Sport
GIMNASTIČARI SE SPREMAJU ZA POČETAK NATJECANJA U MUENCHENU

Ponovim li Osijek,
imam finale, budem li
malo bolji, i medalju
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.

München je ovih dana sjedište europskog sporta. U najvećem bavarskom gradu održavaju se multisportska europska prvenstva, ili europska prvenstva u čak devet sportova. Od četvrtka do nedjelje (od 18. do 21. kolovoza) u Münchenu je na rasporedu - muška gimnastika.



S jakim snagama u Bavarskoj je i Hrvatska, predvođena našim olimpijskim odličnicima Tinom Srbićem i Filipom Udeom, zatim Osječanima Robertom Seligmanom i Aurelom Benovićem te Mateom Žugecom, koji predstavlja novi val naše seniorske gimnastike. München je domaćin i Europskog juniorskog prvenstva, na kojem će Hrvatsku zastupati parteraši Teo Bartolec i Vito Nušak te Marko Kenđel, koji će nastupiti na ručama i konju s hvataljkama.

Većina gimnastičke ekspedicije krenula je kombijem iz Zagreba, odakle je nakon deset sati puta stigla u München. Osječki dio reprezentacije krenuo je izravnim letom iz Zračne luke Klisa. Ne bez teškoća, jer je let kasnio u polasku. Dok je čekao let, javo nam se Aurel Benović. Nastup u Münchenu bit će mu prvi nakon domaćeg, osječkog DOBRO World Cupa, gdje je ostvario pobjedu. Nije išao na Mediteranske igre.

- Tako smo procijenilil s trenerom Mađarevićem. Naporan je bio prvi dio sezone i lov za normu na Svjetsko prvenstvo, imao sam i ozljedu, a htio sam se što bolje pripremiti i pokazati u Osijeku. Zato smo odlučili da ipak ne idem na Mediteranske igre. Malo se odmorim, zaliječim ozljedu i krenem u pripreme za Europsko i Svjetsko prvenstvo.

Jesi li se stigao odmoriti i zaliječiti ozljedu?

- Nemam nekih većih teškoća s leđima. A što se tiče odmora, pa onako, "li-la". Otišao sam nakon Osijeka sedam dana u Pulu i poslije sam već počeo pripreme za Europsko prvenstvo.

I kako si se pripremio?

- Mogu reći, nikad bolje. U odličnoj sam formi i vjerujem da ću uz dozu sreće to pokazati na Europskom prvenstvu.

U Osijeku je slavio s visokom ocjenom, 14.733. Koliko bi ta ocjena, odnosno točnije, vježba, jer sudački kriteriji nisu uvijek jednaki, bila dovoljna na Europskom prvenstvu?

- Ponovim li vježbu iz Osijeka u Münchenu, sigurno će to biti dovoljno za finale. Čak i malo ispod te razine mislim da će biti dovoljno. Ako je za finale EP-a dovoljno malo ispod te razine, onda je za medalju dovoljno malo iznad te razine.

Artem Dolgopyat, olimpijski prvak, favorit je i u Münchenu.

- Tu je i Španjolac Zapata, koji je bio srebrni na Olimpijskim igrama u Tokiju, zatim Turčin Adem Asil, koji je bio drugi, iza mene u Osijeku. Dolgopyat ima nekih problema s ozljedom, pa mu je i start nešto slabiji. Mislim da ću čak imati najveći start ili biti u skupini vježbača na parteru s najvećim startom, što je sigurno moja prednost. Naravno, to treba i dokazati na natjecanju.

Nije kraj nakon Münchena. U listopadu ga očekuje i Svjetsko prvenstvo u Liverpoolu. Bez obzira na to što je veća stvar osvojiti medalju na svjetskom prvenstvu nego na europskom, ipak ga pitamo za što je tempirao formu.

- Za prvo sljedeće natjecanje, a to je Europsko prvenstvo. Poslije ću možda uzeti kraći odmor, a onda idem na Svjetski kup u Parizu. Jako mi je važno to natjecanje jer se održava na spravama Gym Novi, na kojima će biti i Svjetsko prvenstvu u Liverpoolu. Znate, to vam je onaj bijeli parter. Treba se tome prilagoditi - zaključio je Aurel Benović.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

IZABELA LOJNA UOČI SUSRETA SA SPLIĆANKAMA

Pobijedimo li Hajduk, jedna ruka nam je već na trofeju

Najčitanije iz rubrike