Regija
ŠIŠKOVČANI PREDSTAVLJAJU SVOJU ŽUPANIJU

Pčelarstvo Knežević u utrci je za “OPG Zlata vrijedan”
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Među najvećim su proizvođačima vrhunskog meda, otvorili su i Muzej pčelarstva
ŠIŠKOVCI



Obiteljsko pčelarstvo Knežević iz Šiškovaca predstavlja Vukovarsko-srijemsku županiju na izboru za najbolji OPG u državi, u sklopu projekta "Zlata vrijedan" za 2022. godinu. Projekt već devetu godinu, u suradnji s partnerima, provodi Ministarstvo poljoprivrede, a cilj je promovirati domaće poljoprivredne proizvođače te njihovo učinkovito korištenje mjera ruralnog razvoja. Riječ je o vrijednim poljoprivrednim gospodarstvima koji istovremeno poštuju tradiciju, čine prepoznatljivim svoj kraj, ali su i predvodnici novih inovativnih praksi. Svečana dodjela nagrada najboljem OPG-u održat će se 2. rujna.



Kneževići su jedan od najvećih proizvođača meda vrhunske kvalitete i drugih pčelinjih proizvoda u Vukovarsko-srijemskoj županiji te jedan od najnagrađivanijih u Hrvatskoj. Riječ je o obiteljskom poslu i s velikom ga ljubavlju prenose s koljena na koljeno. U njega su trenutačno uključene četiri generacije u obitelji, što je jamac opstojnosti pčelarstva u domu ovih vrijednih Šiškovčana. Rade, trude se i uspijevaju od te proizvodnje pristojno živjeti. Imaju više od šest stotina košnica, u svakoj je oko 70.000 pčela, a godišnje proizvode oko 30 tona raznih vrsta meda, ovisno o vremenskim uvjetima. U stalnoj ponudi imaju njih desetak - od kontinentalnih, gorskih, ličkih do dalmatinskih. Rade sve proizvode koji se mogu raditi od meda, a prodaju ih na kućnome pragu, na tržnici, u trgovinama zdrave hrane, internetskom prodajom... Među najvećim su selećim pčelarima u Hrvatskoj, pčele voze na pašu od Iloka do Vranskog jezera. Naglašavaju da je vrlo važno ne zakasniti na pašu, jer svaka biljka, ovisno o vrsti, ima određeno vrijeme medenja. Ponosni su vlasnici čak 38 pehara i više od 300 diploma i priznanja osvojenih na raznim natjecanjima, sajmovima i ocjenjivanjima meda.

U izboru za laskavi naslov "Zlata vrijedan" ova vrijedna obitelj sudjelovala je i 2016. godine. "Već i sama nominacija i činjenica da već drugi put predstavljamo Vukovarsko-srijemsku županiju mnogo nam znači. Divan je osjećaj kada je prepoznata kvaliteta vašeg rada i truda, i kada ste svrstani među najbolje. To nam je svima poticaj i motivacija. Sretni smo i veseli, jer se vidi napredak. Nastojimo se stalno razvijati i uvoditi nešto novo, da budemo zanimljivi i našim kupcima i posjetiteljima", kaže Ivan Knežević. Ljubav prema pčelama i znanje o proizvodnji meda naslijedio je od svoga oca Adama koji se pčelarstvom kontinuirano bavi od 1973. godine, i prenio ju je i na svoju djecu.

Kneževići su početkom prosinca u Šiškovcima, u kući staroj više od stotinu godina, otvorili jedinstveni Muzej pčelarstva s respektabilnih 450 eksponata koji svjedoče o povijesti i razvoju pčelarstva, a neki su stari i oko 150 godina.

A prvi su u Hrvatskoj još prije 12 godina napravili api-komoru, bilo je to, kaže Ivan, onako više za rodbinu i prijatelje. Vidio ju je u Austriji, prilikom obilaska tamošnjih pčelara, i svidjela mu se. Košnice su smještene u jednoj prostoriji i posebnim se inhalatorima udiše zrak iz košnice, pun eteričnog ulja, propolisa, cvjetnog praha, raznih mirisa, što se pokazalo jako učinkovitim u otklanjanju respiratornih problema. Boravak u komori i inhalaciju Kneževići korisnicima ne naplaćaju, niti namjeravaju.

A u planu imaju izgraditi i smještajne kapacitete za posjetitelje na perceli uz šumu.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike