Novosti
AUKCIJA MINISTARSTVA FINANCIJA RH

Izdani trezorci od 1,1 milijardu kuna
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Ministarstvo financija na aukciji je prodalo trezorske zapise s rokom dospijeća od godine dana, ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, i to zahvaljujući rekordnom višku likvidnosti u financijskom sustavu, po kamatnoj stopi od svega 0,2 %.

Uvjeti zaduženja države tako su ostali isti kao i na zadnjoj aukciji trezoraca te ročnosti, potkraj lipnja, što je ponajviše rezultat rekordnog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu koji premašuje 84 milijarde kuna. Ususret dospijeću 983 milijuna kuna vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis milijardu kuna vrijedne trezorce. Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 1,1 milijardu kuna, a Ministarstvo ih je sve prihvatilo.

Nakon tog izdanja, uz istovremeno dospijeće spomenutih 983 milijuna kuna, saldo upisanih kunskih trezoraca povećan je za 117 milijuna kuna, na 12,59 milijardi kuna. O datumu sljedeće aukcije Ministarstvo će naknadno izvijestiti. H
REKORDAN VIŠAK LIKVIDNOSTI
Rekordni višak posljedica je odluke HNB-a da od 10. kolovoza do 13. prosinca 2022. stopa obvezne pričuve bankama iznosi pet posto. Savjet HNB-a je, naime, donio u srpnju odluku da se u kolovozu bankama stopa za obračun obvezne pričuve smanji s devet na pet posto, a u prosincu s pet na jedan posto, što je iznos stope obvezne pričuve u eurozoni. Efekt te mjere oslobađanje je obveznih pričuva za banke od 34,2 milijarde kuna.

Možda ste propustili...

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

Najčitanije iz rubrike