Zdravlje
NAJBOLJI ČAJEVI ZA POMLAĐIVANJE KOŽE I DETOKSIKACIJU ORGANIZMA

Šalica biljnog napitka na dan može blagotvorno utjecati na ljepotu, čineći ten mnogo svježijim
Objavljeno 22. kolovoza, 2022.

Šalica čaja poznata je po svojim opuštajućim i razbuđujućim učincima, ali ona je i puno više od toga. Jedan je od najboljih prirodnih pripravaka protiv starenja kože. Čaj volimo piti i zbog njegova pozitivnog utjecaja na naše zdravlje. Pomaže nam da se odupremo umoru, smanjuje stres, poboljšava koncentraciju, detoksicira, ublažava upale, pruža energiju, navodi, uz brojne web-stranice, i portal Eat This posvećen zdravlju, ljepoti i zdravom načinu života, na kojemu pišu stručnjaci iz raznih područja medicine, farmacije, ali i beauty industrije. Ali i ne samo to: osim toga, šalica biljnog napitka na dan može blagotvorno utjecati i na ljepotu i zdravlje kože, čineći ten blistavijim i svježijim.



Razbistruju um


Stoga navedimo najpoznatije tzv. pomlađujuće čajeve, koji trenutačno razbistruju um, odnose umor, krijepe našu dušu i čine nas krepkima. Zeleni čaj bogat je moćnim antioksidansima (katehinima i polifenolima), mineralima (npr. kalij, kalcij, fosfor, magnezij), vitaminima (B, C, E) i klorofilom, pa šalica zelenog čaja pruža dugovječnost i vitalnost čitavom organizmu. Zbog antioksidativnog djelovanja smanjuje UV oštećenja kože i prevenira fotostarenje, a ujedno i detoksicira zbog čega može biti od pomoći kod akni.

Popularna matcha dobiva se od iste biljke kao i zeleni čaj, samo je samljevena u fini, zeleni prah. Ona čak sadrži više antioksidansa i hranjivih tvari od kuhanog zelenog čaja zbog čega može imati veće beneficije. I ovaj je čaj poznat po detoksikaciji i pomlađivanju kože. Također, može pomoći i u borbi protiv bakterijskih infekcija i otpuštanju stresa što se sve ogleda u blistavosti tena i svježem izgledu. I bijeli čaj potječe od biljke koja svoje podrijetlo vuče iz jugoistočne Azije. Neki čak smatraju da ima snažnije djelovanje od zelenog ili crnog čaja jer se njegovo lišće manje obrađuje. Zbog toga ga nazivaju najefikasnijim čajem protiv starenja. Svojim antioksidativnim i detoksikacijskim djelovanjem može pomoći pri ublažavanju nastanka akni, pospješiti zacjeljenje kože kod oštećenja izazvanih suncem te suzbiti rane znakove starenja poput finih linija i bora jer jača vlakna elastina i kolagena.

Obrada


Oolong čaj dobiva se od lišća iste biljke koja se koristi za proizvodnju zelenog, bijelog i crnog čaja. Razlika je samo u načinu obrade. Oolong nastaje kada listovi blago uvenu na suncu kako bi se stvorila djelomična oksidacija. Slično crnom i zelenom čaju, i oolong sadrži blagotvorne vitamine, minerale i korisne antioksidanse, pa zahvaljujući svom protuupalnom, antioksidativnom i detoksikacijskom učinku te kombinaciji nutrijenata može biti odličan saveznik u pomlađivanju kože kao i u održavanju zdravlja kose i zubi.

I crni čaj pun je antioksidansa za koje se zna da usporavaju preuranjeno starenje kože. Nadalje, konzumiranje ili korištenje vrećica čaja za njegu lica može pomladiti ten i prevenirati produbljivanje bora i zategnuti kožu lica. Rooibos zbog boje još nazivaju crveni čaj, a dobiva se od istoimene južnoafričke biljke. On ne sadrži kofein, za razliku od drugih, pa ga se može piti i prije spavanja jer ne razbuđuje. Bogat je izvor antioksidansa (pogotovo specifičnih flavonoida), C vitamina kao i minerala zbog čega ima brojne prednosti protiv starenja. Blagotvorno djeluje na blistavost i mladolikost kože, a neka japanska istraživanja pokazala su i da znatno smanjuje svrbež povezan s dermatitisom. H
Crni čaj pun je antioksidansa za koje se zna da usporavaju preuranjeno starenje kože

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike