Autoglas
ZABRINUTA EUROPSKA UNIJA I JUŽNA KOREJA

Američke potpore za kupnju e-vozila krše pravila WTO-a
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.

Europska unija i Južna Koreja zabrinute su zbog najnovijeg američkog zakonskog prijedloga kojim se podupire kupnju električnih vozila (EV), ocijenivši da bi mogao diskriminirati vozila strane proizvodnje, čime se krše propisi Svjetske trgovinske organizacije (WTO).



Prema 430 milijardi dolara vrijednom zakonu o klimi i energiji, koji je američki Senat usvojio prije devet dana, ukinula bi se gornja granica postojećeg poreznog kredita od 7500 dolara za kupce električnih vozila te uvela neka ograničenja, među kojima i zabrana korištenja poreznog kredita za vozila koja nisu sastavljena u Sjevernoj Americi. Taj zakonski prijedlog također uključuje odredbe kojima se zabranjuje korištenje komponenti baterija i rijetkih minerala koji potječu iz Kine. "Mislimo da to diskriminira strane proizvođače u odnosu na američke. Naravno, to znači da je nekompatibilno i s WTO-om", izjavila je glasnogovornica Europske komisije Miriam Garcia Ferrer, dodajući kako "moramo osigurati da uvedene mjere budu poštene i nediskriminirajuće. Stoga nastavljamo poticati SAD da ukloni te diskriminirajuće elemente iz zakona i osigura da je on u potpunosti u skladu s WTO-om".

Južna Koreja u četvrtak je izrazila zabrinutost da bi američki prijedlog potencijalno mogao kršiti pravila WTO-a i bilateralni sporazum o slobodnoj trgovini. Zatražili su od američkih trgovinskih vlasti da ublaže zahtjeve po pitanju baterijskih komponenti i sklapanja vozila. Ministarstvo trgovine održalo je sastanak s proizvođačem automobila Hyundai Motor te proizvođačima baterija LG Energy Solutions, Samsung SDI i SK, na kojem su te kompanije zatražile da ih Južna Koreja podrži kako ih propisi ne bi stavljali u nepovoljniji konkurentski položaj na američkom tržištu.

Južnokorejsko udruženje automobilske industrije u petak je izvijestilo kako je uputilo pismo američkom Zastupničkom domu u kojem traži da SAD uključi i električna vozila i baterijske komponente proizvedene i sastavljene u Južnoj Koreji u sustav poreznih kredita, pozivajući se na dogovor o slobodnoj trgovini između SAD-a i Koreje. Hyundai je izrazio razočaranje, jer trenutačni zakonski prijedlog ozbiljno ograničava pristup Amerikanaca njihovim električnim vozilima te može dramatično usporiti prijelaz na održivu mobilnost na tom tržištu.

Hyundai, koji doprema na američko tržište svoja električna vozila sklopljena u južnokorejskim pogonima, nedavno je najavio ulaganja u SAD od deset milijardi dolara, koja će uključivati i pokretanje proizvodnje električnih vozila u Alabami i Georgiji. Prije dva tjedan skupina velikih proizvođača automobila upozorila je da većina EV modela neće biti pogodna za odobravanje poreznih kredita zbog zakonske odredbe prema kojoj se dijelovi njihovih baterija i rijetki minerali moraju dobaviti iz Sjeverne Amerike. H
Možda ste propustili...

ODLIČAN POTEZ ORGANIZATORA VRHUNSKE UTRKE

Hrvatski rally veterani na WRC-u

JANICA KOSTELIĆ SUVOZAČICA DVOSTRUKOG POBJEDNIKA WRC RALLYJA CROATIA

Prvakinja asistirala - prvaku