Svijet
EU I KOSOVO

Brnabić: Bruxelles je licemjeran
Objavljeno 15. kolovoza, 2022.
Srbijanska premijerka Ana Brnabić, reagirajući na priopćenje europskog tijela za vanjske poslove (EEAS) kojim čelnike Beograda i Prištine poziva da se suzdrže od zapaljive retorike, zatražila je od Bruxellesa da "prekine s licemjerstvom". Brnabić je također ocijenila da EU "nije napravila svoj dio posla" u primjeni Briselskog sporazuma iz 2013. i uspostavi Zajednice srpskih općina na Kosovu. Prethodno je iz EEAS-a u priopćenju naglašeno da nedavni porast zapaljive retorike između dužnosnika Beograda i Prištine, a poglavito izjave o ratu i sukobima na zapadnom Balkanu, izazivaju "veliku zabrinutost". Istaknuto je da će "visoki političari dviju strana biti odgovorni za svaku eskalaciju koja dovede do povećanih napetosti i, potencijalno, nasilja u regiji".

Brnabić je na Twitteru oštro reagirala porukom da EU nije ispunio svoje obveze, podsjetivši da je sporazumom dviju strana u Bruxellesu 2013. usuglašeno utemeljenje Zajednice srpskih općina. "Da je EU napravio svoj dio posla - osigurao primjenu Briselskog sporazuma i jamčio osnovna ljudska prava Srbima na Kosovu i Metohiji - stvari bi danas izgledale mnogo drukčije. Zato, molim vas, prekinite s licemjerstvom", poručila je Brnabić u objavi na Twitteru.

Formiranje asocijacije srpskih općina na Kosovu usuglašeno je sporazumom dviju strana u travnju 2013., u Bruxellesu, pod pokroviteljstvom tadašnje šefice eurodiplomacije Catherine Ashton. "Čak i sami EU priznaje da ne može natjerati Kurtija da uspostavi Zajednicu srpskih općina - bit Briselskog sporazuma", ustvrdila je Brnabić. "Osim beskorisne pisane izjave, EU nije učinio baš ništa u povodu toga", prokomentirala je Brnabić priopćenje EEAS-a.

EEAS naglašava kako EU očekuje da će “o tim izazovnim temama”, pod pokroviteljstvom šefa eurodiplomacije Josepa Borrella, 18. kolovoza u Bruxellesu, na najvišoj razini, razgovarati srbijanski predsjednik Vučić i premijer Kosova Kurti. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike