Osijek
UDRUGA KREAKTIVA VODI MLADE PO EUROPI

Proširi i ti svoje vidike,
upoznaj vršnjake i uči!
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Mladi članovi Kreaktive kroz Erasmus+ projekte djeluju lokalno i prekogranično

Udruga za razvoj zajednice Kreaktiva poznata je u Osijeku kao predana, dobro organizirana i umrežena organizacija. Koliko šalju mlade preko granica, toliko ih i dovedu u naš grad, a njima i nove ideje, znanja i kulture. No, primijetili su da je zanimanje za Erasmus+ projekte i volontiranje nedovoljno, s obzirom na gomilu prednosti i pustolovne koju nude, pa su odlučili još malo javno ih nagovarati.



Putovanja, putovanja...


Na zvjezdanoj (G)Astro večeri, 12. kolovoza, na čepinskim su Zidinima volonteri udruge Kreaktiva predstavili svoja iskustva s lokalnih i međunarodnih projekata. Govornici Karla Blažević i Fran Zamaklar naveli su kako su temeljne ideje volontiranja u Kreaktivi "postizanje formalnog i neformalnog obrazovanja, kao i pokretanje vlastitih inicijativa i projekata". Kreaktiva svakim projektom popunjava bingo europskih zemalja, tako da su neki od volontera posjetili Španjolsku, Finsku, Grčku, Cipar, Italiju, Bugarsku, Rumunjsku te otok Réunion i otok Curaçao. Osim mnogih avantura izvan granica Hrvatske, udruga Kreaktiva ne zaboravlja ni aktivnosti u lokalnoj zajednici. Lokalni je aktivizam iznimno važan, zbog čega su akcije sađenja drveća po Osijeku, ili sudjelovanje u radionicama popularizacije STEM područja u osnovnim i srednjim školama dobro poznate. Erasmus+ i drugi projekti i radionice u kojima Kreaktiva sudjeluje uvijek nastoje "osigurati siguran prostor za zanimljive ideje", navodi Blažević.

Pogodnosti sudjelovanja na Erasmus+ projektima ima toliko da bi one mogli ispuniti sve stranice naše rubrike. Stoga su nam Petar Bošnjaković i Antonela Pačar, volonteri udruge koje "svoja putovanja ne mogu niti prebrojiti" na (G)Astro večeri izdvojili neke od njih. "Networking probija zidove, a naravno, tu je i izbacivanje iz zone komfora", kaže Bošnjaković. Volontiranjem u Kreaktivi spoznaju sami sebe, upoznaju druge kulture, vježbaju svoje komunkacijske vještine, ali i znanje engleskog jezika. Sudjelovanje na projektima čeliči, osamostaljuješ se dok postaješ odrasla osoba. Uz to se na svakom projektu dobiva i Youthpass certifikat koji detaljizira kakva je znanja i iskustva sudionik usvojio. "Taj dokument može donijeti i dodatne bodove na nekim europskim sveučilištima, a u Hrvatskoj tek zaživljuje", kaže Bošnjaković. "Taj vam certifikat dokazuje rad i učenje izvan akademskih obveza, nešto više od traženog, izdvaja vas iz mase te je zanimljiva stavka za životopis. Projekti nam proširuju vidike, razbijaju predrasude i želim tome pridonijeti u svojoj lokalnoj zajednici", kaže Pačar. Ti su razlozi bili i njezina pokretačka sila za sudjelovanje na Erasmus+ projektima.

Sanelina podrška


"Kreaktiva nije jedina udruga koja organizira Erasmus+ putovanja, ali je ova udruga najbolje što mi se u životu dogodilo. Dakako, za sve je ove projekte uvelike zaslužna predsjednica udruge, dr. sc. Sanela Ravlić, koja je naša vječna podrška", kaže Pačar. Kako nam kažu Bošnjaković i Pačar, Ravlić im je oblikovala život na najbolji način i neopisivo su joj zahvalni.

Erasmus+ projekti nastoje svakog zaintrigirati raznovrsnim temama. "Kreaktiva ponajprije traži kvalitetnog partnera, organizaciju koja će uistinu poučiti naše predstavnike i članove", kaže Bošnjaković. Kvaliteta je značajnija od teme projekta, jer za svaku temu mogu pronaći zainteresirane. Bošnjaković, kao student FERIT-a, bira projekte digitalnog marketinga, zelenog poduzetništva i slobode govora, dok Pačar, kao buduća nastavnica, daje prednost projektima vezanim uz rad s mladima, projekte o emocijama i posljedicama diskriminacije, uključivanju marginaliziranih grupa i slično.

Kreaktiva okuplja mlade iz cijele Slavonije: Osijeka, Čepina, Belišća, Meca, Tenje, Bilja, Feričanaca, Baranje... Kako su nam objasnili Pačar i Bošnjaković, tijekom pripreme specijaliteta za (G)Astro večer “važno nam je prikazati i dokazati da nema socijalne, ekonomske ili obrazovne granice za volontiranje u Kreaktivi ili za Erasmus+ putovanja”. Svatko je pozvan i svatko može ići. U prosjeku Kreaktiva u Osijeku ima od četiri do pet projekata godišnje na koje dolazi četrdesetak mladih iz drugih zemalja. Takav je aktivizam hvalevrijedan, jer povezuje jezike i kulture. Projektima nastoje integrirati i socijalno ugrožene grupe te socijalno potrebite. “Važna nam je socijalna inkluzija, želimo da se svi osjećaju da pripadaju”, kaže Bošnjaković. Odaziv na njihove događaje svjedoče uspješnosti njihovih namjera, ali to ne znači da ih ne može biti još! Kreaktivina su vrata uvijek otvorena. Proširi i ti svoje vidike!

Marta Keglević
”Jako nam je drago što baš za Glas Slavonije možemo ekskluzivno najaviti novi Kreaktivin projekt imenom Osijek SOUP”, kaže Bošnjaković te pojašnjava: “Cilj je mladima u Osijeku, Čepinu i okolici osigurati siguran prostor za predstavljanje lokalne inicijative, prepoznavanje aktualnog problema te nuđenje vlastitog rješenja. Ovaj će se projekt realizirati u obliku mjesečne platforme gdje će mladi predstavljati te ideje svojoj publici i lokalnoj zajednici. Već su nam sada neki natuknuli da će neke od najboljih ideja, projekata i inicijativa novčano nagraditi i podržati u daljnjoj organizaciji. Za sve ostale informacije pratite službene Facebook i Instagram stranice udruge Kreaktiva, ili našu mrežnu stranicu www.kreaktiva.hr/”.

Najčitanije iz rubrike