Regija
POSJETITELJSKI CENTAR DRAVSKA PRIČA

Uz edukaciju, doživljaj prirode svim osjetilima
Objavljeno 18. kolovoza, 2022.
Posjetitelji si mogu sami pripremati hranu, a može se organizirati i prehrana
NOSKOVCIPosjetiteljski centar Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Dravska priča u Noskovcima, zadnjih godina postao je jednom od najatraktivnijih posjetiteljskih destinacija u Slavoniji.Ove nedjelje Dravsku priču posjetile su članice Udruge žena Gudovac. Osim što su razgledale sve sadržaje Posjetiteljskog centra, posjet je bio i prilika da se dogovori daljnja suradnja u provedbi aktivnosti koje udruga planira. Tijekom prethodna dva mjeseca u Noskovcima su bili djelatnici i korisnici Doma za odrasle osobe Borova, Dravsku priču posjetili su učitelji Osnovne škole Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca te učenici i njihovi učitelji iz osnovnih škola Petra Preradovića iz Pitomače, Matije Petra Katančića iz Valpova, Ivane Brlić-Mažuranić iz Virovitice, August Cesarec iz Špišić Bukovice te osnovnih škola Suhopolje i Ferdinandovac. Uz stručno vodstvo djelatnika Javne ustanove svim posjetiteljima prezentirani su sadržaji Posjetiteljskog centra Dravska priča.

U sklopu studijskog putovanja "Teci Dravo, teci…", u organizaciji Turističke zajednice VPŽ-a i Turističke zajednice Dravski peski iz Kloštra Podravskog, skupina novinara i blogera iz Hrvatske bila je i u Posjetiteljskom centru Dravska priča u Noskovcima. Tu je održana i terenska nastava studenata 1. godine preddiplomskog stručnog studija Lovstvo i zaštita prirode Veleučilišta u Karlovcu, koji su upoznali ekosustav poplavnih i nizinskih šuma uz rijeku Dravu kroz dio programa iz kolegija Opća ekologija i zooekologija, Primijenjena zoologija, Geobotanika i Uzgoj šuma. Osim toga, studenti su istraživali prisutnost srednje velikih i velikih sisavaca (vidra, dabar, čagalj, jazavac, lisica, divlja svinja, jelen…), biologiju i ekologiju šišmiša, ekologiju travnjaka, prisutnost ptica i slično. Sve to ukazuje na različite mogućnosti korištenja Dravske priče koja posjetiteljima pruža i mogućnost smještaja. Posjetitelji si mogu sami pripremati hranu, a može se organizirati i prehrana.

U prvih šest mjeseci 2022. godine u Dravskoj priči ostvareno je 351 noćenje, evidentirana su 1633 posjetitelja, a u raznim aktivnostima, bilo kao Javne ustanove, bilo kao partneri u raznim projektima, sudjelovalo je još približno 500 osoba.

S obzirom na to da su mnoge odgojno-obrazovne ustanove, ali i ostali ljubitelji i zaštitari prirode, prepoznali značenje Dravske priče i njenu ulogu u očuvanju prirodnih vrijednosti područja, upitali smo ravnateljicu Javne ustanove Tatjanu Arnold Sabo što Dravska priča posjetiteljima nudi i zašto bi tu destinaciju svakako trebalo posjetiti.

- Posjetiteljski centar Dravska priča nudi jedan drukčiji pogled na prirodu, na razumijevanje prirode i jednostavno na doživljaj prirode. Tome su prilagođeni i sadržaji Posjetiteljskog centra i njegovo tematsko uređenje. Svaka prostorija ima svoju malu pričicu naše kompletne Dravske priče, posjetiteljima priroda nije prezentirana na klasičan, muzejski način, da oni samo nešto razgledavaju i da im netko nešto priča, tu su i različiti zvukovi, mogućnost osjeta mirisa, interaktivnog sudjelovanja, otkrivanja onoga što naš multimedijski postav nudi, ali i znanstveni aspekt onoga što posjetitelji, osobito oni koji su više dana kod nas, nakon prikupljanja uzoraka u prirodi imaju mogućnost njihove analize u našoj bioistraživačkoj stanici. Osim toga, u perivoju centra već šest godina imamo oporavilište za rode, a od prošle jeseni imamo volijere za ptice grabljivice i prihvatilište za invazivne vrste crvenouhe kornjače, a prije mjesec dana dobili smo i kornjače čančare, koje su također postale stanovnici Dravske priče.

Ravnateljica Arnold Sabo kaže da Posjetiteljski centar Dravska priča trenutačno provodi šest različitih projekata, a u nedavnoj prošlosti bilo je razdoblja kad se istovremeno provodilo i dvostruko više. "Ali pripremamo i nove projekte", kaže agilna ravnateljica.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

POŽEŽANI U SURADNJI S UDRUGOM „MARIJINI OBROCI“

Bogati i veseli školski sajam za gladnu djecu

U NEVREMENU S GRMLJAVINOM, VJETROM I KIŠOM

Gojela vikendica, na crkvu palo drvo, tribine bez krova

UDRUŽENJE OBRTNIKA PRIMA PRIJAVE

Sajam Đakovo Expo Zlatne ruke 22. lipnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA JE SEZONA PRED VRATIMA

Baranjski će se bazeni otvoriti polovinom lipnja, nudit će brojne sadržaje

2

STAZOM DUGOM 14,24 KM KROZ VINOGRADE, SURDUKE, ŠUMARKE..

Baranjski Wine & Walk s čak 14 vinskih i pet gastropostaja

3

NEVIĐENO NEVRIJEME PRIJE 30 GODINA

Đakovo ‘94. plivalo: Na led i ralicom, 170 l kiše