Regija
MIJO BACALO - ZADNJI BIZOVAČKI KOVAČ

Nije bilo konja kojeg
ne bih mogao potkovati
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Obrt je otvorio 1928., a ni u mirovini nije skidao kožnu pregaču, radio je koliko je to ljudima iz sela bilo potrebno
BIZOVACObućari, šeširdžije, svjećari, lončari, kovači, remenari, kožari..., neki su od starih tradicijskih zanata koji izumiru i čije alate i način rada nove generacije danas upoznaju uglavnom u muzejima, ili preko udžbenika. I Bizovac je bio jedno od slavonskih sela koje je vrvjelo takvim zanatima, kojih je iz godine u godinu sve manje. Stoga si je veliki zaljubljenik u staru baštinu, običaje i bogato nasljeđe svoga mjesta, bizovački načelnik Srećko Vuković, dao u zadatak istražiti što je moguće više priča iz povijesti svoga mjesta, a među njima i stare zanate, od kojih posebno lijepe uspomene nosi na poznatog bizovačkog kovača Miju Bacala.- Nedaleko od bizovačkog Vatrogasnog doma, u glavnoj ulici, blizu moje roditeljske kuće stajala je mala kovačka radionica s drvenim vratima i prozorčićem na pročelju. Uvijek se rado sjećam njezina vlasnika, dobrog čovjeka po imenu Mijo Bacalo. Ispunjen dječjom radoznalošću kada bi s ocem i bratom dolazio tamo, ušavši u kovačnicu imalo se i što vidjeti: veliki nakovanj, mnoštvo kovačkog alata i mijeh za raspirivanje vatre. U toj za mene tada čudesnoj kućici izrađivao je Mijo sve i svašta: šarke za vrata, petice na kojima se vrata okreću, otkivao je sjekire i rajcere, kovao motičice, popravljao kotače s konjskih zaprežnih kola… - prisjeća se bizovački načelnik, ne propuštajući naglasiti kako je netremice gledao kako je u svojoj izlizanoj tamnosmeđoj kožnoj pregači Mijo potkivao konje povezane za čvrstu drvenu gredu, a miris spaljenih kopita širio se daleko niz ulicu.

Prebirući po svojim uspomenama, Vuković priča i da je, dok je radio svoj posao, majstor Mijo uvijek bio u društvu nekoliko ljudi. Svi su oni uz razgovor i malo dobre šljivovice znatiželjno promatrali kako on svoj posao zakivanja potkova na kopito obavlja vrlo spretno. Kažu i da u vrijeme kada je u Bizovcu bilo više od 150 pari konja nije bilo konja kojega Mijo nije mogao potkovati.

- Dugo se u susjedstvu pričalo da je Mijo bio najtužniji kada je na bizovačkom vašaru morao prodati svoju kobilu Micu, jer s njom je obrađivao svoju bašču iza skromne kuće te pet jutara oranice na obližnjim njivama, u Palovcima i Buzimcima - otkriva Vuković.

Mijo Bacalo kovački zanat izučio je u Podravskoj Slatini u kovačnici majstora Marka Drače. Iz rodne Čađavice Mijo Bacalo u Bizovac je došao 25. srpnja 1923. godine, i zaposlio se kod uglednog bizovačkog kovača Ivana Gerlaha. Pet godina kasnije, 6. ožujka 1928., otvorio je svoju samostalnu kovačku radnju koju nije zatvorio ni 1971., kada je uplovio u mirovinu. Nastavio je raditi, ali samo onoliko koliko je ljudima iz sela i okolice to bilo potrebno. Gotovo do posljednih dana života nije skidao dugačku kožnu pregaču i nije iz ruku ispuštao teški kovački čekić.

Lidija Aničić
U vatrogascima komandir i predsjednik
"Neka čudna sudbina Miju je dovela u naše selo. Prvi je put došao kada je, odlutavši od kuće iz Čađavice, došao do Bizovca u potrazi za poslom. Prenoćio je pod krovom kolara Čadeka. Toliko mu se ovdje svidjelo da se u Bizovac vratio i s Agicom Sršić zasnovao obitelj. Podigli su kćeri Slavicu i Anicu te sina Slavka", prepričava Vuković.

Uz kovački posao Mijo je uvijek našao vremena i za vatrogasce, kojima je pune dvadeset i dvije godine bio komandir, a neko vrijeme i predsjednik. Čika Mijin unuk, hrvatski brantelj Vlado Bacalo, poznatiji po nadimku Bac, živi u Dugom Selu, a i dalje ponekad u prolazu navrati u Bizovac - selo u kojem je i za koje je tolika desetljeća živio njegov djed.

Srećko Vuković načelnik Općine

Mijo je bio najtužniji kada je na bizovačkom vašaru morao prodati svoju kobilu Micu, jer s njom je obrađivao svoju bašču iza skromne kuće te pet jutara oranice na obližnjim njivama, u Palovcima i Buzimcima

Možda ste propustili...

19. DJEČJI VATROGASNI VIŠEBOJ

U igrama 50-ak djece - svi pobjednici

BUDUĆIM OBRTNICIMA 67 EURA MJESEČNO

Još osam stipendija za deficitarna zanimanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DESECI TISUĆA EURA U APOENIMA OD 10 I 20 €

Umjesto na medeni mjesec, u ukrupnjavanje svadbenog dara

2

IZDVAJA SE IZ SUSTAVA DOMA ZDRAVLJA

Sanitet prelazi Zavodu za hitnu medicinu VSŽ-a

3

RADOVI SE BLIŽE KRAJU

Asfaltirane staze i na novom dijelu groblja