Sport
NESVAKIDAŠNJI GOST U GRADU NA DRAVI

Legendarni Enver Idrizi
posjetio osječke karataše
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.

U omiljenom restoranu Donjograđana osvanuo je u subotu nesvakidašnji gost - jedan od najboljih svjetskih majstora karatea, Albanac s hrvatskom putovnicom Enver Idrizi. Mlađim generacijama najlakše ga je predstaviti kao višestrukog pobjednika niza turnira, svjetskog i europskog prvaka, čijoj se riznici medalja dive svi koji su se vidjeli. Stasiti Idrizi ostao je zapamćen i po kraćem pokušaju na filmu u holivudskoj produkciji, gdje je snimao zajedno s također atraktivnim Van Dammeom i Chuckom Norrisom, a iako je već dugo nastanjen u Njemačkoj, gdje se bavi privatnim poduzetništvom, sve češće se vraća u Zagreb u kojem je živio u vrijeme izgrađivanja sportske slave.U grad na Dravi stigao je na poziv Zvonka Čelebije, Osječanina već dugo s adresom u Torontu, planetarno poznatog i priznatog karate suca i mentora, koji je uglednom gostu priredio ugodno druženje s bivšim karate entuzijastima iz Osijeka, Bijelog Brda i Našica; stigli su i osječki brigadir HV-a Marko Jonjić, pa kanadski Našičanin Dragan Kljenak, a poseban gost tijekom sat i pol dugog razgovora, koji je odisao prijateljstvom i podsjećanjem na nezaboravnu i slavnu Idrizijevu karijeru, bio je Bacri Haliti, albanski konzul Republike Albanije u Hrvatskoj (sa sjedištem u Osijeku). Dakako, nisu izostala ni brojna fotografiranja, razmijenjeni su i unaprijed pripremljeni pokloni, među kojima i prvi hrvatski whiskey proizveden u Đurđenovcu!

O susretu s jednim od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena, nedvojbeno, dugo će pričati u mladosti zapaženi osječki karataši Zvonko Biondić, Joco Đukić, Dragan Đaković, Branislav Bojanić i Daniel Kuefner, posebni uzvanik Dragan Marinčić, pa Našičani Zdenko Minarik i Julio Pepelko, zacijelo i Čelebijin nećak, osječki odvjetnik Vedran Pajić, s tim što se često spominjao i zbog ljetovanja odsutni jedan od utemeljitelja osječkog karatea Zvonko Borbaš.

Dakako, kako se to često događa, završni čin Idrizijeva posjeta Osijeku donio je jedno neočekivano, neplanirano upoznavanje. Naime, proslavljenog je karate (vele)majstora za večerom upoznao i gradonačelnik Ivan Radić! D. Kerže
Ima oko 20 kilograma medalja
 

Sada, već davne 1992. godine, neposredno nakon što je priznata samostalna država Hrvatska, baš je Idriziju u čast prvi put na jednom sportskom natjecanju na sam vrh podignuta crveno-bijelo-plava trobojnica. Sjeća se, bilo je to 17. siječnja ‘92, na Svjetskom kupu u Milanu, gdje je nadmašio sve suparnike. Osvojio je medalju u Milanu, ali bilo ih je još mnogo tijekom 20-godišnje karijere. Slikovito je to opisao:

- Osvojio sam na raznim natjecanjima oko 20 kilograma!

- Svaka čast.

Nakon sportske karijere okušao se i na filmu, holivudsku pustolovinu Enver priča uz osmijeh:

- Brzo sam shvatio da to nije za mene, jedna se scena snima i po 50 sati! Jean-Claude Van Damme i Chuck Norris, koji su sigurno intenzivno trenirali karate, ipak su samo glumci. Kao i Bruce Lee…

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana