Ekonomija
ODRŽIVIJA VRSTA

Sirak prkosi suši u Francuskoj
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Kukuruz i pšenica u Francuskoj teško su stradali u suši, ali sirak uspješno odolijeva i signalizira dobru žetvu. Sirak je slabo poznat u Europi dok se u drugim dijelovima svijeta naveliko koristi, između ostalog i za proizvodnju hrane bez glutena, kus-kusa, pa čak i piva. Eudes Coutte počeo ga je s bratom uzgajati prije četiri godine, ponajprije zato što ga u većem dijelu Francuske ne treba navodnjavati, ne zahtijeva pesticide, a treba mu čak dvije trećine gnojiva manje nego pšenici.

"Sirak omogućuje novu, održiviju vrstu poljoprivrede jer čuva resurse", tumači Coutte. "Moramo razmišljati o poljoprivredi budućnosti i proizvodnji hrane koja ne traži puno vode", dodaje. Ekstremne ovogodišnje vrućine utjecat će ipak i na prinos sirka, koji će u ovoj godini, prema Coutteovoj procjeni, pasti na tri do četiri tone po hektaru, u usporedbi s pet do šest tona u normalnim godinama. No činjenica da ta kultura ne traži navodnjavanje sjeverno od rijeke Loire predstavlja "konkurentnu prednost", naglasio je Coutte. Kako bi njegovo poljoprivredno gospodarstvo bilo održivije, Coutte je izgradio kameni mlin, koji dio njegova uroda pretvara u bezglutensko brašno. Ostatak sirka prodaje u punom zrnu koje se može kuhati i jesti kao leća. Bezglutenski sirak bogat je proteinima i sadrži osam od devet esencijalnih aminokiselina, podsjeća Coutte, ali njegov je udio u europskoj poljoprivredi još uvijek malen. Francuska proizvodnja sirka narasla je prošle godine na gotovo 400.000 tona i gotovo je udvostručena u odnosu prema 2016., pokazuju podatci ministarstva poljoprivrede. Od gotovo 800.000 metričkih tona sirka proizvedenih u Europi u sezoni 2021./2022., samo će oko četvrtine biti namijenjeno prehrani ljudi, a ostatak će biti iskorišten za stočnu hranu, pokazuju podatci EU-a. Analitičar Vincent Braak iz Strategie Grainsa rekao je da su europski poljoprivrednici proteklih godina počeli uzgajati sirak iako još uvijek imaju teškoća s pronalaženjem tržišta, koje trenutačno još nije tako razvijeno kao ono kukuruza i drugih žitarica. "No ljeta su sve toplija i suša, pa možemo očekivati ​​da će više poljoprivrednika početi uzgajati sirak na površinama na kojima su donedavno uzgajali kukuruz", drži Braak. H
Sirak se već naveliko koristi za proizvodnju hrane bez glutena, kus-kusa, pa čak i piva

800

tisuća tona sirka proizvedeno je u Europi u sezoni 2021/2022., oko četvrtine uroda je namijenjeno prehrani ljudi, ostalo za stočnu hranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana