Sport
NOVI HRVATSKI SPORTSKI JUNACI

Matea ne skida osmijeh i bori se sa suzama, Filip donosi zlato sinu Lovri
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Blagdan Velike Gospe donio je pravo čudo hrvatskoj atletici. Na eurosmotri u Műnchenu u jednom danu naši su predstavnici osvojili dvije medalje, prvo je Matea Parlov Koštro senzacionalno uzela srebro u maratonu, potom se bacač kugle Filip Mihaljević okrunio zlatom. Uz to Sandra Perković i Marija Tolj osigurale su finale u bacanju diska, a Marko Čeko ušao u finale skoka u dalj.

Dan je bio odličan, a večer jednostavno savršena.

- Kakva predivna večer. Za ovo sam naporno radio cijelu godinu i isplatilo se - kazao je novi europski prvak u bacanju kugle, 28-godišnji hrvatski rekorder Filip Mihaljević, koji je na Olimpijskom stadionu u Műnchenu trijumfirao hicem od 21,88 metara koji je postigao u posljednjoj seriji, kad je već imao osigurano zlatno odličje Mihaljević je pobijedio ispred Srbina Armina Sinančevića (21,39) i Čeha Tomaša Staneka (21,26).

- Bilo je vrlo teško natjecanje i vrlo emotivno. Doista sam sretan, nisam mogao tražiti više od ovakvog plasmana i najboljeg rezultata u sezoni. Bila je ovo taktička i mentalna borba. Moj je um bio vrlo snažan. Moja je taktika bila da ostanem miran i vjerujem u ono što sam do sada radio. Znao sam da ćemo se nas trojica boriti za medalje. I ja sam završio na vrhu - kazao je najbolji europski bacač kugle kojega nije omeo ni umorio čak ni dvostruki program. Naime, bacači kugle prijepodne su imali kvalifikacije, a onda u večernjim satima finale.

- Nakon napornih i teških kvalifikacija vratio sam se poslijepodne na stadion čiste i mirne glave. Bio je velik teret na mojim leđima. To je doista uzbudljivo! Njemački navijači doista poznaju atletiku i uživao sam u njihovoj podršci.

Na tribinama je i hrvatskih navijača, pun ih je Műnchen i okolica, pa obilaze natjecanja i daju podršku našim sportašima. Na Olimpijskom stadionu bila je i obitelj Mihaljević, a Filip je pobjedu posvetio jednoj posebnoj osobi u svom životu:

- Bacao sam za svog devetomjesečnog sina Lovru, on i supruga Gabrijela ostali su kod kuće. No imao sam ovdje na stadionu svoje najvjernije navijače, došli su mi roditelji, brat, sestra, moj stric živi u Műnchenu, pa su on i rodbina također bili na Olimpijskom stadionu. Zlato smo proslavili u krugu obitelji, ali bit će fešta kad se vratim kući. Hvala, Műnchenu, uživao sam - dodao je zlatni hrvatski bacač kugle. I. Liović
Ovo je ostvarenje najljepšeg sna
Matea Parlov Koštro napravila je pravi pothvat na Europskom prvenstvu u, složit će se mnogi, najtežoj atletskoj disciplini. U cilj maratona 30-godišnja hrvatska maratonka ušla je kao druga, sudbina ili ne, napravila je to u gradu u kojem je njezin rođak, veliki Mate Parlov, prije pola stoljeća osvojio olimpijsko zlato u boksu. Prva je to trkačka medalja za Hrvatsku još od Branka Zorka, koji je 1994. bio brončani na EP-u u Helsinkiju.

- Nisam mogla zaustaviti suze, emocije su me ponijele, imam prvu maratonsku medalja za Hrvatsku. Sezona mi je bila teška od početka, ali uz mene su cijelo vrijeme bili moj tim, moj trener Slavko Petrović i Hrvatski atletski savez koji su vjerovali u mene čak i kad ja nisam. Ovo je stvarno ostvarenje sna - kazala je hrvatska trkačka heroina koja je “krug” od 42 kilometra u Műnchenu istrčala za 2:28.42 sata, šest sekundi sporije od pobjednice Poljakinje Aleksandre Lisowske (2:28.36).

Najčitanije iz rubrike