Kultura
MEĐUNARODNI KULTURNI CENTAR HRVATSKE GLAZBENE MLADEŽI

Kolovoz u Grožnjanu u duhu suradnje umjetnika iz cijeloga svijeta
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
U organizaciji Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) kolovoz u Grožnjanu odvija se u duhu suradnje umjetnika iz cijeloga svijeta. Održane su radionica rane glazbe Musica Antica, Michael Chekhov ljetna akademija trening-mentora, Međunarodna škola arhitekture, a do kraja kolovoza održat će se, između ostaloga, i Ljetna pijanistička škola, seminari roga, saksofona, oboe i klarineta.

Radionica rane glazbe ili Campus Musica Antica, odvijala se u suradnji HGM-a i Sveučilišta u Ljubljani Akademija za glazbu/Odjel za Staru glazbu. Campus prati sve veći umjetničko-izvođački i obrazovni trend proučavanja povijesno osviještene izvođačke prakse i interpretacije velikog opusa sekularne i duhovne glazbe od srednjeg vijeka, pa sve do početka XIX. stoljeća, uzimajući u obzir i njegu glazbene kulturne baštine Istarske županije i sjeverne Istre, muzičke etnokulturologije, povijesnih glazbala županije i regije. Međunarodni Campus Musica Antica organizira ljetne instrumentalne i vokalno-instrumentalne tečajeve područja Stare glazbe, radionice, muzikološke smotre, predavanja i cikluse radionica koncerata na povijesnim, tj. kopijama povijesnih instrumenata, u otvorenoj formi i obliku interdisciplinarnosti, kao i programe stručnog usavršavanja namijenjene instrumentalnim, vokalnim i muzikološkim pedagozima. Jedan od budućih ciljeva Campusa Musica Antica je njega i izrada svojstvenih glazbenih i glazbeno-scenskih produkcija izvođenih na autentičnim instrumentima i uz poštovanje povijesne izvođačke prakse, pružajući priliku mladim izvođačima svih uzrasta, kao i muzikolozima, praktično razumijevanje i izvrsni živi umjetnički doživljaj ansambalskog stvaralaštva na projektima stare glazbe, od srednjeg vijeka, renesanse, pa do baroknih opera. Umjetnički ravnatelji Campusa Musica Antica su Tonči Bilić i Egon Mihajlović. Predavači su Mihajlović, Bettina Simon, Lucia Rizzello, Franjo Billić i Chiara De Zuani. Zahvaljujući prijateljstvu HGM-a i Winfrieda Hackla sudionici radionice koriste čembalo iz njegove radionice.

Održana je i Međunarodna škola arhitekture koju vode arhitekti Takaharu i Yui Tezuka te Jim Njoo. Japanski par Tezuka 1994. godine uspostavili su jednu od najinovativnijih praksi koje danas djeluju. Imaju veliko iskustvo u projektiranju prostora za djecu, kao što je Fuji Kindergarten, koji su OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) i UNESCO proglasili najboljom školom na svijetu. Nedavno im je Archdaily dodijelio nagradu za najbolju vjersku građevinu u 2022., za njihov projekt Niijima Gakuen Junior College Hall & Chapel. Njihova teorija o dječjem okolišu objavljena je kao "Žuta knjiga" sa Sveučilišta Harvard, a idealno se spaja i s grožnjanskim Međunarodnim kulturnim centrom HGM-a. Jim Njoo je arhitekt i izvanredni profesor na École Nationale Supérieure d‘Architecture de Paris-La Villette. Doktorirao je na Tehnološkom sveučilištu Delft, gdje se njegovo istraživanje usredotočilo na diskurs britanskog arhitekta Cedrica Pricea. Njegovo istraživanje dobilo je potporu Kanadskog centra za arhitekturu, francuskog Ministarstva kulture i Berlage Centra za napredne studije arhitekture i urbanog dizajna. Također je član istraživačkog laboratorija Gerphau te studijski kritičar i predavač na École Nationale des Ponts et Chaussées i Sveučilištu Rice u Parizu. Njegovo istraživanje usmjereno je na tri smjera rada: međuodnos između teorije i prakse, pitanja suvremenog urbaniteta i metropolizacije te ekonomiju rada (vrijeme, resursi, prostor). Jim je dva puta pobijedio na Europanu (1994. i 2004.).

Programe HGM-a u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Glazbena škola u Varaždinu, Centar za kulturu i informacije Maksimir i mnogi sponzori. T.K.
Možda ste propustili...

SKLADBA DALIBORA BUKVIĆA “HORIZONT - VUČEDOLSKI MISTERIJ”

Praizvedba u Muzeju vučedolske kulture

FILMSKA VEČER U POVODU JUBILARNE GODINE DRŽAVNOG ARHIVA

Osječka kirurška praksa u prošlosti

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SKLADBA DALIBORA BUKVIĆA “HORIZONT - VUČEDOLSKI MISTERIJ”

Praizvedba u Muzeju vučedolske kulture

2

ANTOANETA RADOČAJ JERKOVIĆ DIRIGENTICA I SVEUČILIŠNA NASTAVNICA

Na Vučedolu ćemo inovativno interpretirati kulturnu baštinu

3

KAZALIŠTE JOZE IVAKIĆA

“Ako sam žena, nisam konj” i “Privatni životi” u Vinkovcima