Regija
LJETNI TAMBURAŠKI KAMP

Pet dana tamburaške glazbe u gradu bećarca
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.

PLETERNICA – Pleternica će idućih pet dana biti svojevrsni tamburaški centar, u kojem će usavršavati vještinu 35 polaznika od 12 - 19 godina, od kojih je 11 srednjoškolskog uzrasta, 24 uzrasta osnovne škola. Osim 14 učenika iz Požeško-slavonske županije dolaze iz Slavonije i šire (Našice, Đakovo, Vinkovci, Beli Manastir, Bjelovar, Križevci, Zabok, Zagreb). Na Trgu bećarca srdačni doček, ugodan boravak i uspješan rad poželjeli su im Jasna Hoffmann voditeljica JU Pleternica, Saša Botički, voditelj kampa i gradonačelnica Marija Šarić, koja je naglasila kako je ovo prvi kamp za kojeg se nadaju da će prerasti u lijepu tradiciju.

Organizator kampa  je Javna ustanova Pleternica, ali u organizaciju su uključeni i Grad Pleternica, TZ grada Pleternice te Hrvatsko društvo tamburaških pedagoga na čelu s predsjednikom te udruge, profesorom Sašom Botički, koji je i voditelj glazbenog dijela organizacije kampa. Kamp je osmišljen tako da okupi učenike glazbenih škola koji imaju glazbeno predznanje i ovaj kamp bi im služio za proširivanje kompletnog znanja o tamburaškoj glazbi i sviranju tambure.

Grad Pleternica se već duže vrijeme brendira kao grad bećarca, već četiri  godine ima Trg bećarca koji je središnje mjesto svih gradskih manifestacija, nas kojem je nedavno postavljena skulptura skupljača bećaraca Friedricha Solomona Kraussa pod nazivom „Šapni mi svoj bećaac“, rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević. Uskoro se otvara jedinstven Muzej bećarca koji će predstavljati nematerijalnu kulturnu baštinu napjeva Slavonije, Baranje i Srijema.


Voditelji kampa su poznati glazbenici: iz Subotice Stipan Jaramazović, jedan od osnivača i koncert majstor Subotičkog tamburaškog orkestra te veliki zaljubljenik u tamburašku glazbu, Vice Zirdum, profesor na umjetničkoj akademiji u Osijeku, Damir Butković iz Slavonskog broda, dirigent Brodskog tamburaškog orkestra i ovogodišnje šokačke rapsodije koja se održala u Lisinskom ove godine u Zagrebu, Antun Adžić - profesor tambura i izvrstan glazbenik iz Požege i  Valentin Petranović, profesor u Glazbenoj školi, te prof. tambure Saša Botički predsjednik Hrvatskog društva tamburaških pedagoga i voditelj glazbenog dijela organizacije kampa
Polaznici kampa imat će priliku upoznati pleternički kraj. Planiran je obilazak Interpretacijskog centra Terra Panonica, vožnja turističkim vlakom kroz grad, obilazak gradske Knjižnice i čitaonice te sudjelovanje na predavanju „Bećarski sam znalac“ uz zanimljivi kviz znanja. Također posjetiti će Ranč Čondić gdje ih očekuju  zanimljive igre na otvorenom i edukativne radionice, a uz stručno vodstvo prošetati će poučnom stazom do brda Starac i vidikovca obitelji Markota koje se nalazi na vrhu brda. (B.S.T.)


 

Možda ste propustili...

GRADSKA KNJIŽNICA I “VRETENAC”: “KROK – KORAK KROZ KULTURU”

Čitaonica za osobe s invaliditetom

JOŠ JEDNO NEVRIJEME

Led izbušio listove duhana

POMOĆ ZA SEDAMDESET KORISNIKA, A OČEKUJE SE DA ĆE BROJ BITI I VEĆI

Udruga Putevi milosti i HVIDR-a dijele pakete hrane siromašnim građanima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ZMAJEVCU ODRŽAN 17. VINSKI BOR MARATON

Baranjsku vinsku prijestolnicu posjetilo više od 10.000 osoba

2

ISPORUKA DRVA OVISI O KAPACITETIMA IZRADE

Nikad veća navala na ogrjevno drvo

3

ZBOG OSJETNOG PADA BROJA STANOVNIKA

Lokalni proračuni gube znatan dio prihoda državne pomoći?