Tehno
IGRALI SMO F1 22

Nova sezona Formule 1 za one koji traže adrenalin i za fanove
Objavljeno 19. kolovoza, 2022.
Onima koji su već igrali serijal brzo će biti jasno gdje se što nalazi i što žele igrati

Nakon dugo vremena dobili smo priliku zaigrati ovogodišnje izdanje Formule 1 na konzoli PlayStation 5. Nećemo si lagati i nazivati F1 stručnjacima. Moj posljednji doticaj sa serijalom Formula 1 bio je pradavne 2002. godine, s tadašnjom igrom Formula 1 2002, a koju sam igrao (naravno) na PlayStation 2. Kao na svojevrsnu obljetnicu, 20 godina od tada nestrpljivo sam čekao F1 22, koji sam naručio preko internetske trgovine Gamershop.hr još u prednarudžbi, te dobio primjerak igre na dan početka prodaje, 1. srpnja. U ovih mjesec i pol ljetnih dana dobio sam dosta vremena za vraćanje nostalgičnih osjećaja iz vremena kada sam posljednji put igrao ovaj serijal, ali i priliku uvjeriti vas, čitatelje, zašto je F1 22 igra koju biste trebali imati.



Iako je svaka sezone uzbudljiva, za fanove Formule 1 ova je godina bila možda i jedna od najuzbudljivijih. Nakon pandemije svi timovi prihvatili su nova ambiciozna načela aerodinamike, kojima se postiglo još niže držanje bolida na stazi, ali i dramatična vožnja jednog bolida za drugim te spektakularna pretjecanja.


Brzina


Od 2022. naglasak je tako na takozvanom efektu tla, kako bi se vozači riješili "prljavog zraka" drugih bolida i manjka downforcea, te kao rezultat dobili blisko utrkivanje. Osjećaj vožnje u takvim bolidima znatno je drukčiji od svih prethodnih iteracija, a, na radost fanova, sve novosti uspješno su implementirane i u novi serijal F1 22. Novu igru nećemo previše uspoređivati s prethodnim izdanjem jer ga nismo imali prilike zaigrati, tek tu i tamo kako bismo upozorili na novosti koje očekuju one koji možda već imaju prošlogodišnji F1 21. Stoga, kao potpuno novi igrači (jer pauza od 20 godina učinila je svoje), ubacujemo disk u naš PS5. Uvod igre svima će biti zanimljiv zbog scena koje nas uvode u kraljevstvo brzine i svjetskih staza. Onima koji su već igrali serijal, brzo će biti jasno gdje se što nalazi i što žele igrati. Na početku nas očekuje kratki posjet F1 Life hubu, koji je naš svojevrsni privatni prostor, u kojem ćemo poslije lako parkirati neke od skupocjenih supersportskih automobila igranjem Career moda, a koje ćemo moći voziti po stazama umjesto formula. Koliko god to zvučalo zabavno (a, vjerujte nam, i jest), vratimo se ipak Formuli.


Imerzivno iskustvo


F1 22 uspio nam je dočarati novu sezonu Formula 1 sporta sa svim detaljno modeliranim bolidima, dvadeset dvije internacionalne staze i detaljnim Campaign modom, na koje su igrači odavno navikli. Story mod "Breaking Point", koji je bio predstavljen s detaljnim cinematic elementima i avanturama života izmišljenog vozača Aidena Jacksona u F1 21, nova igra potpuno odbacuje i igrače usmjeruje samo tradicionalnom Campaign modu, koji donosi elemente vožnje, razvoja tima i menadžerskih poslova.

Na raspolaganju su nam Career mod i My Team mod, kod kojih utrke počinjete odabirom jednog od postojećih timova ili stvarate svoj. Audiovizualno igra izgleda fantastično, a osim slike nas je posebno oduševio i zvuk. Ako imate dnevni boravak opremljen kvalitetnim ozvučenjem, pripremite se na grmljavinu sa staze. DualSense kontroler nudi imerzivno iskustvo igranja i odlično odrađuje posao vjerno prenoseći feedback sa staze dozirajući adaptivne trigere, haptičkim vibracijama i zvukovima. F1 22 pokazao se igrom koju možete igrati iz gušta, onako za "ubiti" koji sat i odlično se zabaviti, ali i ozbiljno na razini simulacije. Dakle, na vama je, ovisno kakav ste tip igrača, a naša je preporuka okušati se u svemu što se nudi.
 
Marin Režić
Ocjena: 90

Dojam: F1 22 igra je koja će vam omogućiti uživanje u vjerno modeliranim stazama i bolidima prenoseći dramu sa staze direktno u vaše ruke. Bez obzira na to jeste li ili niste F1 fan, F1 22 servirat će vam svakodnevnu dozu adrenalina

Na raspolaganju su nam Career mod i My Team mod, kod kojih utrke počinjete odabirom jednog od timova

Najčitanije iz rubrike