Mozaik
MADS MIKKELSEN DOBIO SRCE SARAJEVA

Koncentriranje na prošlost nije dobar korak za glumca
Objavljeno 17. kolovoza, 2022.
Otkrio je kako mu je životni san zapravo bio igrati nogomet za Barcelonu

Proslavljeni danski glumac Mads Mikkelsen poručio je iz Sarajeva kako nikada nije kasno početi glumačku karijeru, a onima koji se odluče na taj korak prenio je dao je jedno od njegovih pravila držati se scenarija poput Biblije.



Mikkelsen je jedan od gostiju 28. izdanja Sarajevo Film Festivala, gdje mu je uručena počasna nagrada Srce Sarajeva za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti, a tom je prigodom pred oko tri tisuće gledatelja prikazan i film “Lov” u režiji Thomsa Vinterberga, u kojemu danski glumac igra naslovnu ulogu odgojitelja u vrtiću nepravedno optuženog za zlostavljanje djece. Ta je psihološka drama snimljena 2012., no Mikkelsen i danas kaže kako je to bio vjerojatno najbolji scenarij s kojim se susreo u dosadašnjoj karijeri.

- Lako je bilo kazati “da” Vinterbergu - rekao je Mikkelsen u razgovoru s novinarima i gledateljima iz publike nakon projekcije “Lova”.

Nova generacija


Mikkelsen je već ostvario impresivnu karijeru, jer je do sada snimio više od 50 filmova i televizijskih serija, od kojih su brojni zabilježili golem komercijalni uspjeh, a sve je to učinio za nešto više od 25 godina. Danas 56-godišnji glumac podsjetio je u Sarajevu kako je karijeru započeo kada je već napunio 30 i to mu je bio povod da mladim glumcima poruči da i oni računaju s takvom mogućnosti.

- Nikada nije kasno - kaže Mikkelsen.

Dio odgovora na pitanje kako je on postigao sve to što je do sada uspio ponudio je u konstataciji da nastoji ne gledati previše sam sebe na ekranu i analizirati se. To je, kaže Mikkelsen, koncentriranje na prošlost i nije dobar korak za glumca. Drugo mu je pravilo da puno pozornosti poklanja scenariju, jer je, prema njegovu sudu, glumac na neki način “sluga priče”.

- Scenarij je Biblija i strogo ga se držim - kaže Mikkelsen, dodajući kako je posao glumca točno provesti ono što redatelj želi, no priznaje kako ono što je napisano ponekad i ne funkcionira, pa je onda teško raditi. Kaže kako je želio da se “Lov” završi na drukčiji način, odnosno ubojstvom glavnog lika, no onda su ga upozorili da to nitko ne bi gledao.

- Ja sam uvijek malo radikalniji nego što bi trebalo, pa je važno imati ljude koji će vas zaustaviti na vrijeme - opisuje Mikkelsen izlaz iz te situacije.

Lik Lucasa je i poveznica s “Još jednom rundom”, filmom koji je dobio Oscara 2021., jer je Mikkelsenu tu pripala uloga nastavnika koji se sa skupinom prijatelja suočenih s krizom srednjih godina “pomlađuje” alkoholom.

- Moglo je biti bilo što drugo. Kad život jednostavno stane, postoji potreba za pomlađivanjem - kaže Mikkelsen. U “Još jednoj rundi”, kako objašnjava, nastojalo se pustiti radnju da se razvija, poput jazza u glazbi.

Kako je glumački stasao u zemlji koja je nekada imala potpuno neprepoznatljivu kinematografiju, Mikkelsen tvrdi da je u Danskoj nastupio obrat kada je 90-ih na pozornicu stigla nova generacija filmaša, a istodobno je promijenjen način financiranja danskog Instituta za film.

- To nije bio skup genija, nego je jednostavno jedna generacija počela govoriti istim jezikom - kaže Mikkelsen i ističe kako je njegovo iskustvo s holivudskom produkcijom sasvim drukčije, a ključ svega je u novcu, jer koliko se u Danskoj ili Europi novca izdvoji za cijeli film, toliko se u Hollywoodu izdvoji samo za jedan set.

- Tu je samo nebo granica - kaže Mikkelsen i dodaje kako se ne može potužiti ni na honorare koje su mu spremni platiti američki producenti.

Zvali ga Hannibal


Za Mikkelsena svaki lik ima važnost, bio on pozitivac ili negativac. Takav mu je lik zlog bankara iz filma o Jamesu Bondu “Casino Royal”, junak iz stripova Marvel, ali i patološki ubojica Hannibal Lecter, kojega Mikkelsen glumi u televizijskoj uspješnici snimanoj od 2013. do 2015.

- Gdje drugi vide užas, on vidi ljepotu. Da je on samo psihopat, lako bi ga bilo uhvatiti, no on je pali anđeo - kaže Mikkelsen i dodaje da je priča o Lecteru dio svijeta koji smo sami stvorili kada smo nakon Boga izmislili i Sotonu, pa valja shvatiti što je na “tamnoj strani”. Kaže kako su ga nakon te uloge i njegova djeca kod kuće tri godine zvala Hannibalom.

- Imam dobre i loše dane, kao i svatko u uredu, no nastojim posao ne nositi kući - kaže Mikkelsen, a u Sarajevu je otkrio kako mu je životni san zapravo bio baviti se sportom i od toga živjeti. Sanjao je tako da će jednog dana igrati nogomet za Barcelonu.

- Zvuči kao klišej, ali tu ima neke vrste umjetnosti - kaže Mikkelsen, dodajući kako on vidi umjetnost u teniskom udarcu Rogera Federera. H
Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana