Svijet
JAČANJE REGIONALNE STABILNOSTI

Izrael i Turska obnavljaju pune diplomatske odnose
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Izrael i Turska odlučili su obnoviti pune diplomatske veze te će imenovati veleposlanike nakon stalnog poboljšanja odnosa, objavio je u srijedu ured izraelskog premijera Yaira Lapida.

"Unaprjeđenje odnosa pridonijet će produbljivanju veza između dvaju naroda, širenju gospodarskih, trgovinskih i kulturnih veza te jačanju regionalne stabilnosti", stoji u priopćenju, nakon razgovora Lapida i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Te su zemlje jedna drugoj protjerale veleposlanike 2018., nakon što su izraelske snage tijekom prosvjeda na granici s Gazom protiv otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu ubile 60 Palestinaca.

Posjet Turskoj izraelskog predsjednika Isaaca Herzoga u ožujku, nakon kojeg su uslijedili službeni posjeti oba ministra vanjskih poslova, pomogao je poboljšanju odnosa nakon više od desetljeća napetosti. Herzog je tada poručio kako su dobri odnosi s Turskom važni kako za Izrael tako i za cijeli Bliski istok, posebice sada kada je zbog invazije Rusije na Ukrajinu svjetski poredak poljuljan. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, pak, taj je posjet nazvao "prilikom za oživljavanje suradnje po pitanju energetike", a uoči njega izjavio je kako bi dvije zemlje mogle surađivati na transportu izraelskog prirodnog plina u Europu, što je bitno u kontekstu europske ovisnosti o ruskom plinu.

"Odlučeno je da se razina odnosa dviju država ponovno podigne na razinu punih diplomatskih veza te da se vrate veleposlanici i generalni konzuli dviju država", stoji u priopćenju. Ovaj sporazum, u trenutku kada Izrael pokušava poboljšati veze s regionalnim silama, dogovoren je dvije godine nakon takozvanog Abrahamovog sporazuma kojim su se normalizirali odnosi Izraela s Bahreinom, Ujedinjenim Arapaskim Emiratima i Marokom.

Turska će "nastaviti braniti" Palestince unatoč potpunom obnavljanju diplomatskih odnosa s Izraelom, rekao je u Ankari turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. "Nastavit ćemo braniti prava Palestinaca, Jeruzalema i Gaze", izjavio je šef turske diplomacije na konferenciji za novinare u povodu izraelske najave obnove punih odnosa i povratka njihovih veleposlanika. "Važno je da se naše poruke (o palestinskom pitanju) prenose izravno preko veleposlanika", rekao je Cavusoglu, potvrdivši skoro imenovanje turskog veleposlanika u Tel Avivu. H/M.M.