važnost razvoja turističkog proizvoda, posebno u segmentima manifestacijskog, gastronomskog, kulturnog, izletničkog i tranzitnog turizma. Iznos sufinanciranja je do 20.000 kuna po pojedinom korisniku. Osigurane su i potpore za pokretanje, unapređenje i razvoj gospodarskih aktivnosti postojećih i novih subjekata malog gospodarstva te za razvoj i unapređenje uslužnih djelatnosti, a mogu ih iskoristiti za nabavu novih alata, strojeva, uređaja i instrumenata… Potencijalni korisnik mora biti registriran najmanje tri mjeseca do trenutka podnošenja prijave.

Jedan od specifičnih ciljeva u Strategiji pametnog sela, za koje je Babina Greda izabrana 2020. godine, a izradu strategije platila Europska komisija, jest i razviti pametnu, okolišno obzirnu i ekonomski učinkovitiju poljoprivredu. Donesen je stoga i Program potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2022. s pet mjera, za koje je, doznajemo od Krnića, osigurano 400 tisuća kuna. Općina će nepovratnim sredstvima sufinancirati projekte u poljoprivredi, a cilj je i povećanje prinosa navodnjavanjem, kao i poticanje uzgoja dohodovnijih kultura (povrtlarstvo, cvjećarstvo)... Programom su predviđene potpore za nove energetske priključke na zgradama poljoprivredne namjene, potpore pčelarstvu, potpore za uzgoj jednogodišnjeg bilja (povrća i cvijeća), sjemena i sadnog materijala, potpore podizanju novih i rekonstrukciji postojećih višegodišnjih nasada i potpora analize tla poljoprivrednog zemljišta.

Maksimalni godišnji iznos potpore u okviru toga programa po prijavitelju ne smije prelaziti 35.000 kuna, a svaki korisnik u 2022. može iskoristiti najviše dvije mjere.

Marija Lešić Omerović
OPĆINA ŽELI RIJEŠITI NAVODNJAVANJE
Krnić navodi da je u selu dosta novih obrta, a neki su se mještani odlučili i vratiti iz Njemačke. “Ljudi se odlučuju otvarati deficitarne obrte, uredno podmiruju obveze prema Općini i odlučili smo im vratiti dio novca, poticati razvoj i nova zapošljavanja”, ističe. Smatra da bi OPG-ovci trebali osnovati udrugu potrošača vode kako bi Općina mogla pristupiti projektu navodnjavanja i iskoristiti postojeći kanal za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje. To bi im, kaže, omogućilo okretanje visokodohodovnim kulturama i da mogu imati možda i tri žetve godišnje. “Cilj nam je vratiti i metalnu industriju u Babinu Gredu, i raditi završne proizvode u metalnoj i u drvnoj industrije - dvjema baznima za našu općinu”, zaključuje.

Možda ste propustili...

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike