Regija
BEZ NATAPANJA POLJA NEMA POLJOPRIVREDE

Uz navodnjavanje su prinosi 300 posto veći
Objavljeno 16. kolovoza, 2022.
Župan Igor Andrović: Poljoprivrednicima smo stvorili i stvaramo uvjete za navodnjavanje i time jačamo konkurentnost na tržištu

Onaj tko u budućnosti ne bude navodnjavao, teško će se moći baviti ozbiljnom poljoprivredom – kazuje nam Siniša Hrgović, poljoprivrednik iz Vaške, predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača korisnika sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška.Hrgović je na svojim površinama među prvima krenuo u navodnjavanje. Obrađuje oko 45 hektara, koji se nalaze na području sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška. Sustav je na 1260 hektara izgradila Virovitičko-podravska županija. Nakon toga otvorena su još dva, Đolta i Novi Gradac – Detkovac. Trenutačno traju radovi na Kapinci – Vaška II. faza, i već ove godine Virovitičko-podravska županija imat će oko 3000 hektara pokrivenih sustavima navodnjavanja. Svi sustavi, izuzev Đolte, natapaju se vodom iz rijeke Drave.

Soja odlična


Ove godine suša je pogodila Virovitičko-podravsku županiju, u kojoj je zbog nje proglašeno stanje prirodne nepogode. Ozbiljna kiša nije pala od sredine lipnja do prvog tjedna kolovoza.

- Mi smo ove godine, s obzirom na to da je bilo sušno u svibnju, prvi put u Hrvatskoj navodnjavali i ozime kulture, odnosno pšenicu. Imali smo uvjete za to i dobro da smo to napravili. Ove godine smo, pak, nakon što smo požnjeli ječam, na istom mjestu posadili soju, koju navodnjavamo i kod koje će i ove godine prinosi bili odlični – naglašava Hrgović.

On je prije dvije godine, u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, krenuo u projekt podzemnog navodnjavanja, pri čemu su prinosi i trostruko veći od uobičajenih. Virovitičko-podravska županija puno ulaže u razvoj poljoprivrede. Svi sustavi natapanja su projekti Županije, za što su dobivena nepovratna sredstva u stopostotnom iznosu.

- Mi smo našim poljoprivrednicima stvorili i stvaramo uvjete za navodnjavanje. Stvorili smo im sigurnost kako bi u onome što rade bili konkurentni na tržištu, posebno danas, kada se pokazuje koliko je važna proizvodnja hrane. Priroda i klimatske promjene uče nas da moramo biti spremni za nove uvjete, ali i kako imati bolje prinose. Budući da imamo idealne uvjete uz rijeku Dravu, zašto ne natapati polja, kako za trenutačne tako i za buduće generacije, posebno ako se pritom dobiju nepovratna sredstva, jer sve ovo što mi radimo danas, ostat će budućim naraštajima – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Poljoprivrednici koji se nalaze na tom području čekaju i najavljeni natječaj Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje nabave opreme za navodnjavanje.

- Kažu da slika govori više od tisuću riječi. Mi danas imamo dva polja, jedno kraj drugog. Jedno se navodnjava, drugo ne. Jedno polje kukuruza je suho, drugo je zeleno. Uspoređujući rezultate, oni kažu sljedeće: ako na površini očekujete pet tona, uz navodnjavanje očekujte 300 posto veće prinose - istaknuo je Hrgović.

Još šest sustava


Usporedio je ovu i prošlu godinu.

- Lani je bilo više kiše, i to u periodu kad su je kulture najviše trebale. Lani je u srpnju palo 100 litara i spasilo soju, suncokret, kukuruz. Ove godine nije i štete će biti velike. Imali smo kišu u proljeće i nakon toga sušu. Osim toga, povećani su i inputi. Oni koji danas ne navodnjavaju svoje površine, ne znam kako će se ove godine pokriti. Mi kao korisnici sustava zahvalni smo Virovitičko-podravskoj županiji, koja je imala i ima viziju razvoja sustava navodnjavanja jer bez natapanja polja u budućnosti se neće moći nitko ozbiljno baviti poljoprivredom – zaključio je Hrgović.

Virovitičko-podravska županija dosada je izgradila sustave navodnjavanja Kapinci – Vaška, Đolta i Novi Gradac Detkovac, a u planu je još šest sustava – Lukač, Đolta II, Čađavica, Zdenci i Čačinci – Crnac. Kada se sve to zbroji, područje Virovitičko-podravske županije u budućnosti će se, sustavima navodnjavanja, natapati na oko 10.000 hektara.

Dijana Stanić Rešicki
U godinu dana šezdeset posto više korisnika
I poljoprivrednici prepoznaju viziju i nastojanja Virovitičko-podravske županije. Broj korisnika sustava Kapinci – Vaška u posljednjih je godinu dana porastao za više od 60 posto.

- Primjerice, usporedimo samo broj tifona koji se nalaze na području sustava Kapinci – Vaška: lani ih je bilo oko 20, a ove je godine u pogonu 40 tifona. Približno 70 posto površine sustava se navodnjava, a očekujem da će iduće godine biti sve više – naglašava Hrgović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana