Ekonomija
NOVI FOKUS U NEIZVJESNOM EKONOMSKOM OKRUŽENJU

Globalno tržište preuzimanja i spajanja poduzeća je u padu
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Masovno davanje otkaza i nedostatak vještina utječu na poslovne rezultate

Aktivnosti spajanja i preuzimanja usporile su se u usporedbi s rekordnim ritmom iz 2021. Prema PwC-ovu istraživanju Global M&A Industry Trends: 2022 Mid-Year Update, aktivnost se vratila na razine iz 2019., a očekuje se da će sklapanje transakcija igrati važnu ulogu u strategijama rasta poduzeća sljedećih šest mjeseci.Brian Levy, globalni voditelj usluga za sektor transakcija i partner PwC-a SAD, rekao je: "Sada nije vrijeme za pasivno promatranje sa strane, nego za preispitivanje ili čak i resetiranje strategije spajanja i preuzimanja. Bez sumnje, očekujem da ću se na 2022. godinu osvrnuti kao na ključni trenutak u kojem će uspješne aktere transakcija sutrašnjice određivati oni koji danas hrabro ostvaruju svoje ciljeve spajanja i preuzimanja."

Mnogi od čimbenika koji su podupirali rekordno veliko tržište spajanja i preuzimanja krajem 2021. i u prvoj polovini 2022., kao što su otpornost opskrbnog lanca, optimizacija portfelja, okoliš, društvo i javno upravljanje (ESG) i, iznad svega, potreba za tehnologijom u svrhu digitalizacije poslovnih modela, nastavit će utjecati na sklapanje transakcija u drugoj polovini 2022., no pristup načinu sklapanja tih transakcija zahtijevat će novi fokus u neizvjesnom ekonomskom okruženju.

Inflacija


Uz inflacij,u koja je u mnogim zemljama dosegla 40-godišnji maksimum, akteri transakcija morat će pristupiti dubinskim snimanjima iz drukčije perspektive.

Strategija radne snage morat će biti prioritet u svakoj transakciji jer će najveća inflacija plaća posljednjih desetljeća, trend masovnog davanja otkaza i nedostatak vještina utjecati na buduće poslovne rezultate.

Očekuje se da će niže procjene vrijednosti pružiti prilike korporativnim akterima transakcija i onima s privatnim kapitalom stvoriti zdrave povrate na trenutačno prevrtljivom tržištu. Već se vide dokazi o nižim procjenama vrijednosti dioničkih društava, koje utječu na aktivnosti spajanja i preuzimanja, jer su se ulagačke transakcije društava s ograničenom odgovornošću u dionička društva povećale za više od 50 % u 2022. u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Iako su se aktivnosti spajanja i preuzimanja usporile u prvoj polovini 2022., zapravo su se vratile na razine prije pandemije, koje su iznosile oko 25.000 transakcija po polovini kalendarske godine.

Resetiranje spajanja i preuzimanja događa se u svim većim područjima. Azijsko-pacifičko doživjelo je najveći pad, s opsegom i vrijednošću transakcija za više od 30 % ispod vrhunca iz 2021., uglavnom zbog makroekonomskih prepreka i nedavnih ograničenja povezanih s pandemijom nametnutih u nekoliko velikih gradova u Kini.

Nestabilnost


Vrijednosti spajanja i preuzimanja također su pale na slične razine kao prije pandemije, a vrijednosti transakcija u prvoj polovini 2022. od približno 2 bilijuna dolara gotovo su dvostruko veće od onih zabilježenih u prvoj polovini 2020., što je razdoblje koje je također iskusilo visoke razine neizvjesnosti oko gospodarskih uvjeta. Ukupan broj megatransakcija na globalnoj razini (transakcija čija je vrijednost veća od pet milijardi američkih dolara) smanjio se za trećinu.

Evolucija modela privatnog kapitala učinila ga je pokretačem spajanja i preuzimanja, pruživši obilan izvor kapitala za ostvarenje transakcija. Globalni privatni kapital koji su ulagači namijenili ulaganjima, ali ga nisu još usmjerili na konkretne investicije dosegnuo je u lipnju 2022. rekordnih 2,3 bilijuna dolara, što je trostruko više od iznosa koji je postojao na početku globalne financijske krize. Taj rast kapitala objašnjava zašto se udio privatnog kapitala u M&A povećao s otprilike trećine ukupne vrijednosti transakcija prije pet godina na gotovo polovinu ukupne vrijednosti transakcija danas.

No privatni kapital nije imun na nestabilnost tržišta i rastuću neizvjesnost. Will Jackson-Moore, globalni voditelj usluga povezanih s privatnim kapitalom, dugotrajnom materijalnom imovinom i državnim fondovima i partner u PwC-u UK, rekao je: "Poduzeća privatnog kapitala suočavaju se s izazovima zbog rastućih troškova i kamatnih stopa, ugovornih multiplikatora na javnim tržištima i pada povjerenja potrošača. Poduzeća privatnog kapitala morat će se usredotočiti na sve sofisticiranije strategije stvaranja vrijednosti kao što su digitalna transformacija i replatformiranje u oblaku zajedno s oštrim fokusom na suočavanju s inflatornim povećanjem troškova kako bi se ostvarili povrati."
Zdenka Rupčić
Prioritet je usvajanje novih tehnologija
Iz PwC-a drže da digitalno usvajanje novih tehnologija ostaje prioritet, uz zadržavanje tehnologije, medija i telekomunikacija (TMT) na vrhu glede ulaganja u spajanja i preuzimanja, čineći više od četvrtine opsega transakcija i trećinu vrijednosti transakcija u prvoj polovini 2022. “Očekujemo da će u drugoj polovini 2022. tehnološka potražnja stvoriti prilike za spajanja i preuzimanja u području softvera i u tehnologijama koje podržavaju infrastrukturu (kao što su 5G, podatkovni centri i metaverzum te povezane tehnologije). Kad je riječ o financijskim uslugama, one su odmah iza TMT-a glede ulaganja u spajanja i preuzimanja, čineći gotovo četvrtinu vrijednosti transakcija u prvoj polovini 2022. Fokus na tehnologiju, sve veća potražnja za održivim opcijama ulaganja i niže procjene vrijednosti zadržat će intenzitet aktivnosti spajanja i preuzimanja”, navode iz PwC-a.

Možda ste propustili...

HRVATSKA LIDER MEĐU ZEMLJAMA U OKRUŽJU

Bezgotovinsko plaćanje sve je popularnije u RH

IAKO U ZAOSTATKU ZA 2019. ZA 50 POSTO:

Hosteli poslovali bolje nego u prošloj godini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana