Osijek
PUSTARAŠKI ĆOŠAK

Antunovac: Grade muzej na otvorenom
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Kad starci zapnu, ne smetaju im ni vrućine ni godine! Dokaz tome su članovi antunovačke udruge Korijeni pustare, koja njeguje tradiciju života na nekadašnjim pustarama južno od Osijeka. Prema riječima predsjednika Željka Miškovića, u tijeku su radovi na projektu Pustaraški ćošak u Antunovcu, na lokaciji gdje žele postaviti elemente koji podsjećaju na nekadašnje pustare, točnije grade in situ muzej. Sustavno, od kada su od Općine Antunovac i načelnika Davora Tubanjskog dobili podršku, te "kako im kapne kakva lova", idu prema realizaciji jedinstvenog projekta u Hrvatskoj - muzeja na otvorenom.

Članovi udruge Ivan Kastel i Branko Vadlja, koje smo zatekli na teškim fizičkim radovima, pojašnjavaju da im povremeno u poslovima pomognu strojevi, ali dosta toga je "čista manuela", kao i sada dok grade šaht za vodovodne instalacije.

- Nakon što smo definirali sadržaj muzeja, organiziramo česte radne akcije pripreme terena na Salašu. Usporedno s time, sustavno već godinama prikupljamo dijelove eksponata i izloške, čistimo ih, obrađujemo i sastavljamo kako bismo bili spremni za postav. Pripremili smo zemljište, odradili radove na revitalizaciji bunara, postavit ćemo i đeram, a ideja je postaviti i dio pružnog toka uskotračne pruge sa svim njenim elementima, pa radimo i u kućnim radionicama, gdje izrađujemo replike vagona - kaže nam Kastel.

Vadlja nam kaže kako je u planu i nadstrešnica za okupljanje većeg broja ljudi jer kane to mjesto pretvoriti u izletište. Već sada na njega dolaze sudionici biciklijade, tradicionalne edukativne vožnje biciklima "Tragovima pustara". Zadovoljni dvojac ne priznaje da je premoren radovima, ne kriju sreću što su svakom akcijom bliže ostvarenju cilja. D.Pejić
VJEŠTI I S ALATOM I OLOVKOM
Iza ovog dvojca, Vadlje i Kastela, neće ostati samo rezultati teškog fizičkog rada na muzeju nego i autorski rad na monografiji “Pustare južno od Osijeka”. Kapitalno je to djelo nastalo nakon osam godina prikupljanja pisane arhivske građe, svjedočenja i izjava svjedoka toga vremena pustara. Odjeci i komentari još uvijek su aktualni, a dokaz velikom interesu i zanimanju za monografijom činjenica da je svih 600 primjeraka prodano u kratkom roku, pa je potreban dotisak knjige. Do tada, desetak se primjeraka monografije može posudi u GISKO-u.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike